تفسیر نتایج آزمایش تستوسترون در زنان
هورمون ها نوعی پیام رسان شیمیایی در بدن هستند که وظیفه هماهنگی عملکردهای بدن را بر عهده دارند. سطح طبیعی هورمون های بدن نقش مهمی را در حفظ سلامتی دارد. از همین رو انجام آزمایش های هورمونی به منظور ارزیابی سطح هورمون های مختلف بدن و تشخیص اختلالات هورمونی حائز اهمیت می باشد.
یکی از تست های هورمونی مربوط به هورمون تستوسترون است که از طریق نمونه گیری خون انجام می شود. این آزمایش سطح تستوسترون را در زنان و مردان بررسی کرده و به تشخیص اختلالات هورمونی، نارسایی کلیه، تیروئید و بیماری های مزمن می پردازد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با تفسیر آزمایش تستوسترون در زنان پیشنهاد می کنیم این مطلب را تا انتها مطالعه فرمائید.
لطفاً برای مطالعه مطالب پیش رو ۳ دقیقه ای را با ما همراه باشید.
آزمایش تستوسترون چیست؟
تستوسترون یک هورمون جنسی در بدن است که وظیفه آن حفظ ویژگی های جنسی، استحکام استخوان ها و تأثیر در میل جنسی و خلق و خو می باشد. این هورمون در مردان از بدو تولد وجود داشته و بدن مردان بیشترین میزان این هورمون را تولید می کند. اما زنان در بدو تولد نیاز به سطح کمتری از تستوسترون خواهند داشت.
انجام آزمایش تستوسترون کمک می کند تا سطح این هورمون در بدن مورد ارزیابی قرار گرفته تا از طریق آن بتوان به تشخیص اختلالات ناشی از کاهش یا افزایش تستوسترون پرداخت.
پزشکان از طریق نتایج این آزمایش می توانند اختلالات مرتبط با هورمون تستوسترون را تشخیص داده و درمان مناسب را برای بیماران پیشنهاد کنند.
چرا آزمایش تستوسترون درخواست می شود؟
در صورتی که پزشکان علائمی را در بیماران مشاهده کنند که مرتبط با کاهش یا افزایش هورمون تستوسترون باشد برای ارزیابی و تشخیص دقیق تر آزمایش تستوسترون را تجویز خواهند کرد.
از جمله این علائم عبارتند از:
- ریزش مو
- کاهش میل جنسی
- بزرگ شدن پستان ها
- اختلالات نعوظ
- مشکلات باروری
- افسردگی و خستگی
لذا در زنان سطوح غیر طبیعی هورمون تستوسترون می تواند با علائم ذیل همراه باشد:
- پر مویی در زنان
- اختلال در سیکل قاعدگی
- جوش و آکنه
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- کلفت شدن صدا
- خشکی واژن
- ریزش مو

شرایط لازم برای انجام آزمایش تستوسترون
زمان مناسب برای انجام این آزمایش معمولاً بین ساعات ۷ الی ۱۰ صبح است. چرا که در این ساعات روز تغییرات طبیعی در سطح تستوسترون به حداقل می رسد.
توصیه می شود پیش از انجام آزمایش در صورتی که داروهای خاصی را مصرف می کنید حتماً پزشک را در اطلاع قرار دهید. زیرا مصرف برخی از داروها همانند استروئیدها، داروهای ضد انعقاد خون، آندروژن درمانی و استروژن درمانی می تواند در نتایج آزمایش تداخل ایجاد کند.
لذا از آنجا که فعالیت های سنگین می تواند سطح تستوسترون را تغییر دهید، بهتر است پیش از آزمایش از انجام ورزش و فعالیت های سنگین خودداری نمائید.
نحوه انجام آزمایش تستوسترون
انجام آزمایش تستوسترون بسیار ساده است و فقط نیاز به نمونه گیری خون دارد. تکنسین آزمایشگاه از طریق سرنگ نمونه خون را از ناحیه رگ شما دریافت می کند و سپس نمونه خون را برای تحلیل و ارزیابی به آزمایشگاه ارسال می نماید.
مقادیر نرمال تستوسترون در آزمایش خون
با اطلاع از مقادیر نرمال هورمون تستوسترون می توان به تفسیر آزمایش تستوسترون در زنان پرداخت.
میزان نرمال هورمون تستوسترون در زنان بالغ به شرح ذیل می باشد:
- در سنین ۱۹ الی ۴۹ سال: ۸-۴۸ نانوگرم در دسی لیتر
- در سنین ۵۰ سال به بالا: ۲-۴۱ نانوگرم در دسی لیتر
لذا مقادیر نرمال این هورمون در مردان به صورت ذیل است:
- در سنین ۱۹ الی ۴۹ سال: ۲۴۹-۸۳۶ نانوگرم در دسی لیتر
- در سنین ۵۰ سال به بالا: ۱۹۳- ۷۴۰ نانوگرم در دسی لیتر
لازم به ذکر است که این مقادیر ممکن است در آزمایشگاه ها کمی متفاوت باشد. لذا برخی از عوامل همچون استرس، بیماری، مصرف دارو و فعالیت های جسمانی می تواند سطح هورمون تستوسترون را تغییر دهد.
از همین رو در صورتی که تحت تأثیر هر کدام از این عوامل هستید حتماً پیش از انجام آزمایش با پزشک مشورت نمائید.
تفسیر نتایج آزمایش تستوسترون در زنان
در صورتی که در تفسیر آزمایش تستوسترون در زنان سطوح تستوسترون بالا باشد می تواند با اختلالاتی همچون سندرم پلی کیستیک، اختلال در سیکل قاعدگی و بروز موهای زائد بیش از حد در نواحی مختلف بدن همراه باشد.
لذا کاهش سطح این هورمون در بدن زنان ممکن است منجر به مشکلات باروری، کم شدن میل جنسی، پوکی استخوان و خشکی واژن شود.
در صورتی که سطوح تستوسترون در دختران جوان غیر طبیعی باشد می تواند با مشکلات بلوغ و اختلال در سیکل قاعدگی همراه باشد.
سایر تست های مرتبط با آزمایش تستوسترون
در صورتی که نتایج آزمایش تستوسترون نا مشخص باشد امکان دارد پزشک برای تشخیص دقیق تر آزمایشات دیگری که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت را تجویز نماید.
- آزمایش پرولاکتین: تست پرولاکتین به منظور بررسی سطوح هورمون پرولاکتین در خون انجام می شود. در صورتی که سطح این هورمون در خون بالا باشد می تواند به معنی مشکلات غده هیپوفیز و یا تومورها باشد.
- تست هورمونی LH: این هورمون در کنترل تولید تستوسترون نقش دارد و سطوح غیر طبیعی آن می تواند نشان دهنده مشکلات غده هیپوفیز باشد.

نکات مهم برای حفظ سطح تستوسترون
- جلوگیری از چاقی و حفظ وزن مناسب، چرا که چاقی می تواند منجر به کاهش تستوسترون در بدن شود.
- کاهش استرس با انجام تمرین های مختلف همچون مدیتیشن، یوگا و ماساژ
- رعایت تغذیه سالم و مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین بالا، روغن زیتون، مصرف میوه، سبزیجات و ماهی
- انجام ورزش های منظم شامل تمرینات تناوبی با شدت بالا
- ابتلا به برخی از بیماری ها نظیر دیابت، چربی خون بالا و تیروئید می تواند در سطح تستوسترون اختلال ایجاد کند. درمان به موقع این بیماری ها موجب بهبود و حفظ سطح تستوسترون خواهد شد.
پیشنهاد پایانی به سروران گرامی
در این مطلب با ارائه مطالب جامع و مفید به بررسی تفسیر آزمایش تستوسترون در زنان پرداختیم. در صورتی که پزشک آزمایش تستوسترون را برای شما تجویز نموده است با مراجعه به آزمایشگاه فارابی می توانید در محیط کاملاً بهداشتی و مجهز این آزمایش را انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه فارابی همگی در تلاش هستند با به کارگیری از دانش و تخصص خود خدمات آزمایشگاهی را به بهترین نحو به مراجعه کنندگان ارائه نمایند.
لذا با مطالعه محتوای علائم کمبود تستوسترون در زنان می توانید اطلاعات لازم را در این باره کسب کنید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه