انجام آزمایش PTT

معتبر ترین آزمایشگاه در تهران


آزمایش PTT چیست؟ | آزمایشگاه فارابی

آزمایش PTT یک آزمایش غربالگری است که به عنوان زمان ترومبوپلاستین جزئی شناخته می شود این آزمایش به ارزیابی توانایی فرد در تشکیل لخته های خون کمک می کند و کارایی اصلی آن این است که نشان می دهد تعداد ثانیه هایی که طول می کشد یک لخته خون در نمونه خون فرد ایجاد شود چقدر است. در این مقاله تصمیم داریم نسبت به سوال آزمایش PTT چیست؟ پاسخ دهیم.

لطفاً ۳ دقیقه ای جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید.

PTT چه کارایی ای دارد؟

در این آزمایش مقدار و عملکرد پروتئین های خاصی در خون که نقش مهمی در انعقاد خون را دارند ارزیابی می کنند. اگر خونریزی ایجاد شده در یک فرد با لخته خون بسته نشده و ادامه داشته باشد این فرد در تشکیل پلاکت های خون دارای نقص است که در این شرایط برای بررسی بیشتر پرشکان از این آزمایش بهره میگیرند.

آزمایش PTTچیست؟ و چه زمانی انجام می شود؟

تست زمان ترومبوپلاستین نسبی یک آزمایش خون است که باعث می شود پزشکان توانایی بدن شما برای تشکیل لخته های خون را ارزیابی کنند.
خونریزی باعث به وجود آمدن مکانیسم دفاعی بدن می شود که به آن آبشار انعقادی می گویند و بدن برای جلوگیری از ادامه خونریزی از این فرایند بهره مند می شود.
شاید برای شما سوال باشد آزمایشPTT چیست؟ و چرا پزشکان آن را انجام می دهند؟ برای دریافت این سوالات ما را در ادامه این مطلب همراهی کنید.

آزمایش PTT چیست؟
بهترین روش های درمانی | آزمایشگاه فارابی

 

برای چه مواردی PTT انجام می شود؟

اگر فردی دچار خونریزی های طولانی مدت باشد و در این مدت هیچ لخته خونی ایجاد نشود یعنی دچار کمبود فاکتور انعقادی می باشد که این مشکل می تواند منجرب به علائمی همانند خونریزی بیش از حد، خونریزی مداوم بینی و کبودی آسان می شود.

معمولا پزشکان برای مواردی که در ادامه ذکر می کنیم تصمیم به انجام آزمایش PTT میگیرند:

  1. خونریزی های مکرر یا شدید بینی
  2. قاعدگی های سنگین یا طولانی مدت
  3. خون در ادرار
  4. مفاصل متورم و دردناک (ناشی از خونریزی در فضاهای مفصلی شما)
  5. کبودی آسان

روش های امادگی آزمایشPTTچیست؟

برخی از داروها هستند که میتوانند فرد را برای انجام آزمایش PTT آماده کنند.

این داروها شامل موارد زیر می شوند:

  1. هپارین
  2. وارفارین
  3. آسپرین
  4. آنتی هیستامین ها
  5. ویتامین سی
  6. کلرپرومازین

البته تمام داروهایی که استفاده می کنید را باید به پزشک خود گزارش دهید و در مورد مصرف آنها مشاوره های لازم را دریافت کنید.

عوامل خطرناک
آزمایشPTT چیست؟

عوامل خطرناک

داروهایی که ممکن است مقادیر آزمایش PTT را طولانی کنند ، عبارتند از آنتی هستامین ها ، اسید آسکوربیک ، کلرپرومازین ، هپارین و سالیسیلات ها .

خطرات آزمایش ترمبوپلاستین

علاوه بر خطر جزئی کبودی، خونریزی یا عفونت در محل سوراخ که در تمامی آزمایش ها وجود دارد. در مواردی بسیار کم رگ فرد ممکن است متورم شود که به این وضعیت فلبیت گفته می شود البته جای نگرانی نیست و با استفاده از کمپرس گرم می توان این مشکل را رفع کرد.

