سطح نرمال تستوسترون در مردان
هورمون تستوسترون در مردان نقش مهمی را در سلامت جسمی و روانی آن ها دارد. این هورمون در بیضه مردان تولید می شود که البته در تخمدان های زنان نیز به مقدار کمی وجود دارد. سطح هورمون تستوسترون در دوران بلوغ در مردان بسیار افزایش یافته و پس از گذشت ۳۰ سالگی کاهش می یابد.
انجام آزمایش تستوسترون کمک می کند تا میزان نرمال تستوسترون در مردان بررسی شود. چرا که اگر تولید این هورمون در بدن بیشتر یا کمتر از حد طبیعی خود باشد می تواند با اختلالات جسمانی و روانی مردان همراه باشد.
لطفاً در ادامه اندک زمانی را جهت مطالعه مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
هورمون تستوسترون چیست؟
تستوسترون یک نوع هورمون آندروژن است که به عنوان هورمون جنسی مردانه شناخته می شود. این هورمون در بیضه مردان و در تخمدان زنان تولید می شود و میزان آن در بدن مردان بیشتر است.
این هورمون در برخی از ویژگی های مردانه همچون رویش موهای بدن، قدرت بدنی، نوع صدا و جرم عضلانی نقش دارد. به طوری که مردانی که از سطح تستوسترون کمتری برخوردارند این ویژگی ها در آن ها کمتر دیده می شود. لذا زنانی که تستوسترون بالایی دارند این ویژگی ها را شامل خواهند شد.
علاوه بر این تستوسترون برای تولید اسپرم در مردان مورد نیاز خواهد بود و در میزان میل جنسی مردان اثرگذار است.
بررسی سطوح نرمال تستوسترون در مردان
به طور کلی میزان نرمال تستوسترون در مردان بین ۳۰۰ الی ۱۰۰۰ نانوگرم در دسی لیتر است. در مردان سطح تستوسترون در دوران بلوغ و در اواخر نوجوانی افزایش می یابد، به طوری که مردان جوان در روز حدود ۶ میلی گرم تستوسترون تولید می کنند.
پس از گذشت حدود ۳۰ سال میزان تستوسترون به طور طبیعی کاهش می یابد که روندی تدریجی بوده و در اغلب مردان این میزان به اندازه ۱% در سال کاهش خواهد یافت.
البته این نکته را در نظر بگیرید که سطح هورمون تستوسترون در بدن در هر روز متفاوت است و این میزان در هنگام صبح به بالاترین حد ممکن خود می رسد.

دلایل درخواست آزمایش تستوسترون
در صورتی که بیمار دارای علائم تستوسترون خیلی کم یا خیلی بالا باشد پزشک برای تشخیص دقیق تر آزمایش خون را تجویز خواهد کرد.
از جمله این علائم عبارتند از:
- بروز جوش و آکنه صورت
- کاهش میل جنسی
- افزایش وزن
- اختلال در نعوظ
- عدم توانایی در تولید مثل
- افزایش موهای زائد صورت در زنان
- مردانه شدن صدا در زنان
- بد اخلاقی و پرخاشگری
انواع آزمایش های تستوسترون
از آنجا که هورمون تستوسترون در بدن به دو صورت آزاد و متصل وجود دارد، آزمایش تستوسترون نیز به دو صورت انجام می گیرد. تستوسترون آزاد هورمونی است که به چیزی متصل نبوده و تستوسترون متصل به پروتئین های بدن متصل می باشد.
آزمایش تستوسترون آزاد برای تشخیص بیماری ها تجویز می شود و میزان تستوسترون آزاد را در خون نشان می دهد. تست تستوسترون کل هر دو هورمون تستوسترون آزاد و متصل را با هم اندازه گیری می کند.
آزمایش تستوسترون در مردان چگونه انجام می شود؟
برای تشخیص سطح تستوسترون نیاز به انجام آزمایش خون خواهد بود. توجه داشته باشید که برای انجام این آزمایش بهتر است در هنگام صبح به آزمایشگاه مراجعه کنید. لذا از انجام فعالیت های سنگین پیش از انجام آزمایش خودداری کنید، چرا که ممکن است منجر به تغییر در سطوح تستوسترون شوند.
در صورتی که داروهای خاصی را مصرف می کنید پزشک را در اطلاع قرار دهید، زیرا امکان دارد پزشک از شما بخواهد از مصرف برخی از داروها پیش از انجام آزمایش تستوسترون خودداری کنید.
برای انجام آزمایش خون در ابتدا پرستار آزمایشگاه از طریق رگ دست شما نمونه خون را دریافت می کند و سپس به آزمایشگاه ارسال کرده تا سطوح تستوسترون مورد ارزیابی قرار گیرد.
چرا آزمایش تستوسترون در هنگام صبح انجام می شود؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما هم ایجاد شود این است که دلیل انجام این آزمایش در هنگام صبح چیست؟ در پاسخ باید گفت که مقدار تستوسترون در هنگام صبح در بالاترین حد طبیعی خود قرار دارد و برای دریافت نتایج دقیق تر معمولاً پزشکان توصیه می کنند که آزمایش در هنگام صبح و پیش از ساعت ۱۰ انجام شود.
دلایل افزایش سطح تستوسترون در مردان
بالا بودن سطح تستوسترون در مردان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که از جمله آن ها وجود تومور در بیضه ها می باشد. البته لازم به ذکر است که چنانچه سطح تستوسترون پیش از بلوغ افزایش یابد می تواند به معنی آغاز دوران بلوغ باشد.
افزایش سطح این هورمون معمولاً هنگامی رخ می دهد که اندام های جنسی که هورمون تستوسترون را تولید می کنند دارای مشکلاتی باشند.
از همین رو افزایش سطح این هورمون در زنان نیز می تواند به معنی تومورهای تخمدان یا سندرم پلی کیستیک تخمدان باشد.
هدف از انجام آزمایش تستوسترون
به طور کلی هدف از انجام آزمایش تستوسترون بررسی میزان نرمال تستوسترون در مردان و زنان است. پزشکان با مشاهده علائم مرتبط با سطوح غیر طبیعی تستوسترون این آزمایش را تجویز می کنند تا از طریق آن کمبود یا افزایش سطح تستوسترون را تشخیص دهند.
ضمن این آزمایش تستوسترون برای نظارت بر درمان بیمار نیز استفاده می شود. کسانی که در گذشته آزمایش تستوسترون را انجام داده اند و نتایج غیر طبیعی را از آن دریافت کرده اند با انجام این آزمایش روند درمان آن ها بررسی می گردد.

تست های مرتبط با آزمایش تستوسترون
در برخی موارد ممکن است پزشک همراه با آزمایش تستوسترون تست های دیگری را نیز درخواست کند که از جمله آن ها عبارتند از:
- آزمایش پرولاکتین
- آزمایش هورمون محرک فولیکول
- آزمایش هورمون محرک تیروئید
- تست هورمون لوتئینه کننده
پیشنهاد پایانی به سروران عزیز
به منظور تشخیص و ارزیابی میزان نرمال تستوسترون در مردان و زنان از آزمایش خون تستوسترون استفاده می شود. از طریق این آزمایش پزشک می تواند کمبود و یا افزایش سطح تستوسترون را تشخیص دهد.
در صورتی که شما هم علائم مرتبط با سطح غیر طبیعی تستوسترون را در خود مشاهده می کنید می توانید با مراجعه به آزمایشگاه فارابی این آزمایش را در کمترین زمان نزد تکنسین های مجرب ما انجام دهید.
آزمایشگاه فارابی بهترین آزمایشگاه برای تست Free testosterone در تهران است که خدمات آزمایشگاهی را با نتایج دقیق ارائه می نماید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه