بررسی و تفسیر جواب آزمایش کالپروتکتین در مدفوع (calprotectin)
کالپروتکتین نوعی پروتئین در بدن است که توسط گلبول سفید نوتروفیل آزاد می شود. با وجود التهاب در لوله گوارش نوتروفیل ها اولین سلول های حاضر در بخش التهاب خواهند بود. این گلبول ها با آزاد کردن کالپروتکتین منجر به افزایش سطح مدفوع می شوند.
آزمایش کالپروتکتین سطح این پروتئین را در مدفوع اندازه گیری می کند. لذا این آزمایش برای ارزیابی و تشخیص بیماری التهاب روده درخواست می شود.
در این مطلب قصد داریم اطلاعات جامعی را در رابطه با آزمایش کالپروتکتین ارائه نمائیم.
لذا در صورتی که درباره تفسیر جواب آزمایش کالپروتکتین در مدفوع (calprotectin) اطلاعی ندارید پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه فرمائید.
لطفاً در ادامه جهت آشنایی با مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
آزمایش کالپروتکتین چیست و چگونه انجام می شود؟
کالپروتکتین پروتئینی در بدن است که از طریق سلول خونی سفید به نام نوتروفیل ترشح می شود.
زمانی که در لوله گوارش التهاب ایجاد می شود این سلول ها در محل التهاب کالپروتکتین را آزاد می کنند، بنابراین سطح کالپروتکتین در مدفوع افزایش می یابد.
آزمایش کالپروتکتین با هدف اندازه گیری سطح کالپروتکتین موجود در مدفوع انجام می گیرد. بیماری التهاب روده و عفونت های باکتریایی لوله گوارش با انجام این آزمایش قابل تشخیص می باشند.
احتمالاً در رابطه با نحوه انجام آزمایش کالپروتکتین برای شما سوال پیش خواهد آمد. برای انجام این آزمایش کافی است که نمونه مدفوع بدون آنکه با ادرار مخلوط شود در ظرف تمیز جمع آوری شده و تحویل آزمایشگاه داده شود.
با بررسی و ارزیابی نمونه مدفوع میزان کالپروتکتین اندازه گیری می شود و سپس نتایج و تفسیر جواب آزمایش کالپروتکتین در مدفوع (calprotectin) پس از گذشت حدود یک هفته به بیماران ارائه می گردد.
آمادگی های لازم برای انجام آزمایش کالپروتکتین
برای انجام آزمایش کالپروتکتین نیاز به آمادگی خاصی نبوده و فقط لازم است نکات مهم ذیل را مورد توجه قرار دهید:
- مصرف مکمل های ویتامین C می تواند منجر به ایجاد نتایج کاذب در آزمایش شود از همین رو توصیه می شود پیش از انجام آزمایش از مصرف ویتامین C پرهیز نمائید.
- از مصرف میوه و سبزیجات همچون شغلم و کلم بروکلی خودداری کنید.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی می توانند منجر به خونریزی در مخاط دستگاه گوارش شده و در نتیجه در نتایج آزمایش کالپروتکتین تأثیر بگذارند. از همین جهت لازم است پیش از انجام آزمایش کالپروتکتین از مصرف این داروها دوری کنید.
دلایل درخواست آزمایش کالپروتکتین
حال در این بخش از مطلب می خواهیم دلایل درخواست آزمایش کالپروتکتین را به طور کلی مورد بررسی قرار دهیم.
از جمله دلایل انجام این آزمایش می توان به تشخیص بیماری التهاب روده اشاره کرد. از جمله بیماری های التهاب روده بیماری کرون و کولیت اولسراتیو هستند.
زمانی که میزان کالپروتکتین در آزمایش بالا باشد می تواند نشان دهنده وجود التهاب در روده یا IBD باشد. ضمناً برای بررسی افتراق بین التهاب روده و سندرم روده تحریک پذیر از این آزمایش استفاده می شود.
لذا در بیمارانی که ابتلا به بیماری IBD تشخیص داده شده است برای اندازه گیری و نظارت بر شدت التهاب در بدن آزمایش کالپروتکتین مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین این آزمایش نشان می دهد که میزان اثر بخشی درمان تا چه حد بوده و در صورتی که در نتایج آزمایش میزان کالپروتکتین کاهش یافته باشد نشان دهنده اثرات مثبت برای درمان خواهد بود.
