شرایط آزمایش acth چیست؟ | آزمایشگاه فارابی
آزمایش acth برای اندازه گیری میزان هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک انجام می شود. این هورمون منجر به تحریک هورمون کورتیزول در بدن می شود. هورمون کورتیزول یک هورمون استروئیدی در بدن است که نقش مهمی را در پاسخ استرس بدن بر عهده دارد.
در واقع زمانی که فرد دچار استرس می شود هورمون کورتیکوتروپین در مغز ترشح می شود و به غده هیپوفیز سیگنال داده می شود تا هورمون acth را آزاد کند.
زمانی که در نتایج آزمایش سطوح acth غیر طبیعی است می تواند نشان دهنده بیماری هایی اعم از آدیسون یا تورموهای هیپوفیز باشد.
اما شرایط آزمایش acth چیست؟ اگر شما هم برای انجام این آزمایش با این سوال مواجه شدید مطالعه این مطلب شما را راهنمایی خواهد نمود.
در ادامه برای بهره مندی از مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
آزمایش acth چیست؟
این آزمایش میزان acth را در خون اندازه گیری می کند و از این طریق به مشکلات غدد فوق کلیوی و غده هیپوفیز پرداخته می شود. acth توسط غده هیپوفیز تولید می شود و منجر به تحریک تولید هورمون دیگری به نام کورتیزول می گردد.
کورتیزول در بدن وظیفه تنطیم سوخت و ساز پروتئین، قند و چربی را بر عهده دارد و در شرایطی که بدن با استرس مواجه می شود سطح آن افزایش می یابد.
انجام این آزمایش به تشخیص بیماری هایی نظیر بیماری آدیسون، سندرم کوشینگ و اختلالات غده هیپوفیز کمک می کند. زمانی که بیمار علائمی مربوط به تولید کم یا زیاد کورتیزول را دارد و یا دچار عدم تعادل هورمونی است پزشک آزمایش acth را درخواست خواهد نمود.
لذا در ادامه مطلب ضمن بررسی اینکه شرایط آزمایش acth چیست؟ دلایل درخواست آزمایش acth را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.

دلایل درخواست آزمایش acth
از جمله دلایلی که آزمایش acth درخواست می شود می توان به ارزیابی عملکرد آدرنال اشاره کرد.
زمانی که غدد فوق کلیوی کورتیزول کافی تولید نمی کند به معنی نارسایی آدرنال خواهد بود. این مشکل می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد که از جمله آن ها می توان به تخریب خود ایمنی غدد فوق کلیوی، اختلالات هیپوتالاماس و نارسایی غدد فوق کلیوی اشاره کرد.
لذا در مواقعی که بدن در مواجه با استرس قرار می گیرد به کورتیزول نیاز خواهد داشت. این آزمایش به منظور بررسی توانایی غدد فوق کلیوی برای پاسخ به نیاز بدن به کورتیزول انجام می شود.
تعیین درمان جایگزین در هایپرپلازی مادرزادی آدرنال از دلایل دیگر برای درخواست آزمایش acth می باشد. در افرادی که مبتلا به نارسایی آدرنال هستند درمان جایگزینی هورمونی تجویز می گردد. از آزمایش acth برای نظارت و ارزیابی میزان دوز درمان و اثر بخشی آن استفاده می شود.
آزمایش acth چه زمانی درخواست می شود؟
در مواقعی که علائم مرتبط با سطح بسیار کم یا زیاد هورمون کورتیزول در بیماران مشاهده شود پزشک آزمایش acth را تجویز خواهد نمود.
از جمله علائم افزایش سطح کورتیزول در بدن عبارتند از:
- خستگی و ضعف عضلانی
- افزایش وزن
- کبود شدن پوست
- آکنه
- خط های صورتی روی شکم، سینه ها و ران
لذا زمانی که سطح کورتیزول در بدن کم باشد بیمار علائم ذیل را به همراه خواهد داشت:
- اسهال و تهوع
- درد شکم
- خستگی و سرگیجه
- کاهش وزن
شرایط لازم برای انجام آزمایش acth
شرایط آزمایش acth چیست؟ برای انجام آزمایش acth لازم است تا شرایط ذیل را مورد توجه قرار دهید.
- از آنجا که سطح acth و کورتیزول در طول روز تغییر می کند پزشکان معمولاً توصیه می کنند که نمونه گیری آزمایش در فاصله زمانی بین ۷ الی ۹ صبح انجام گیرد.
- استرس و فعالیت بدنی شدید می تواند سطوح acth را تغییر دهد، از همین رو پیش از انجام آزمایش لازم است از استرس و فعالیت شدید پرهیز گردد.
- مراجعه کننده بایستی ۸ ساعت پیش از انجام آزمایش ناشتا باشد.
- در صورتی که مراجعه کننده داروهای خاصی را مصرف می کند لازم است تا تکنسین های آزمایشگاه را در اطلاع قرار دهد. چرا که مصرف برخی از داروها همچون داروهای ضد افسردگی می تواند در سطح acth تأثیرگذار باشد.
- داشتن خواب ناکافی ممکن است منجر به تغییر در سطوح acth شود. از همین رو بایستی بیمار شب قبل از آزمایش به اندازه کافی استراحت کند.
نحوه انجام آزمایش acth
برای انجام آزمایش acth در ابتدا تکنسین آزمایشگاه نمونه خون اولیه را جمع آوری می کند. این نمونه گیری معمولاً در هنگام صبح که سطح کورتیزول به طور طبیعی بالا است انجام می گیرد.
پس از نمونه گیری اولیه فرم مصنوعی acth به عضله یا ورید تزریق شده و یا از طریق اسپری بینی تزریق می گردد.
با گذشت مدت زمان معین که معمولاً بین ۳۰ الی ۶۰ دقیقه می باشد تکنسین آزمایشگاه نمونه خون بعدی را جمع آوری می کند.

تفسیر آزمایش acth
در صورتی که سطح کورتیزول به طور طبیعی در پاسخ به تحریک acth افزایش یابد آزمایش نتایج نرمال خواهد داشت و به این معنی است که غدد فوق کلیوی عملکرد درستی داشته و توانایی تولید کورتیزول کافی را دارد.
سطوح پایین کورتیزول در آزمایش به معنی ابتلا به بیماری آدیسون می باشد و سطوح بالای این هورمون سندرم کوشینگ را نشان می دهد. چنانچه نتایج آزمایش acth غیر طبیعی باشد ممکن است پزشک آزمایشات بیشتری را برای تشخیص دقیق تر تجویز نماید.
لذا در مواردی که نتایج آزمایش نا مشخص است نیاز به انجام آزمایش مجدد خواهد بود.
با آزمایش acth چه بیماری هایی تشخیص داده می شود؟
آزمایش acth برای تشخیص اختلالات غده هیپوفیز یا آدرنال که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت، تجویز می شود.
- بیماری کوشینگ: بیماری کوشینگ توسط یک تومور غیر سرطانی غده هیپوفیز ایجاد می شود. در این بیماری غدد فوق کلیوی بیش از اندازه هورمون کورتیزول تولید می کند.
- بیماری آدیسون: در مواردی که غده فوق کلیوی هورمون کورتیزول کافی تولید نمی کند احتمال ابتلا به بیماری آدیسون افزایش می یابد.
- هیپوفیتاریسم: زمانی که غده هیپوفیز هورمون تولید نمی کند این اختلال ایجاد می شود.
پیشنهاد پایانی به سروران عزیز
در این مطلب با ارائه مطالب جامع به بررسی اینکه شرایط آزمایش acth چیست؟ پرداختیم. در آزمایشگاه فارابی کلیه خدمات آزمایشگاهی با برخورداری از به روز ترین تجهیزات و پرسنل مجرب ارائه می گردد.
شما می توانید آزمایش هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک را در آزمایشگاه تخصصی فارابی انجام دهید و نتایج آن را در کمترین زمان و با نتایج دقیق دریافت کنید.
جهت اطلاع بیشتر از خدمات آزمایشگاه از طریق راه های ارتباطی ذیل با ما در ارتباط باشید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه