مقدار نرمال epithelial cells در آزمایش ادرار | آزمایشگاه فارابی

مقدار epithelial cells در آزمایش ادرار | آزمایشگاه فارابی


مقدار نرمال epithelial cells در آزمایش ادرار چقدر است؟

سلول‌های اپیتلیال، سلول‌های موجود روی سطح بدن شما مانند پوست، رگ‌های خونی و مجاری ادراری یا اندام‌ها هستند. این سلول‌ها به عنوان سدی بین درون و بیرون بدن عمل می‌کنند و آن را در مقابل ویروس‌ها محفاظت می‌کنند.
وجود تعداد کم سلول‌های اپیتلیال در ادرار شما طبیعی است. تعداد زیاد این سلول‌ها در ادرار نشانه عفونت، بیماری‌های کلیوی یا سایر بیماری‌ها است. به همین خاطر، پزشک شما ممکن است آزمایش ادرار تجویز کند تا نمونه ادرار را زیر میکروسکوپ بررسی نماید. آزمایش برای تعیین مقدار نرمال epithelial cells در آزمایش ادرار است. پزشک این آزمایش را در صورتی تجویز می‌کند که فردی علائم عفونت ادراری یا بیماری‌های جدی را داشته باشد.
این آزمایش برای سلول‌های اپیتلیال می‌تواند به مشخص کردن اینکه آیا فرد مبتلا به عفونت، بیماری کلیوی یا سایر بیماری‌های جدی است یا خیر، کمک شایانی کند.
آزمایشگاه تشخیص طبی فارابی با در اختیار داشتن پزشکان و تکنسین‌های تحصیل کرده، آزمایش ادرار را با کمترین درصد خطا ارائه می‌دهد.

لطفا اندک زمانی جهت مطالعه مطلب ذیل با ما همراه باشید.

آزمایش ادرار برای سلول های اپیتلیال

آزمایش برای سلولهای اپیتلیال در ادرار بخشی از آزمایش ادرار است که تست اندازه گیری سطح مواد مختلف در ادرار می‌باشد. در صورتی پزشک این آزمایش را تجویز می‌کند که فردی علائم عفونت ادراری یا اختلال کلیه از جمله موارد ذیل را داشته باشد:

  1. تکرار ادرار
  2. درد موقع ادرار کردن
  3. درد در پایین معده
  4. درد کمر

انواع سلول‌های اپیتلیال کدام است؟

سلول‌های اپیتلیال، پوست شخص را می‌پوشانند. البته آنها در طول سطوح دستگاه گوارش، اندام‌های داخلی و رگ‌های خونی نیز وجود دارند. حضور مقدار نرمال epithelial cells در آزمایش ادرار طبیعی است. البته مقدار زیاد سلول‌های اپیتلیال در ادرار معمولا نشان دهنده یک مشکل زمینه‌ای سلامتی است. انواع سلولهای اپیتلیال عبارتند از:

لوله‌ای کلیوی

این سلول به عنوان سلول‌های کلیوی شناخته شده است. افزایش سلول‌های لوله‌ای کلیه در ادرار ممکن است نشان دهنده بیماری کلیوی باشد.

انواع سلول‌های اپیتلیال کدام است؟ | آزمایشگاه فارابی
انواع سلول‌های اپیتلیال | آزمایشگاه فارابی

سنگفرشی

سلول‌های اپیتلیال بزرگی هستند که از مهبل و مجرای ادراری می‌آیند. این سلولها اغلب در ادرار زنان پیدا می‌شوند.

انتقالی

این نوع در مردان بین مجرای ادرار و لگن کلیوی اتفاق می‌افتد. در مردان مسن‌تر یافت می‌شوند و همچنین سلول‌های مثانه نامیده می‌شوند.

عوامل خطر جهت افزایش سلول های اپیتلیال

در صورتی که به هر یک از مسائل زیر دچار باشید، در معرض خطر زیاد شدن سلولهای اپیتلیال هستید:

  1. داشتن سنگ کلیه
  2. فشار خون بالا
  3. سابقه خانوادگی بیماری مزمن کلیه
  4. بزرگ شدن پروستات
  5. داشتن سیستم ایمنی ضعیف
  6. بارداری
  7. ابتلا به دیابت

وظایف سلول های اپیتلیال

برخی از عملکردهای سلول‌های اپیتلیال شامل موارد ذیل می‌شود:

  1. محافظت: این سلول‌ها سدی را تشکیل می‌دهند که از ورود مواد مضر مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها، آلودگی‌ها و مواد شیمیایی به بدن یا آسیب رساندن به اندام‌ها جلوگیری می‌کند.
  2. ترشح: این سلول‌ها می‌توانند موادی مانند هورمون‌ها، آنزیم‌ها، مخاط، عرق، شیر و بزاق را تولید و آزاد کنند که برای فعالیت‌ها یا فرآیندهای بدن شما مورد نیاز است.
  3. جذب: این سلول‌ها می‌توانند موادی مانند مواد مغذی، آب، اکسیژن و داروها را از محیط دریافت و به خون یا سلولهای دیگر انتقال دهند.
وظایف سلول های اپیتلیال | آزمایشگاه فارابی
شرح وظایف سلول های اپیتلیال | آزمایشگاه فارابی

درک نتایج آزمایشات سلول های اپیتلیال

آزمایش ادرار ممکن است نشان دهنده مقدار کم، مقدار نرمال epithelial cells در آزمایش ادرار یا زیاد سلولهای اپیتلیال در ادرار باشد. سلول‌های اپیتلیال به طور طبیعی از بدن جدا می‌شوند. وجود یک تا پنج سلول اپیتلیال سنگ فرشی در هر HPF مقدار نرمال epithelial cells در آزمایش ادرار است. اگر تعداد متوسط یا زیادی از این سلول‌ها در ادرار باشد، می‌تواند نشان دهنده این موارد باشد:

  1. مخمر یا عفونت مجاری ادراری
  2. بیماری کلیه یا کبد
  3. انواع خاصی از سرطان

نوع سلولهای اپیتلیال در ادرار همچنین ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های خاص باشد. به فرض مثال، سلولهای اپیتلیالی که حاوی هموگلوبین یا ذرات خونی هستند، می‌تواند به این معنا باشد که ادرار شما گلبول‌های قرمز یا هموگلوبین داشته است. حتی اگر در نمونه آزمایش ادرار دیده نشود.
بیش از ۱۵ سلول اپیتلیال لوله‌ای کلیه در هر HPF می‌تواند نشان دهنده این باشد که کلیه شما به درستی کار نمی‌کند. سلولهای اپیتلیال سنگ فرشی در ادرار، ممکن است به این معنا باشد که نمونه شما آلوده است.
در یک روش تمیز نمونه گیری ادرار، از وجود سلولهای اپیتلیال سنگ فرشی در ادرار جلوگیری می‌شود. وقتی از یک روش نمونه گیری تمیز استفاده می‌کنید، قبل از دادن نمونه ادرار، به شما پارچه استریلیزه داده می‌شود تا ناحیه واژن یا آلت تناسلی را تمیز کنید.
این کار از وارد شدن آلودگی‌های پوست شما مثل سلول‌های اپیتلیال به نمونه جلوگیری می‌کند. پزشک می‎‌تواند به درک نتایج آزمایش و این که آیا وضعیت پزشکی شما نیازمند درمان است یا خیر، کمک کند. برای پیدا کردن علت آن، ممکن است پزشک آزمایشات بیشتری در نظر بگیرد.

پیشگیری از عفونت و بیماری

آبرسانی بدن برای پیشگیری از بیماری‌هایی که باعث  افزایش سطوح سلول اپیتلیال می‌شوند، ضروری است. نوشیدن چندین لیوان آب در روز می‌تواند ایده خوبی باشد. شما باید روزانه چندین لیوان آب بنوشید، اما اینکه چه چیزی برایتان بهتر است را پزشک توصیه می‌کند. نوشیدن آب زغال اخته یا خوردن میوه آن نیز ممکن است به کاهش خطر ابتلا به عفونت‌های مخمری کمک کرده و سلامت کلیه را تقویت کند. زغال اخته حاوی مواد شیمیایی است که می‌تواند مثانه را در برابر باکتری‌ها محافظت کند. با این حال، هنوز هم در جامعه پزشکی روی عملکرد آن بحث وجود دارد.

یک پیشنهاد ویژه به شما عزیزان

آزمایش ادرار در بیشتر موارد برای بررسی عفونت‌های دستگاه ادراری، مشکلات کلیوی یا دیابت انجام می‌شود. همچنین ممکن است در حین معاینه، در صورت بستری شدن در بیمارستان، قبل از عمل جراحی یا سزارین بارداری، این آزمایش تجویز شود.
برای تفسیر آزمایش ادرار به پزشک عمومی مراجعه کنید. ممکن است پزشک عمومی بعد از خواندن نتایج، شما را به دکتر اورولوژیست یا متخصص نفرولوژی ارجاع دهد. آزمایشگاه طبی فارابی جزء اولین آزمایشگاه های ایران با هدف ارتقاء سطح سلامت و بهداشت آماده خدمت رسانی به شهروندان محترم می‌باشد. شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با پزشکان و تکنسین‌های ما از طریق راه‌های ارتباطی زیر در ارتباط باشید و نوبت ویزیت حضوری بگیرید.

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۳.۵/۵ - (۱۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 4 =