تستPTT چگونه انجام می شود؟

برای انجام این آزمایش از بازوی شما نمونه خون گرفته می شود که با یک سواب الکل ابتدا تمیز و سپس خونگیری انجام می شود. و در نهایت لوله ای که به سوزن متصل است خون را جمع آوری می کند. بعد از جمع آوری خون سوزن را از بازو فرد خارج کرده و با یک گاز استریل می پوشانند سپس تکنسین مربوطه مواد شیمیایی را به نمونه خون گرفته اضافه می کند و تعداد ثانیه هایی که طول می کشد تا نمونه لخته شود را اندازه گیری می کنند.
رعایت بهداشت در هنگام انجام این آزمایش از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که شما عزیزان برای اطمینان خاطر می توانید این آزمایش در محیطی کاملاً استریل یعنی آزمایشگاه فارابی انجام دهید.

تفسیر آزمایش PTT

نتایج معمولی آزمایش PTT بین ۲۵ تا۳۵ ثانیه است و بر حسب ثانیه اندازه گیری می شود. این موضوع نشان دهنده این است که پس از افزودن مواد شیمیایی ۲۵ تا ۳۰ ثانیه طول میکشد تا نمونه لخته خون تشکیل شود.

نتایج غیر طبیعی آزمایش PTT

چندین بیماری و شرایط می توانند نشان دهنده شرایط غیرطبیعی آزمایش PTT شوند و یک نتیجه غیر طبیعی نمیتواند هیچ بیماری خاصی را تشخیص دهد.

PTT طولانی مدت به چه دلایلی وابسته است ؟

شرایط زمینه ای که باعث سطوح پایین عوامل انعقادی می شوند، مانند:

  1. بیماری کبد
  2. کمبود ویتامین K
  3. بیماری فون ویلبراند (vWD)
  4. هموفیلی A و هموفیلی B (بیماری کریسمس)
  5. یک مهارکننده غیراختصاصی مانند ضد انعقاد لوپوس
  6. یک مهارکننده خاص
  7. یک مهارکننده خاص
  8. سایر داروهای ضد انعقاد
  9. سطوح طولانی مدت PTT همچنین ممکن است با انواع خاصی از لوسمی، خونریزی بیش از حد در زنان باردار قبل یا بعد از زایمان، یا سقط های مکرر دیده شود.

البته آزمایش PTTبه تنهایی نمی تواند برای تعیین وضعیت یک فرد کافی باشد و یک نتیجه غیر طبیعی تنها پزشک را واردار می کند تا به انجام آزمایش های بیشتر بپردازد و قطعا نمی تواند با یک نتیجه غیر طبیعی نسبت به وضعیت بیمار حکم قطعی دهد.
اگر شما شرایطی مشابه به آنچه که گفته ایم دارید اما نمی دانستید که آزمایش PTT چیست؟ امیدوارم با خواندن این مقاله به پاسخ سوال خود بطور کامل رسیده باشید.

مراقبت های پرستاری

  1. نیازی به ناشتایی وجود ندارد
  2. لوله خونی که معمولا استفاده می کنند: آبی
  3. چنانچه بیمار با تزریق متناوب هپارین می گیرد . برای گرفتن نمونه خون ، ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از دوز بعدی هپارین برنامه ریزی کنید .
  4.  اگر بیمار داروهای ضدانعقاد می گیرد یا کواگولوپاتی دارد ، زمان خونریزی افزایش خواهد داشت.
  5. بیماران دریافت کننده هپارین لازم است که برای تمایلات به خونریزی بررسی شوند . اینها شامل کبودی ، پتشی ، درد پایین کمر و لثه های در حال خونریزی می شوند.

پیشنهاد نهایی برای شما سروران ارجمند

آزمایشگاه فارابی با داشتن کادری مجرب و متخصص در شرایط و فضایی کامل استریل و ضدعفونی شده توانایی ارائه خدمات مربوط با آزمایش PTT به شما عزیزان دارد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر و در صورت تشخیص پزشک شما جهت انجام آزمایش PTT با شماره های زیر تماس و از طریق پل های ارتباطی جهت برقراری ارتباط با آزمایشگاه فارابی اقدام کنید. البته قبل از این موضوع از پزشک خود درباره فواید و مضرات لخته شدن خون اطلاعات کسب کنید.

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۵/۵ - (۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 3 =