کلستریدیوم دیفیسیل چیست؟ | آزمایشگاه فارابی
کلستریدیوم دیفیسیل یک نوع باکتری است که با ابتلا به کولیت یا التهاب روده بزرگ همراه می باشد. در واقع این باکتری زمانی در بدن ایجاد می شود که فرد برای مدت طولانی از انواع آنتی بیوتیک ها استفاده نماید.
چرا که با مصرف آنتی بیوتیک باکتری های مفید روده از بین می روند و از همین رو باکتری کلستریدیوم دیفیسیل در روده تولید می شود.
در این مطلب قصد داریم به ارائه مطالب جامع در خصوص اینکه کلستریدیوم دیفیسیل چیست؟ بپردازیم. در صورتی که با سوالاتی در مورد این نوع باکتری مواجه شده اید مطالعه این مطلب شما را راهنمایی خواهد نمود.
لطفاً در ادامه جهت مطالعه مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
عفونت کلستریدیوم دیفیسیل چیست؟
کلستریدیوم دیفیسیل یک باکتری است که به دلیل استفاده طولانی مدت از داروهای آنتی بیوتیک در روده ایجاد می شود. زمانی که فردی آنتی بیوتیک مصرف می کند میکروب های مفید در روده های بزرگ کشته می شوند و از همین رو احتمال ابتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل افزایش می یابد.
این باکتری اغلب با علائمی نظیر اسهال و التهاب جدی در روده بزرگ خود را نشان می دهد. این علائم پس از گذشت ۵ الی ۱۰ روز از آغاز دوره آنتی بیوتیک مشاهده می شوند.
این میکروب اغلب بر روی سطوحی همچون توالت و سرویس بهداشتی وجود دارد و می تواند بر اثر لمس سطح آلوده به راحتی به دیگران منتقل شود. لذا گفته می شود که این عفونت در افراد مسنی که در بیمارستان ها و مراکز درمانی برای طولانی مدت قرار دارند شیوع بیشتری دارد.
علائم عفونت کلستریدیوم دیفیسیل
از جمله علائم ابتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل اسهال آبکی می باشد که در اغلب بیماران به دفعات بیشتر از سه بار در روز اتفاق می افتد. لذا همراه با اسهال آبکی این عفونت می تواند منجر به درد و گرفتگی عضلات شکم نیز شود.
ضمن علائم فوق در صورت ابتلا به این عفونت بیمار ممکن است با علائم ذیل نیز همراه باشد:
- تب
- کم آبی بدن
- متورم شدن شکم
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- دل درد و سفتی شکم
- کاهش وزن
- نارسایی کلیه

چه کسانی در معرض ابتلا به کلستریدیوم دیفیسیل قرار دارند؟
عفونت کلستریدیوم دیفیسیل اغلب در افرادی که دارای شرایط ذیل هستند ایجاد می شود:
- کسانی که برای مدت طولانی در بیمارستان ها و مراکز درمانی قرار دارند.
- افراد بالای ۶۵ سال که تحت مراقبت های پزشکی هستند و داروهای آنتی بیوتیک مصرف می کنند.
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
تشخیص عفونت کلستریدیوم دیفیسیل
حال ضمن اینکه کلستریدیوم دیفیسیل چیست؟ بیائید به بررسی اینکه این عفونت چگونه تشخیص داده می شود، بپردازیم.
زمانی که بیمار با علائمی همچون اسهال آبکی به دفعات زیاد در روز به پزشک مراجعه می کند پزشک آزمایش مدفوع را برای وی تجویز خواهد کرد.
در این آزمایش توکسین های A و B شناسایی می شوند. این توکسین ها توسط عفونت کلستریدیوم دیفیسیل تولید می شوند که هر دو موجب افزایش نفوذپذیری عروق می گردند.
در واقع رشد عفونت کلستریدیوم دیفیسیل و تولید توکسین منجر به آسیب به قسمت پایینی دستگاه گوارش می شود و می تواند با التهاب شدید روده بزرگ و اسهال آبکی همراه باشد.
توکسین های کلستریدیوم دیفیسیل در نمونه مدفوع حدود ۳۰ درصد از افرادی که با علائم مرتبط با عفونت کلستریدیوم دیفیسیل همراه هستند، تشخیص داده می شود. لذا بیش از ۹۵ درصد عفونت در بیماران از طریق کولیت کاذب غشایی شناسایی می گردد.
از روش های دیگر برای تشخیص کلستریدیوم دیفیسیل روش سیگموئیدوسکوپی می باشد. در این روش پزشک لوله سیگموئیدوسکوپ را وارد روده کرده و از این طریق ابتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل را بررسی می نماید.
چرا آزمایش کلستریدیوم دیفیسیل درخواست می شود؟
پزشک آزمایش کلستریدیوم دیفیسیل را به دلایل متعددی درخواست می نماید که از جمله آن ها می توانیم به تشخیص عفونت کلستریدیوم دیفیسیل اشاره کنیم.
در بیمارانی که با علائم مرتبط با این عفونت همچون اسهال آبکی و درد شکم همراه هستند آزمایش کلستریدیوم دیفیسیل به منظور تشخیص این عفونت درخواست می شود. همچنین علت بروز این علائم با انجام آزمایش مورد بررسی قرار می گیرد.
از جمله دلایل درخواست آزمایش کلستریدیوم دیفیسیل می توانیم به کنترل عفونت اشاره کنیم. این آزمایش برای بیمارانی که در بیمارستان بستری هستند به منظور کنترل و جلوگیری از رشد عفونت انجام می شود.
ضمن تشخیص و کنترل عفونت از آزمایش کلستریدیوم دیفیسیل برای پایش درمان نیز استفاده می شود. پزشکان برای بیمارانی که پیش از این عفونت کلستریدیوم دیفیسیل برای آن ها تشخیص داده شده است آزمایش کلستریدیوم دیفیسیل را به منظور پایش و نظارت بر درمان تجویز خواهند نمود.
راهکارهای درمان عفونت کلستریدیوم دیفیسیل
ضمن اینکه اطلاعات کافی را در خصوص اینکه کلستریدیوم دیفیسیل چیست؟ کسب نمودیم، حال در این بخش از مطلب می خواهیم روش های درمان این عفونت را مورد بررسی قرار دهیم.
با تشخیص عفونت کلستریدیوم دیفیسیل اغلب پزشکان درمان با مصرف داروها را تجویز می کنند. اما در برخی موارد ممکن است نیاز به جدا کردن قسمت عفونی روده از طریق عمل جراحی باشد که این روش در مواردی که عفونت تشدید می یابد به کار می رود.
از همین رو توصیه می شود که بیماران مبتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل از مصرف خودسرانه دارو برای کنترل اسهال خودداری کنند تا وضعیت عفونت در بدن حاد تر نشود.

پیشگیری از ابتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل
برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت رعایت بهداشت یکی از مهم ترین اقداماتی است که می توانید انجام دهید. در ادامه مطلب به معرفی چندین نکته برای پیشگیری از ابتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل خواهیم پرداخت.
- دست های خود را به طور منظم با آب و صابون بشوئید.
- از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک خودداری کنید.
- در صورتی که از بیمار مبتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل مراقبت می کنید حتماً از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید.
- لباس های خود را با صابون شسته و ضد عفونی کنید.
- سطوح و وسایل را با ضد عفونی کننده تمیز نمائید.
پیشنهاد ویژه به سروران گرامی
در این مطلب به ارائه مطالب جامع در خصوص اینکه کلستریدیوم دیفیسیل چیست؟ پرداختیم.
اگر شما هم علائم مرتبط با عفونت کلستریدیوم دیفیسیل را دارید می توانید با مراجعه به آزمایشگاه فارابی در محیط کاملاً مجهز آزمایش کلستریدیوم دیفیسیل را انجام داده و در زمان کوتاه پاسخ آن را دریافت کنید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه