تفسیر تست گاسترین در آزمایشگاه فارابی
گاسترین نوعی هورمون در بدن است که توسط سلول های غده ای دیوار معده ترشح می شود.
این هورمون وظیفه تنظیم عملکردهای خاص را در دستگاه گوارش بر عهده دارد که یکی از عملکردهای اصلی آن تحریک ترشح اسید معده برای کمک به تجزیه و هضم غذا می باشد.
آزمایش گاسترین به منظور بررسی میزان گاسترین و تشخیص تولید بیش از اندازه این هورمون درخواست می شود.
تفسیر آزمایش گاسترین در آزمایشگاه فارابی به تشخیص تورمور گاسترینوما و سندرم زولینگر الیسون کمک می کند.
لطفاً در ادامه جهت بهره مندی از مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
هورمون گاسترین چیست؟
در ابتدا برای بررسی و تفسیر آزمایش گاسترین در آزمایشگاه فارابی می خواهیم اطلاعات بیشتری را در مورد هورمون گاسترین کسب نمائیم.
هورمون گاسترین توسط سلول های جداری معده ترشح می شود. در واقع زمانی که شما غذا می خورید اسیدیته منجر به هضم غذای شما می شود، در نتیجه افزایش اسیدیته معده موجب ترشح گاسترین خواهد شد.
ضمن این، هورمون گاسترین مخاط معده را تحریک کرده تا به طور مکرر خود را پر کند. لذا این هورمون منجر به انقباض عضلانی معده نیز می شود.
هورمون گاسترین چگونه ترشح می شود؟
عوامل زیادی در تولید هورمون گاسترین نقش دارند که از جمله آن ها می توان به کشش دیوارهای معده برای جا گرفتن غذا، افزایش میزان pH در معده و مصرف غذاهای پروتئینی اشاره کرد.
زمانی که غذا وارد معده می شود فیبرهای عصبی واگ به معده سیگنال هایی را وارد می کنند که از جمله این سیگنال ها عوامل ذکر شده می باشد.

آزمایش گاسترین چیست؟
تست گاسترین یک نوع آزمایش خون است که سطح هورمون گاسترین را در خون اندازه گیری می کند.
زمانی که پزشک علائمی نظیر زخم معده یا اسهال و درد شکمی را در بیماران مشاهده می کند مشکوک به افزایش سطح گاسترین شده و آزمایش گاسترین را تجویز خواهد کرد.
افزایش سطح این هورمون در تفسیر آزمایش گاسترین در آزمایشگاه فارابی ممکن است نشان دهنده بیماری ها یا اختلالاتی اعم از تومور گاسترینوما باشد.
اگر تا کنون این آزمایش را انجام نداده اید همراه ما باشید تا در ادامه نحوه انجام آزمایش گاسترین را مورد ارزیابی قرار دهیم.
نحوه انجام آزمایش گاسترین
در وهله اول برای انجام آزمایش گاسترین پزشک دستورالعمل هایی را برای شما ارائه خواهد نمود تا با رعایت آن ها آمادگی لازم را برای انجام آزمایش داشته باشید.
شما بایستی در زمان تعیین شده برای انجام آزمایش به آزمایشگاه مراجعه نمائید.
بر روی یک صندلی یا تختی دراز کشیده و تکنسین آزمایشگاه محل ورید را با استفاده از الکل ضد عفونی می کند. سپس از طریق سوزن بسیار نازک اقدام به نمونه گیری خون از ورید می کند.
پس از اتمام نمونه گیری خون تکنسین سوزن را از محل ورید خارج کرده و با استفاده از چسب روی آن را می پوشاند.
نمونه خون در لوله های خون قرار گرفته و برچسب گذاری می شود، سپس به آزمایشگاه ارسال می شود تا مورد ارزیابی قرار گیرد.
دستورالعمل های لازم پیش از انجام آزمایش گاسترین
همانطور که اشاره کردیم پزشک پیش از انجام آزمایش دستورالعمل هایی را برای شما توصیه می کند که در ادامه مطلب به مهم ترین آن ها اشاره خواهیم نمود.
- ۱۲ ساعت پیش از انجام آزمایش ناشتا باشید.
- از مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین و الکل یک روز قبل از آزمایش خودداری کنید.
- مصرف مکمل های غذایی حاوی ویتامین B7 و مولتی ویتامین به مدت ۱۲ ساعت پیش از انجام آزمایش مجاز نمی باشد.
- ممکن است پزشک از شما بخواهد از مصرف برخی از داروها پرهیز کنید، چرا که مصرف برخی از داروها می تواند منجر به افزایش سطح گاسترین شود. برخی از این داروها شامل آنتی اسیدها و مهار کننده پمپ پروتون می شوند.
چرا پزشک آزمایش گاسترین را تجویز می کند؟
در مواردی که بیمار با علائمی نظیر اسهال، درد و سوزش معده و زخم معده همراه باشد ممکن است سطح گاسترین در بدن وی بالا باشد. از همین رو پزشک برای اطمینان بیشتر آزمایش گاسترین را تجویز خواهد کرد.
در مواقعی که سطح گاسترین در بدن به طور متوسط افزایش می یابد پزشک مشکوک به ابتلا به تومور گاسترینوما شده و آزمایش گاسترین را تجویز خواهد نمود.
علاوه بر موارد فوق آزمایش گاسترین به منظور پایش درمان تجویز می شود. زمانی که تومور گاسترینوما برداشته می شود این آزمایش به صورت دوره ای برای نظارت بر درمان انجام می شود.

تفسیر آزمایش گاسترین
زمانی که در تفسیر آزمایش گاسترین در آزمایشگاه فارابی سطح گاسترین بالا نشان داده شود ممکن است به معنای افزایش سطح اسید معده باشد که این مشکل می تواند با پوشش مخاطی معده منجر به ایجاد زخم معده شود.
لذا افزایش سطح این هورمون می تواند با عواملی نظیر گاستریت آتروفیک مزمن، سندرم زولینگر الیسون و در برخی موارد با کم خونی مرتبط باشد.
سطوح پایین و طبیعی این آزمایش به طور معمول نگران کننده نخواهد بود.
توجه داشته باشید که در تفسیر آزمایش گاسترین در آزمایشگاه فارابی ممکن است وجود عواملی منجر به بروز نتایج اشتباه شود. در ادامه مطلب به بررسی برخی از این عوامل خواهیم پرداخت.
عوامل مؤثر در نتایج آزمایش گاسترین
- مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین بالا موجب افزایش سطح گاسترین می شود.
- مصرف داروهایی اعم از آنتی اسیدها، و مسدود کننده های H2 اعم از امپرازول و پنتوپرازول گاسترین را در خون افزایش می دهند.
- داروهای ضد افسردگی و آنتی کولینرژیک موجب کاهش سطح گاسترین می شوند.
- در بیماران دیابتی که انسولین مصرف می کنند ممکن است سطح هورمون گاسترین افزایش یابد.
علائم مرتبط با افزایش سطح گاسترین
- سوء هاضمه و دل درد
- مشکلات گوارشی
- رفلاکس معده
- گلو درد
- گرفتگی صدا
- سوزش معده
پیشنهاد پایانی به سروران گرامی
در این مطلب با ارائه مطالب جامع به تفسیر آزمایش گاسترین در آزمایشگاه فارابی پرداختیم.
در صورتی که پزشک برای شما نیز آزمایش گاسترین را تجویز نموده می توانید برای انجام تست گاسترین در آزمایشگاه فارابی در محیط مجهز و کاملاً پیشرفته اقدام نموده و از جوابدهی سریع و دقیق بهره مند شوید.
آزمایشگاه فارابی با در اختیار داشتن تجهیزات آزمایشگاهی به روز و نوین سعی در ارائه خدمات آزمایشگاهی با بهترین کیفیت را برای مراجعه کنندگان عزیز دارد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر ار طریق راه های ارتباطی ذیل با ما در ارتباط باشید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه