Epo در آزمایش خون چیست؟ | آزمایشگاه فارابی
برای پاسخ به سوال Epo در آزمایش خون چیست؟ لازم است بگوییم، در واقع اریتروپویتین هورمونی است که اغلب توسط کلیه ها در بدن تولید می شود. ترشح و تولید این هورمون به بدن کمک می کند تا مقدار گلبول های قرمز خون را در حد طبیعی و استاندارد حفظ کند. همچنین این هورمون می تواند برای سلول های بنیادی مغز استخوان، تعیین کند که چه زمانی باید گلبول های قرمز بیشتری تولید کنند. البته زمانی که میزان اکسیژن خون پایین است، سلول های کلیه هورمون اریتروپویتین بیشتری تولید می کنند.
در برخی مواقع ممکن است که عواملی بر میزان ترشح این هورمون تاثیر بگذارند که در این حالت مقادیر گلبول های قرمز خون از حالت استاندارد خارج می شود. برای بهبود این شرایط و جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر، انجام آزمایشات مرتبط توصیه می شود.
لطفاً ۳ دقیقه ای جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید.
هدف از انجام آزمایش EPO چیست؟
Epo در آزمایش خون چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت؛ از این آزمایش ابتدا برای تشخیص علت کم خونی استفاده می شود. انجام آزمایش EPO معمولاً در پیگیری نتایج غیرطبیعی در تست شمارش کامل خون (CBC)، مثلا تعداد پایین گلبول های قرمز خون (RBC) و هموگلوبین پایین و هماتوکریت توسط پزشک توصیه می شود.
در نهایت این آزمایش به تشخیص کم خونی کمک می کند و سرنخ هایی در مورد علل های احتمالی کم خونی به پزشک می دهد.
همچنین افرادی که دارای بیماری مزمن کلیوی هستند، برای ارزیابی وضعیت کلیه ها باید آزمایش اریتروپویتین را انجام دهند.
البته در صورتی که نتیجه آزمایش CBC نشان دهنده افزایش RBC ها باشد، احتمال دارد برای کمک به تشخیص علت آن، تست اریتروپویتین توسط پزشک تجویز شود. در واقع این آزمایش مشخص می کند آیا علت تولید بیش از اندازه RBC ها ناشی از مقادیر بالای اریتروپویتین است یا عوامل دیگری در این موضوع نقش دارند.

مراحل انجام آزمایش EPO
این تست نیازمند گرفتن نمونه خون دارد که در اکثر مواقع از بازوی مراجعه کننده نمونه خون گرفته می شود.
آمادگی های قبل از آزمایش
برای این آزمایش عموماً نیازی به آمادگی خاصی نمی باشد. اما در صورت تجویز پزشک متخصص لازم است مصرف برخی از داروها، مکمل ها و … را برای مدتی پیش از انجام آزمایش متوقف کنید.
در حین انجام آزمایش
نمونه گیر، نمونه خون را از رگ بازوی متقاضی خواهد گرفت. برای انجام این آزمایش یک نوار باریک در دور بازو بسته می شود و ناحیه که سوزن در پوست قرار می گیرد ضد عفونی می شود. در نهایت مقداری خون به یک لوله کشیده می شود. احساس سوزش و درد خفیف در هنگام انجام این آزمایش طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.
پس از انجام آزمایش
بعد از خارج شدن سوزن از پوست، با یک بانداژ یا قطعه گار استریل، فشار ملایمی را به ناحیه نمونه گیری وارد می شود. این کار به جلوگیری از خون ریزی کمک می کند و می تواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونه گیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش مراجعه کننده می تواند به فعالیت های روزمره خود ادامه دهد. گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کم خطر است. گاهی ممکن است در محل نمونه گیری، کبودی خفیف مشاهده شود.
چه زمانی باید تست EPO را انجام داد؟
اگر کم خونی دارید که به نظر نمی رسد ناشی از کمبود آهن، کمبود ویتامین B12 یا فولات، کاهش طول عمر گلبول های قرمز خون یا خونریزی بیش از حد باشد، آزمایش اریتروپویتین یکی از تست هایی است که برای یافتن علت کم خونی توسط پزشک توصیه می شود. در صورتی که تعداد RBC، هموگلوبین و هماتوکریت کاهش یابد و تعداد رتیکولوسیت ها به طور غیر طبیعی کاهش یابد، انجام این تست توصیه می شود.
همچنین برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن کلیوی، امکان دارد تست اریتروپویتین زمانی تجویز شود که پزشک متخصص احتمال بدهد اختلال عملکرد کلیوی، مرتبط با کاهش تولید اریتروپویتین است.
افزون بر این موارد در صورتی که تست شمارش کامل خون نشان دهد که تعداد RBC ها، هماتوکریت و هموگلوبین افزایش یافته باشد انجام این آزمایش توصیه می شود.
بررسی نتایج آزمایش EPO
اگر مبتلا به کم خونی هستید و میزان اریتروپویتین شما پایین یا طبیعی است، امکان دارد کلیه های شما به اندازه کافی و مناسب هورمون EPO را تولید نکنند. همچنین اگر کم خونی دارید و میزان EPO افزایش پیدا کند، امکان دارد کم خونی به علت کمبود آهن یا ویتامین و یا یک اختلال در مغز استخوان باشد.
البته اگر تعداد گلبول های قرمز (RBC) بیش از حد طبیعی باشد و میزان هورمون EPO افزایش پیدا کند، احتمال دارد اریتروپویتین اضافی از طریق کلیه ها یا سایر بافت های بدن تولید شود. این وضعیت را پلی سیتمی ثانویه می نامند.
اگر دارای RBC بالاتر از حد نرمال هستید و میزان اریتروپویتین طبیعی یا پایین است، به احتمال زیاد پلی سیتمی بنا به دلیلی غیر از تولید هورمون EPO اتفاق می افتد. به این وضعیت پلی سیتمی اولیه می گویند.

اریتروپویتین در چه صورتی افزایش می یابد؟
افزون بر نارسایی کلیه و موارد مذکور که در افزایش اریتروپویتین نقش دارند، عوامل دیگری نیز در افزایش این هورمون تاثیرگذار هستند. این عوامل شامل موارد زیر می شوند.
- ایدز
- سرطان های خونی مانند لنفوم ها
- شیمی درمانی
- بارداری
- رد پیوند کلیه
- کیست های کلیوی
- کم خونی فقر آهن
آیا می توان تولید اریتروپویتین کافی توسط کلیه های را بازسازی کرد؟
به طور مستقیم خیر. اگر مقدار EPO به علت یک بیماری موقت کلیوی پایین باشد، ممکن است با برطرف شدن وضعیت کلیوی این مشکل بهبود یابد. با این حال، در اکثر مواقع EPO پایین به علت بیماری مزمن کلیوی است که با گذشت زمان بهبود نمی یابد. همچنین پزشک متخصص برای رسیدگی و به حداقل رساندن اثرات کم خونی حاصل همکاری خواهد کرد و امکان دارد افراد را با اریتروپویتین مصنوعی درمان کند.
پیشنهاد ما به شما عزیزان
آزمایش EPO از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به همین علت لازم است در یک مرکز معتبر و تخصصی همانند آزمایشگاه فارابی انجام شود. در واقع این آزمایشگاه با بهره مندی از تجهیزات مدرن آزمایشگاهی و همچنین به علت حضور تیمی متخصص و کاردان به عنوان بهترین آزمایشگاه در شمال تهران شناخته می شود. لذا شما عزیزان برای انجام تست EPO در آزمایشگاه فارابی با بهترین قیمت و جوابدهی سریع و به موقع می توانید از طریق پل های ارتباطی زیر به طور مستقیم با این مرکز تخصصی ارتباط برقرار نمائید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه