مرکز آزمایش سنجش سطح دارویی
آزمایش سنجش آزمایش سطح دارویی از تست های مهمی است که به منظور ارزیابی و پایش غلظت ثابت دارو در خون بیمار انجام می شود. البته از این آزمایش برای شناسایی آزمایش سطح دارو در بدن فرد و احتمال تداخل دارویی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
زیرا افراد با توجه به وضعیت بیماری و شرایط جسمانی خود، باید داروهای تجویز شده را در فواصل زمانی منظمی مصرف نمایند. لذا از این آزمایش برای بررسی تأثیر درمانی داروها و اندازه گیری غلظت آنها در خون استفاده می شود.
بنابراین می توان نتیجه گرفت با استفاده از آزمایش پایش سطح دارویی، می توان اطلاعات مفیدی در مورد میزان تأثیرگذاری داروها بر روند درمان و یا علت عدم تأثیر درمانی داروهای تجویزی به دست آورید.
در صورتی که قصد انجام آزمایش پایش داروهای درمانی را دارید توصیه می شود این آزمایش را در آزمایشگاه معتبر و باسابقه ای انجام دهید. چرا که صحت نتایج حاصل از این آزمایش، بسیار مهم بوده و تأثیر زیادی در پیگیری روند بهبودی بیمار دارند.
لذا برای اطمینان از انجام این آزمایش با دقت بالا و کسب نتایج واقعی و بدون خطا، می توانید از خدمات آزمایشگاه تخصصی فارابی استفاده نمایید.
لطفاً ۳ دقیقه ای جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید.
اهمیت آزمایش سنجش سطح دارویی
بهتر است بدانید برخی از داروها نیازی به نظارت درمانی ندارند. به عنوان مثال مصرف داروهایی مانند داروهای فشار خون، نیازی به سنجش ندارند. بلکه در صورت پایین آمدن فشار بالا پس از مصرف دارو، می توان به تأثیرگذاری این دارو پی برد. اما در مقابل، داروهایی وجود دارند که مصرف آنها در تمام طول عمر برای بیمار الزامی بوده و بنابراین باید تحت سنجش آزمایش سطح دارویی قرار گیرند. چرا که غلظت سالانه این داروها باید در مقدار ثابتی در بدن بیمار نگه داشته شود. این در حالی است که فرد در طول عمر اتفاقاتی مانند بارداری، بیماری موقتی، عفونت، استرس و … را تحمل می کند که همگی بر سطح درمانی او نقش مؤثری دارند.
از طرفی افراد با افزایش سن، به برخی از بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی، کلیوی، تیروئید و … مبتلا شده و نیاز مبرم به پایش داروهای مصرفی خواهند داشت. لذا با انجام آزمایش نظارت بر داروهای درمانی، می توان غلظت دارو را در سطح خون کنترل و از بروز تداخل دارویی به دلیل ابتلا به بیماری های دیگر نیز جلوگیری کرد.
چه عواملی بر سطح داروی خون مؤثر هستند؟
در برخی مواقع امکان دارد میزان داروی تجویز شده با میزان دارویی که به خون می رسد، تناسب نداشته باشد. همچنین میزان متابولیک دارو در بدن بیماران مختلف با یکدیگر فرق داشته باشد. لذا در این مواقع با انجام آزمایش پایش سطح دارو در خون می توان اطلاعات مفیدی به دست آورده و تدابیر درمانی لازم را برای رسیدن دوز مناسب دارو به خون اندیشید.
از جمله عواملی که در سطح داروی خون تأثیرگذار هستند می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
- وزن بیمار
- متابولیک دارو
- مسیرهای دریافتی دارو
- سن بیمار
- ابتلا به بیماری های دیگر
- میزان دوز دارو
- میزان جذب دارو
- میزان دفع دارو
- تداخل دارویی
چه زمانی آزمایش سنجش سطح دارویی درخواست می شود؟
سنجش آزمایش سطح دارویی زمانی انجام می شود که بیمار برای اولین بار برای درمان، تحت رژیم دارویی قرار می گیرد.
در صورتی که علائم بالینی بیمار پس از مصرف دوز مناسب دارو، مناسب باشد پزشک این روند درمانی را در پیش خواهد گرفت. اما اگر عوارض جانبی و یا علائم مسمومیت در بیمار مشاهده شود، پزشک آزمایش های پایش سطح دارویی را برای تنظیم دوز مناسب دارو و حفظ غلظت آن تجویز خواهد نمود.
در ضمن از آزمایش پایش سطح دارویی می توان برای ارزیابی مجدد مصرف داروهای خاص و تطابق با شرایط بیمار نیز استفاده نمود.
عوامل مرتبط با دارو در میزان جذب
عوامل دارویی که در میزان جذب دارو نقش مؤثری دارند عبارت اند از:
اندازه مولکولی دارو
داروهایی که دارای اندازه مولکولی کوچک تری هستند، سریع تر از داروهای دیگر توسط خون جذب می شوند.
میزان یونیزاسیون
داروها در مدل های مختلف اسیدی و بازی و در شکل های یونیزه و غیر یونیزه تولید می شوند. لذا داروهای اسیدی در محیط های اسیدی و داروهای بازی در محیط های بازی از قدرت جذب بهتری برخوردار هستند.
شکل فیزیکی
یکی از مواردی که در اطلاعات به دست آمده از آزمایش سنجش آزمایش سطح دارویی نقش مؤثری دارد، اشکال فیزیکی دارو می باشد. چرا که داروهای تولید شده در اشکال مختلف، قدرت جذب مخصوصی داشته و غلظت های مختلفی از دارو را در پایش سطح دارویی نشان می دهند. لذا می توان گفت داروهای مایع از قدرت جذب کمتری نسبت به داروهای گازی شکل برخوردار هستند. به همین ترتیب قدرت جذب داروهای جامد در برخی مواقع از داروهای مایع، کمتر می باشد.
ماهیت دارو
ماهیت دارو به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تأثیرگذار در انتخاب مسیر مصرف دارو به شمار می رود. به عنوان مثال داروهایی که قدرت جذب از روده را ندارند، به صورت تزریقی به خون وارد می شوند.
عوامل مرتبط با بدن در جذب دارو
برای تعیین میزان جذب و غلظت دارو در بدن بیمار، موارد زیر مورد ارزیابی قرار می گیرند:
- مساحت سطح جذب: هر چقدر مساحت جذب در دهان و مسیرهای دیگر، بیشتر باشد جذب دارو به همان میزان افزایش می یابد.
- مصرف عروقی: میزان و سرعت جذب دارو در مصارف عروقی، بیشتر است.
- دستگاه گوارش: در حالت طبیعی، تحرک دستگاه گوارش منجر به جذب بهینه داروهای خوراکی می شود.
- برخی بیماری ها: ابتلا به بیماری هایی مانند اسهال، سندروم سوء جذب و لیپودیستروفی، آکلرهدیا، سیروز و آمفیزم در روند جذب دارو اختلال ایجاد نموده و در برخی موارد، منجر به کاهش جذب دارو می شوند.
یک پیشنهاد ویژه برای شما سروران ارجمند
سنجش آزمایش سطح دارویی از جمله آزمایشاتی است در بهترین آزمایشگاه همراه با جوابدهی آنلاین انجام می گیرد. این آزمایشگاه برای انجام تمام آزمایشات، از به روزترین تجهیزات آزمایشگاهی و کادر مجرب و کاربلد برخوردار است. لذا با انجام آزمایش پایش سطح دارو در آزمایشگاه فارابی می توانید اطلاعات کامل و دقیقی را از میزان جذب دارو و تطابق آن با میزان داروی تجویز شده برای بهبود بیماری به دست آورید.
خاطر نشان می سازد آزمایشگاه فارابی به عنوان بهترین آزمایشگاه فعال در روزهای تعطیل در تهران، خدمات خود را حتی در ایام تعطیل نیز به شهروندان گرامی ارائه می دهد.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه