علامت های اختصاری کبد چرب در آزمایش
آزمایش کبد چرب یکی از مهم ترین آزمایش هایی است که برای غربالگری، تشخیص و ارزیابی بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. کبد چرب یکی از بیماری های رایج کبد است که تنها با انجام آزمایشات و سونوگرافی قابل تشخیص می باشد.
بیماری کبد چرب ممکن است ناشی از دلایل مختلفی اعم از تغذیه، سبک زندگی، چربی خون بالا، مصرف الکل و افزایش قند خون به وجود آید که علائمی ناشناخته داشته و تشخیص آن با انجام برخی تست ها امکان پذیر می باشد.
در این مقاله سعی داریم با ارائه اطلاعات مفید در رابطه با پرسش علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش چیست؟ راهنمایی های لازم را ارائه نمائیم و پیشنهاد می کنیم جهت آشنایی با بیماری کبد چرب و آزمایش آن تا انتهای مطلب را مطالعه فرمائید.
در ادامه جهت مطالعه مطالب ۳ دقیقه ای را با ما همراه باشید.
انواع کبد چرب
در افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند، کبد دارای مقدار بسیاری چربی می شود و از همین رو دچار التهاب است. بیماری کبد چرب دارای چند نوع می باشد که عبارت است از:
کبد چرب الکلی
الکل یکی از مواردی است که تأثیر بسیاری را در ابتلا به بیماری کبد چرب دارد. کبد انسان به گونه ای است که فقط توان تحمل مقدار معینی از الکل را دارد. در صورتی که بیش از مقدار معینی الکل مصرف شود متراقباً به کبد ها آسیب خواهد رسید و با مصرف مکرر الکل فرد مبتلا به بیماری کبد چرب خواهد شد.
کبد چرب غیر الکلی
در کبد چرب غیر الکلی اختلال کبد چرب در افرادی ایجاد می شود که الکل مصرف نمی کنند. این نوع بیماری تجمع چربی ها، فیبروز پیشرفته و سیبروز را شامل می شود و از شایع ترین بیماری های کبد چرب در جهان می باشد که اکثراً ناشی از چاقی، چربی خون بالا و دیابت نوع ۲ می باشد.
کبد چرب بارداری
در دوران بارداری به دلیل برهم خوردن تعادل هورمون ها ممکن است اختلالاتی در عملکرد کبد و تجمع چربی ها در آن ایجاد شود. در این دوره در صورتی که مادر باردار بیماری های زمینه ای مانند دیابت و چاقی داشته باشد می بایست بیشتر از خود مواظبت نماید.
به همین منظور در صورتی که مصرف الکل شما بالا است و یا در دوران بارداری هستید می بایست انجام آزمایش کبد چرب را جدی بگیرید.
علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش
علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش چیست؟ معمولاً در برگه های آزمایش کبد چندین پارامتر برای تفسیر نتایج نوشته می شود که در ادامه به معرفی برخی از آن ها می پردازیم.
ALP (آلکالین فسفاتاز)
این آنزیم اغلب در سلول های بافت کبد و استخوان وجود دارد. افزایش سطح آلکالین فسفاتاز در خون می تواند نشان دهنده انسداد مجاری صفراوی باشد، به این دلیل که در سلول های پوشاننده مجاری مقدار زیادی آلکالین فسفاتاز وجود دارد.
در بارداری ممکن است سطح این آنزیم افزایش یابد و همچنین خوردن یک وعده غذایی دارای چربی زیاد می تواند سطح آلکالین فسفاتاز را در خون به مدت چندین ساعت افزایش دهد.
همچنین مصرف برخی داروها همچون آنتی بیوتیک ها می توانند در افزایش این آنزیم تأثیرگذار باشند.
AST (آسپارتات ترانس آمیناز)
AST آنزیمی است که به متابولیسم اسیدهای آمینه کمک می کند. در برخی از بیماری های کبدی و عضلانی میزان این آنزیم در خون افزایش می یابد و هنگامی که بیماری کبد به دلیل مصرف الکل باشد AST افزایش می یابد.
لازم به ذکر است که سطح بالای AST به طور معمول در هپاتیت حاد نیز مشاهده می شود که اکثراً به دلیل عفونت ویروسی رخ می دهد.
ALT (آلانین ترانس آمیناز)
آلانین ترانس آمیناز در آزمایش کبد برای غربالگری و نظارت بر عملکر کبد کاربرد دارد.
این آنزیم در سلول های کبدی در تبدیل پروتئین به انرژی تأثیرگذار می باشد. به طور معمول از این آنزیم مقدار کمی در خون وجود دارد و در زمانی که سلول های کبدی آسیب می بینند این آنزیم در خون آزاد می شود و مقدار آن افزایش می یابد.
میزان بالای این آنزیم در خون به معنی وجود التهاب در کبد می باشد که باید مورد بررسی قرار گیرد.
لازم به ذکر است که در برخی از بیماری های کبدی و در مواقعی که مجاری صفراوی مسدود باشد ممکن است که سطح ALT در حالت طبیعی باشد.
علائم کبد چرب چیست؟
در رابطه با بیماری کبد چرب باید به این نکته اشاره کنیم که این بیماری در هر نوع الکلی و غیر الکلی بدون هیچ علائمی می باشند. البته تنها علائمی که بیماران پیس از تشخیص بیماری تجربه می کنند خستگی و درد در سمت راست است، اما در مواقعی که بیماری به مرحله سیبروز کبدی می رسد، کبد آسیب شدیدتری را می بیند و علائمی همچون زردی چشم، تورم شکم، بزرگ شدن رگ های خونی، قرمز شدن رنگ پوست دست و بزرگ شدن پستان در مردان در بیمار را از خود نشان می دهد.
در صورتی که این علائم را دارید، بهتر است برای اطمینان به آزمایشگاه فارابی برای انجام آزمایش کبد چرب مراجعه نمائید.
شرایط لازم برای آزمایش کبد
به طور کلی گفته می شود که برای انجام آزمایش کبد ناشتا بودن الزامی نیست و پزشک متخصص پیش از انجام آزمایش دستورالعمل های لازم را به شما خواهد داد.
مصرف برخی از داروها و مواد غذایی ممکن است سطح این آنزیم را در خون افزایش دهد که پزشک پیش از آزمایش توصیه خواهد کرد از مصرف آن ها برای دریافت نتایج دقیق خودداری نمائید.
پیشنهاد پایانی به شما سروران ارجمند
کبد چرب یکی از بیماری های جدی در بدن است که برخلاف آسیبی که به بدن می رساند هیچ علائمی از خود نشان نمی دهد. به همین منظور برای تشخیص کبد چرب از آزمایش استفاده می شود.
در این مطلب سعی نمودیم مطالب مفید در رابطه با علامت اختصاری کبد چرب در آزمایش چیست؟ ارائه نمائیم.
آزمایشگاه فارابی با بهره مندی از تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته و دارای بهترین متخصصان حاذق، خدمات آزمایش کبد چرب را به مراجعه کنندگان ارائه می کند.
لذا در صورتی که قصد دارید از سلامتی خود مطمئن شوید می توانید با تماس از طریق راه های ارتباطی ذیل با مشاوران مجرب مرکز تخصصی ما در ارتباط باشید و با دریافت نوبت تست کبد چرب را در بهترین آزمایشگاه تخصصی انجام دهید.
بدون دیدگاه