انجام تست EPO در آزمایشگاه فارابی | آزمایشگاه فارابی

بهترین آزمایشگاه برای انجام تست EPO


چگونگی انجام تست EPO در آزمایشگاه فارابی

انجام تست EPO در آزمایشگاه فارابی یا آزمایش اریتروپویتین به منظور تشخیص بیماران داری کم‌خونی یا پلی سیتمی در این مرکز انجام میشود.
بیمارانی که مشکلات کلیوی دارند بیشتر دچار این نوع کم خونی می شوند. اریتروپویتین (EPO) هورمونی است که عمدتا توسط کلیه ها تولید می شود، نقش اصلی این هورمون تولید گلبول های قرمز خون است. گلبول های قرمز اکسیژن را از ریه ها به بخش های دیگر بدن منتقل می کنند، زمانی که سطح اکسیژن بدن کاهش می یابد اریتروپویتین توسط کلیه ها ترشح می شود تا این کمبود اکسیژن جبران شود این هورمون به مغز استخوان وارد می شود تا تولید گلبول های قرمز را تحریک کند.
اریتروپویتین تا زمانی ترشح می شود که اکسیژن خون به حد معمول خود برسد و پس از آن از طریق ادرار از بدن دفع می شود.
شما عزیزان می توانید در آزمایشگاه تخصصی فارابی که دارای کادر درمانی مجرب می باشد این آزمایش را انجام دهید برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با شماره تماس درج شده در انتهای این مقاله تماس بگیرید.

لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.

اریتروپویتین چیست؟

اریتروپویتین در بالغین توسط کلیه و کمی نیز توسط کبد ترشح می شود این هورمون نقش مهم و حیاتی برای ما دارد . میزان بسیار زیاد اریتروپویتین باعث افزایش بیش از حد گلبول های قرمز خون می شود در نتیجه غلظت خون افزایش پیدا می کند که به این حالت پلی سیتمی گفته می شود.
همانطور که اشاره کردیم میزان بسیار کم اریتروپویتین ممکن است دلیل بر کم خونی باشد.
هدف از تست EPO کمک به تشخیص بیمارانی است که دچار کم خونی و پلی سیتمی قرار می گیرند است. بیمارانی که هموگلوبین آنها به علت تخریب گلبول های قرمز و یا به علت نارسایی تولید در مغز استخوان کاهش می یابد تولید هورمون اریتروپویتین (EPO) افزایش می یابد. در مقابل افرادی که هر دو کلیه خود را برداشته اند یا دچار بیماری تخریب سلول های دور توبولی شده اند سطح اریتروپویتین آنها سقوط می کند و دچار کم خونی می شوند.
در بیمارانی که مبتلا به پلی سیتمی هستند سطح اریتروپویتین خون آنها به طور قابل توجهی افزایش پیدا می کند. پس از آن سطح اریتروپویتین در افرادی که بیماری پلی سیتمی ورا بدخیم دارند کاهش یافته.
علاوه بر موارد گفته شده میزان زیاد اریتروپویتین در خون می تواند دلیلی بر وجود تومور در کلیه بیمار باشد. پس این آزمایش را جدی بگیرید و در صورت تجویز پزشک حتما آنرا انجام دهید.

انجام تست EPO در آزمایشگاه فارابی | آزمایشگاه فارابی
بررسی سطح اریتروپویتین در خون به وسیله تست EPO

عوامل مداخله گر در ترشح اریتروپویتین (EPO)

هنگام بارداری ترشح اریتروپویتین افزایش پیدا می کند.
مصرف داروهایی که اریتروپویتین خون را افزایش می دهند از جمله استروئیدها، قرص های ضد بارداری، زیدوودین، اپوئتین آلفا و… .
مصرف داروهایی که باعث کاهش سطح اریتروپویتین در خون می شود شامل آمفوتریسین B ، استازولامید، انالاپریل می باشد.

علائم وجود پلی سیتمی
این بیماری در بسیاری از افراد علامتی ندارد. برخی از علائم عمومی آن عبارت اند از :

  1. سرگیجه و سردرد
  2. خارش
  3. درد مفاصل
  4. ضعف و خستگی
  5. کبودی

پلی سیتمی را می توان به دو دسته اولیه و ثاونویه تقسیم کرد، در پلی سیتمی اولیه که به دلیل جهش های ژنتیکی رخ می دهد و مادرزادی است در روند تولید گلبول های قرمز اختلال ایجاد می شود و باعث افزایش تولید گلبول های قرمز می شود.
پلی سیتمی ثانویه به عنوان پاسخ به سایر عواملی که باعث افزایش تولید گلبول های قرمز می شود رخ می دهد.

آمادگی قبل از تست EPO

این آزمایش بهتر است صبح و ناشتا انجام شود زیرا نمونه صبحگاهی دارای اریتروپویتین بیشتری نسبت به نمونه عصر است به همین دلیل معمولا به بیماران توصیه می شود به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت ناشتا باشند. این آزمایش به یک نمونه خون نیاز دارند که باید بررسی و آنالیز شود. فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند را به اطلاع پرسنل برساند.

افزایش اریتروپویتین در بیماری های دیگر:

علاوه بر نارسایی کلیه که در افزایش اریتروپویتین نقش دارد عوامل دیگری نیز در افزایش اریتروپویتین تاثیرگذار است :

  1. ایدز
  2. سرطان های خونی مانند لنفوم ها
  3. شیمی درمانی
  4. بارداری
  5. رد پیوند کلیه
  6. کیست های کلیوی
  7. کم‌ خونی فقر آهن

چه زمانی پزشک تست EPO را تجویز می کند؟

آزمایش اریتروپویتین زمانی انجام می شود که علت کم خونی فرد بیمار مشخص نباشد کم خونی علت های زیادی دارد از جمله کمبود آهن، کمبود ویتامین B12 یا فولات، کاهش طول عمر گلبول های قرمز خون و یا خونریزی بیش از حد باشد.

چرا برای برخی ورزشکاران آزمایش اریتروپویتین تجویز می شود؟

برخی از ورزشکاران از اریتروپویتین مصنوعی استفاده می کنند تا بتوانند تعداد گلبول های قرمز خود را در خون افزایش دهند در نتیجه ظرفیت اکسیژن در خون افزایش پیدا می کند.
اگرچه این هورمون برای ورزشکاران مفید می باشد و عملکرد آنها را بهبود می بخشد، اما استفاده از این دارو باعث بالا رفتن فشار خون می شود و ممکن است خطرناک باشد به همین دلیل اکثر سازمان های ورزشی استفاده از آن را ممنوع کردند.

انجام تست EPO در آزمایشگاه فارابی | آزمایشگاه فارابی
عوامل مداخله گر در انجام تست EPO

آیا می توان تولید اریتروپویتین کافی را توسط کلیه بازسازی کرد؟

در پاسخ به این سوال باید بگویم خیر اما در صورتی که اریتروپویتن به دلیل بیماری موقت کلیوی پایین باشد پس از طی کردن مراحل درمان این مشکل برطرف می شود.
درصورتی که EPO پایین به دلیل بیماری مزمن کلیوی باشد با گذشت زمان این مشکل رفع نمی شود و ممکن است پزشک برای شما اریتروپویتین مصنوعی را تجویز کند تا مراحل درمان را طی کنید.

مقدار طبیعی اریتروپویتین در خون چقدر است؟

مقدار طبیعی EPO در خون ۴ تا ۲۴ میلی واحد بر میلی لیتر است، البته تشخیص میزان مناسب برای افراد متفاوت بر عهده پزشک می باشد.

سخن پایانی

تست EPO یا همان آزمایش اریتروپویتین یک روش تشخیص کم خونی و پلی سیتمی است که فقط شامل نمونه گیری خون می باشد.
در آزمایشگاه فارابی که به عنوان یکی ازبهترین آزمایشگاه های واقع در شمال تهران می باشد تست EPO صورت می گیرد.
انجام تست EPO در آزمایشگاه فارابی توسط پرسنل باتجربه و متخصص انجام می شود و نتایج آزمایش به صورت دقیق در خدمت شما عزیزان قرار می گیرد.
علاوه بر این انجام هزاران نمونه و آزمایش های دیگر در زمینه های مختلف، آزمایشگاه فارابی را جز بهترین ها در زمینه ارتقاء سطح سلامت و بهداشت شهروندان محترم به شمار می آید.

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران ، خیابان شریعتی ، نبش ظفر

۴.۶/۵ - (۵ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + هفت =