ضمن تمامی موارد فوق آزمایش کالپروتکتین به تشخیص سرطان روده بزرگ کمک می کند. سطح بالای کالپروتکتین را می توان در بیماری سرطان روده بزرگ تشخیص داد. اما تنها این آزمایش برای تشخیص این بیماری کافی نبوده و لازم است تا سایر آزمایشات لازم برای تشخیص دقیق بیماری انجام گیرد.
کاربرد آزمایش کالپروتکتین
از جمله کاربردهای دیگر آزمایش کالپروتکتین می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- تشخیص انگل های کرم سوزنی و ژیاردیا
- ارزیابی بیماری های دستگاه گوارش و کبد
- بررسی علل عفونت، باکتری یا قارچ
- بررسی عملکرد دستگاه گوارش
در صورت مشاهده چه علائمی آزمایش کالپروتکتین درخواست می شود؟
به طور معمول علائمی وجود دارند که پزشک با مشاهده آن ها آزمایش کالپروتکتین را درخواست می کند. از جمله این علائم عبارتند از:
- اسهال مداوم که ممکن است تا چندین هفته ادامه داشته باشد.
- خستگی و بی حالی مکرر
- گرفتگی عضلات و درد شکم
- وجود خون در مدفوع یا مخاط
- کاهش وزن غیرعادی و بدون دلیل
- تب خفیف
- ضعف جسمانی
تفسیر آزمایش کالپروتکتین
سطح طبیعی کالپروتکتین برای تفسیر جواب آزمایش کالپروتکتین در مدفوع (calprotectin) به طور معمول بین ۵۰ الی ۲۰۰ میکروگرم در میلی گرم است. افزایش سطح کالپروتکتین در نتایج آزمایش می تواند نشان دهنده ابتلا به بیماری التهاب روده و وجود عفونت های باکتریایی و انگلی باشد.
در اینصورت پزشک آزمایشات دیگری را برای تشخیص دقیق التهاب درخواست می نماید که این آزمایشات می توانند شامل آزمایش خون یا آندوسکوپی باشند.
در صورتی که میزان کالپروتکتین در آزمایش پایین باشد اما بیمار با علائم مربوط با التهاب همراه باشد ممکن است نشانه ابتلا به بیماری سندرم رود تحریک پذیر باشد.
چرا که این بیماری هیچ التهابی را در روده ایجاد نمی کند و فقط با علائمی همچون درد شکم و اسهال و یبوست همراه است.
لذا سطح متوسط کالپروتکتین در تفسیر جواب آزمایش کالپروتکتین در مدفوع (calprotectin) نشانه التهاب و تشدید بیماری در فرد می باشد.
در این مواقع در صورتی که با تکرار آزمایش سطح کالپروتکتین بالا باشد نیاز به انجام آزمایشات دیگری همچون آندوسکوپی خواهد بود.
چه عواملی در نتایج آزمایش کالپروتکتین تداخل ایجاد می کنند؟
از جمله عواملی که در نتایج آزمایش کالپروتکتین تأثیرگذار هستند می توان به مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی همچون ایبوپروفن اشاره کرد.
در صورتی که بیمار این دارو را مصرف کرده باشد بایستی آزمایش را حدود ۴ هفته پس از مصرف دارو انجام دهد.
ابتلا به برخی بیماری ها نظیر التهابات روده و مشکلات جذب از عواملی هستند که منجر به افزایش سطح کالپروتکتین در روده می شوند.
بیماری سرطان روده بزرگ می تواند موجب افزایش سطح کالپروتکتین شود.
خونریزی در مجاری گوارشی می تواند غلظت کالپروتکتین در مدفوع را افزایش دهد.
پیشنهاد پایانی به سروران عزیز
با مراجعه به آزمایشگاه فارابی شما می توانید در محیط مجهز و پاکیزه آزمایش کالپروتکتین را انجام داده و در کمترین زمان نتایج آزمایش خود را دریافت نمائید.
در صورت داشتن هر گونه پرسش در رابطه با تفسیر جواب آزمایش کالپروتکتین در مدفوع (calprotectin) از طریق راه های ارتباطی ذیل با ما در ارتباط باشید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه