انجام آزمایش VBG در مرکز تخصصی معتبر | آزمایشگاه فارابی

آزمایش VBG با تفسیر نتایج دقیق - آزمایشگاه فارابی


تفسیر آزمایش گاز خون VBG در آزمایشگاه فارابی 

آزمایش گازهای خونی در جهت اندازه گیری سطح اکسیژن و دی اکسید کربن در خون انجام می گیرند. زمانی که اکسیژن در خون کاهش می یابد می تواند با مشکلات جدی زیادی همراه باشد و به اندام های مهم در بدن اعم از قلب و مغز آسیب وارد کند.
پزشک متخصص زمانی که با علائم بیماری هایی از قبیل نارسایی قلبی، نارسایی کلیه، خونریزی و دیابت غیر قابل کنترل روبرو می شود ممکن است آزمایش گاز خون VBG و ABG را تجویز نماید. این آزمایش به پزشک کمک می کند تا از عملکرد ریه ها و کلیه ها اطلاع یابد.
اگر پزشک متخصص برای شما نیز آزمایش گاز خون VBG را تجویز نموده با مطالعه این مطلب می توانید تمامی اطلاعات لازم درباره این آزمایش و نیز تفسیر آزمایش گاز خون VBG را دریافت نمائید.

دعوت می کنیم در ادامه جهت بهره مندی از مطالب پیش رو با ما همراه باشید.

آزمایش گاز خون VBG چیست؟

آزمایش VBG نوعی تست خون است که در آن اکسیژن و دی اکسید کربن اندازه گیری می شود. این آزمایشات به عنوان آنالیز گاز خون جریانی یا AGB و آنالیز خون وریدی VBG شناخته می شوند که عملکرد مناسب ریه های شما برای انتقال اکسیژن به خون و حذف دی اکسید کربن در خون را تعیین می کنند.
برای انجام این آزمایش تنها به جمع آوری نمونه خون نیاز خواهد بود. برای این کار تکنسین آزمایشگاه محل مورد نظر برای خون گیری را در ابتدا با محلول ضد عفونی کننده تمیز می کند و سپس از طریق سوزن نمونه گیری خون را انجام می دهد.

چرا آزمایش گاز خون VBG درخواست می شود؟

آزمایش گاز خون VBG ممکن است به دلایل مختلفی درخواست شود که در ادامه به بررسی برخی از آن ها خواهیم پرداخت:

ارزیابی اکسیژن رسانی در خون

همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم این آزمایش میزان اکسیژن را در خون اندازه گیری می کند. میزان Pa02 در آزمایش VBG برای ارزیابی وضعیت اکسیژن رسانی مهم است و در افراد مبتلا به بیماری های تنفسی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

بررسی تفسیر آزمایش گاز خون VBG | آزمایشگاه فارابی
انجام آزمایش گازهای خون وریدی و شریانی – آزمایشگاه فارابی

بررسی تهویه

علاوه بر اکسیژن سطح دی اکسید کربن در این آزمایش اندازه گیری می شود. میزان غیر طبیعی این پارامتر در آزمایش می تواند به معنی اختلال عملکرد تنفسی اعم از هیپرونتیلاسیون باشد.

ارزیابی شرایط تنفسی

برای بیمارانی که مبتلا به مشکلات تنفسی نظیر آسم، انسداد ریوی و سندرم زجر تنفسی حاد هستند آزمایش VBG انجام می گیرد. تفسیر آزمایش گاز خون VBG به پزشکان کمک می کند تا میزان اختلالات تنفسی در بیماران را مورد بررسی قرار دهند تا بهترین درمان را برای کنترل بیماری توصیه نمایند.

شناسایی تعادل اسید باز

در این آزمایش اطلاعات لازم در رابطه با میزان pH نشانه داده می شود که برای ارزیابی تعادل اسید و باز بدن مهم می باشد. لذا ارزیابی عدم تعادل در pH به پزشک کمک می کند تا بیماری هایی از جمله بیماری ریوی و کلیوی را درمان و کنترل نماید.

تفسیر نتایج آزمایش VBG

نتایج آزمایش گاز خون VBG به پزشک برای تشخیص انواع بیماری ها کمک می کند. برای تفسیر آزمایش گاز خون VBGبایستی پارامترهای مختلفی را مورد بررسی قرار دهیم که در ادامه مطلب به آن ها خواهیم پرداخت.

  • pH :pH خون شریانی نشان دهنده تعادل اسید باز در خون است. مقادیر نرمال این پارامتر در آزمایش خون بین ۷.۳۵ تا ۷.۴۵ می باشد که زمانی که این مقدار کمتر از ۷.۳۵ باشد به آن اسیدوز گفته می شود و در زمانی که بیشتر از ۷.۴۵ است با نام آلکالوز شناخته می شود.
    pH پایین در خون ممکن است به معنی اسیدی بودن خون بیمار باشد چرا که سطح دی اکسید کربن در خون آن بالا است. همچنین در برخی موارد این معنی را دارد که خون فرد بیمار قلیایی بوده و میزان بالایی از بی کربنات را دارا است. بی کربنات ماده ای است که در خون از اسیدی با بازی شدن pH جلوگیری می کند.
  • Pao2: فشار جزئی اکسیژن در خون وریدی را نشان می دهد که مقادیر نرمال آن بین ۴۵ الی ۵۵ میلی متر جیوه است. زمانی که Pao2 کمتر از محدوده طبیعی باشد می تواند نشان از کاهش اکسیژناسیون در خون باشد.
  • PaCo2: این پارامتر نشان از فشار جزئی دی اکسید کربن در خون است و کارایی تنفسی و دفع Co2 را مورد بررسی قرار می دهد. در صورتی که میزان PaCo2 بیشتر از مقدار طبیعی آن باشد به معنی افزایش دی اکسید کربن در خون وریدی است.

لازم به ذکر است برای تفسیر نتایج آزمایش خود به موارد فوق بسنده نکنید و حتماً به پزشک متخصص برای تفسیر آزمایش مراجعه نمائید.

آمادگی های لازم برای انجام آزمایش VBG

برای انجام آزمایش VBG نیاز به آمادگی های خاصی نخواهد بود، فقط بایستی چندین نکات را در نظر بگیرید. در صورتی که داروها و مکمل های خاصی همچون داروی رقیق کننده خون استفاده می کنید حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا برخی از داروها می توانند در نتایج آزمایش شما تأثیرگذار باشند.
لذا در صورتی که تحت درمان با اکسیژن درمانی هستید و اگر بتوانید بدون اکسیژن تنفس کنید ممکن است مدتی پیش از انجام آزمایش اکسیژن شما خاموش شود.

نحوه تفسیر آزمایش گاز خون VBG | آزمایشگاه فارابی
تشخیص مشکلات قلبی و ریوی با آزمایش VBG – آزمایشگاه فارابی

چه زمانی آزمایش VBG باید انجام شود؟

به طور کلی زمانی که بیماران با علائم خاصی که مرتبط با اختلالات تنفسی است همراه باشند، آزمایش گاز خون تجویز می شود. برخی از این علائم عبارتند از:

  1. تنگی نفس
  2. خس خس سینه
  3. سرگیجه و احساس ضعف
  4. حالت تهوع
  5. احساس درد یا گرفتگی در ناحیه قفسه سینه

برخی از بیماران دارای اختلالات تنفسی نیز از جمله کسانی هستند که آزمایش گاز خون برای آن ها تجویز می گردد. این دسته از بیماران شامل گروه ذیل می باشند:

  1. بیماری ذات الریه
  2. سندرم زجر تنفسی حاد
  3. بیماری آسم
  4. دیابت کنترل نشده
  5. نارسایی ریوی و کلیوی
  6. بیماری متابولیک
  7. تروما
  8. بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریوی

پیشنهاد پایانی به شما سروران ارجمند

در این مطلب با ذکر مطالب جامع به تفسیر آزمایش گاز خون VBG پرداختیم. اگر شما هم قصد انجام آزمایش VBG را دارید با مراجعه به آزمایشگاه فارابی توسط تکنسین های مجرب و متخصص ما می توانید نمونه گیری خون را انجام دهید.
در این مرکز با به روز ترین دستگاه های روز دنیا آزمایشات در کمترین زمان ارزیابی شده و نتایج آزمایش به صورت دقیق به مراجعه کنندگان ارائه می گردد.

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۵/۵ - (۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × سه =