تفسیر آزمایش کورتیزول آزاد ادرار | آزمایشگاه فارابی

جواب آزمایش کورتیزول آزاد ادرار | آزمایشگاه فارابی


تفسیر جواب آزمایش کورتیزول آزاد ادرار

تست کورتیزول آزاد ادرار یا همان آزمایش UFC میزان کورتیزول ادرار شما را اندازه گیری می‌ کند. کورتیزول هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی که بالای کلیه‌ ها قرار دارند، تولید می‌ شود. علت ترشح کورتیزول اغلب پاسخ به استرس جسمی یا روحی می باشد.
تفسیر آزمایش کورتیزول آزاد ادرار باید توسط پزشک انجام شود زیرا عوامل مختلفی بر روی تفسیر این نتایج تأثیرگذار هستند. علاوه بر بیماری‌ های غدد درون ‌ریز عوامل دیگری مانند استرس، عفونت، برخی داروها و حتی الگوی خواب می ‌توانند بر سطح کورتیزول موثر باشند.

لطفاً جهت مطالعه و بهره مندی از محتوای پیش رو، با ما همراه باشید.

کورتیزول در آزمایش خون چیست؟

کورتیزول هورمونی که غدد فوق کلیوی ترشح و به عنوان هورمون استرس شناخته می ‌شود. این هورمون نقش مهمی در تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله پاسخ به استرس، کنترل قند خون، فشار خون و سیستم ایمنی دارد. آزمایش کورتیزول سطوح این هورمون را در خون اندازه ‌گیری می کند و به پزشکان در تشخیص بسیاری از بیماری ها کمک شایانی می کند.
آزمایش کورتیزول میزان کورتیزول را در خون، ادرار و بزاق اندازه گیری می کند تا مشخص کند آیا سطح کورتیزول بدن طبیعی است یا خیر. کورتیزول هورمونی است تقریباً بر تمامی اندام و بافت های بدن تأثیر می گذارد. کورتیزول در موارد زیر به بدن کمک می کند:

  1. کاهش التهاب
  2. تنظیم قند خون
  3. تنظیم متابولیسم
  4. کنترل فشار خون

این هورمون (کورتیزول) توسط غدد فوق کلیوی ساخته می شود. غده هیپوفیز با تولید هورمون های خاصی مقدار کورتیزول ساخته شده از غدد فوق کلیوی را تنظیم می کند.
اگر سطح کورتیزول خیلی بالا یا پایین باشد، نشانگر این است که غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز دچار اختلال شده است. مصرف داروهای استروئیدی یکی از مهم ترین دلایل افزایش سطح کورتیزول می باشد و با قطع این نوع از داروها مقدار کورتیزول به طور چشمگیری کاهش می یابد. هر گونه تغییر و اختلال در میزان سطح کورتیزول باید جدی گرفته شود و برای درمان آن اقدام کرد.

تفسیر آزمایش کورتیزول آزاد ادرار | آزمایشگاه فارابی
کورتیزول در آزمایش خون | آزمایشگاه فارابی

میزان نرمال کورتیزول در آزمایش خون چقدر است؟

در پاسخ به پرسش میزان نرمال کورتیزول در آزمایش خون چقدر است؟ باید گفت میزان نرمال کورتیزول در خون افراد مختلف می ‌تواند کمی متفاوت باشد و به عوامل مختلفی نظیر سن، جنسیت، زمان نمونه‌ گیری و روش آزمایش بستگی دارد. به طور کلی، سطح کورتیزول در طول روز متغیر بوده و بالاترین میزان آن معمولاً در صبح زود و کمترین میزان آن در نیمه شب قابل مشاهده است.
به همین خاطر برای ارزیابی دقیق سطح کورتیزول ممکن است پزشک چند نمونه خون در طول روز تقاضا کند. محدوده نرمال کورتیزول بسته به آزمایشگاه و روش اندازه‌ گیری ممکن است کمی متفاوت باشد. به طور کلی محدوده نرمال برای نمونه خون گرفته شده در ساعت ۸ صبح بین ۵ تا ۲۵ میکروگرم در دسی‌ لیتر است. برای نمونه‌ های خون گرفته شده در ساعات دیگر روز، این محدوده ممکن است متفاوت باشد.

تست کورتیزول چه کاربردی دارد؟

آزمایش کورتیزول برای تشخیص بیماری‌ هایی که باعث افزایش یا کاهش کورتیزول می‌ شوند، مورد استفاده قرار می گیرد. عواملی که موجب ایجاد اختلال در غدد فوق کلیوی می شوند شامل موارد ذیل می باشد:

  1. سندرم کوشینگ: باعث افزایش بیش از حد کورتیزول در بدن می شود.
  2. بیماری آدیسون: موجب کاهش و توقف تولید کورتیزول می شود.
  3. نارسایی ثانویه آدرنال: غدد فوق کلیوی کورتیزول کافی تولید نمی کنند، چرا که غده هیپوفیز به درستی کار نمی کند.

تفسیر جواب آزمایش کورتیزول آزاد ادرار

آزمایش کورتیزول به تنهایی نمی تواند علت اختلالات کورتیزول را تشخیص دهد. اگر سطح کورتیزول شما نرمال نباشد، معمولاً آزمایشات بیشتری برای یافتن علت ایجاد مشکل و تفسیر آزمایش کورتیزول آزاد ادرار انجام خواهید داد:

سطوح بالای کورتیزول نشان دهنده:

  1. ابتلا به سندرم کوشینگ
  2. مصرف دوزهای بالای برخی داروهای استروئیدی برای مدت طولانی برای درمان بیماری هایی مانند آسم، آرتریت روماتوئید و لوپوس
  3. تومورهای غده هیپوفیز
  4. تومورهای غدد فوق کلیوی

سطوح پایین کورتیزول نشان دهنده:

بیماری آدیسون یا نارسایی ثانویه آدرنال: علل شایع بیماری آدیسون شامل آسیب به غدد فوق کلیوی به دلیل بیماری های خود ایمن و برخی عفونت ها مانند سل (TB) و HIV/AIDS است. از طرفی نیز علل شایع نارسایی ثانویه آدرنال عبارتند از:

  1. بیماری های خود ایمن
  2. مشکلات غده هیپوفیز
  3. آسیب تروماتیک مغز

شایع ترین علت پایین آمدن سطح کورتیزول، قطع ناگهانی داروهای استروئیدی پس از استفاده طولانی مدت است. اگر نتایج کورتیزول شما طبیعی نیست، همیشه به این معنی نیست که شما یک بیمار هستید و نیاز به درمان دارد. سطح کورتیزول می تواند تحت تأثیر شرایط زیر دچار اختلال شود:

  1. فشار
  2. بارداری
  3. ورزش
  4. بیماری جدی
  5. دمای سرد و گرم
  6. برخی از بیماری های تیروئید
  7. چاقی
  8. برخی داروها مانند قرص های ضد بارداری
تفسیر نتایج تست کورتیزول | آزمایشگاه فارابی
تفسیر جواب تست کورتیزول | آزمایشگاه فارابی

تست کورتیزول ادرار در نوزادان چگونه انجام می شود؟

اگر نوزاد شما نیاز به انجام تست ادرار کورتیزول دارد، ادرار نوزاد خود را در یک کیسه مخصوص جمع آوری می کنید. اطراف مجرای ادرار کودک را با صابون و آب گرم به طور کامل بشویید. کیسه جمع آوری را به کودک خود متصل کنید. برای مردان، کیسه را روی آلت تناسلی او قرار دهید. برای زنان، کیسه را روی لابیای او قرار دهید. پوشک آن ها را روی کیسه جمع آوری قرار دهید.
بعد از اینکه کودک شما ادرار کرد، نمونه ادرار داخل کیسه را درون ظرف جمع آوری بریزید. این ظرف را در جای خنک نگهداری کنید. ظرف را در اسرع وقت به فرد مناسب برگردانید. در یک دوره ۲۴ ساعته نمونه های ادرار جمع آوری کنید. در طول دوره جمع آوری نمونه ادرار باید چک شود.

پیشنهاد ما به شما

آزمایشگاه طبی فارابی جزو اولین آزمایشگاه های ایران با هدف ارتقا سطح سلامت و بهداشت شهروندان محترم توسط مرحوم دکتر حسن مددی در منطقه داوودیه سال ۱۳۵۷ تاسیس گردید و نام آن برگرفته از نام ابونصرفارابی فیلسوف و دانشمند ایرانی می باشد. آزمایشگاه فارابی هیچ شعبه دیگری ندارد.
مدیریت آزمایشگاه با توجه به اهمیت استقرار و استمرار سیستم های کیفی و با کمک گرفتن از مشاورین با تجربه و حاذق بین المللی (ایرانی و خارجی) و با استفاده از تکنولوژی برتر جهانی برای خدمت رسانی در بالاترین سطح علمی و مشتری مداری خود را مسئول و متعهد می داند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با مشاورین ما از طریق راه های ارتباطی زیر در تماس باشید.

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − 16 =