تفسیر نتایج آزمایش free testosterone در آزمایشگاه فارابی
آزمایش free testosterone برای اندازه گیری میزان هورمون تستوسترون انجام می گیرد. این هورمون از هورمون های استروئیدی مهم در بدن بانوان و آقایان است اما بیشتر در بدن آقایان تولید می شود.
هورمون تستوسترون در رویش موهای بدن، جرم عضلانی و میزان قدرت بدنی نقش مهمی را دارد و زمانی که افراد سطح بالایی از این هورمون را دارند میزان بیشتری از ویژگی های ذکر شده را دارا می باشند.
در این مطلب قصد داریم به بررسی بیشتر آزمایش free testosterone بپردازیم. لذا در صورتی که شما هم به فکر انجام این آزمایش هستید با مطالعه این مطلب می توانید اطلاعات لازم در مورد تفسیر آزمایش free testosterone در آزمایشگاه فارابی را دریافت نمائید.
در ادامه جهت مطالعه مطالب ذیل اندک زمانی را با ما همراه باشید.
آزمایش free testosterone چیست؟
آزمایش تستوسترون آزاد یا free testosterone یک نوع آزمایش خون است که میزان هورمون تستوسترون را در بدن اندازه گیری می کند. تستوسترون در واقع هورمون جنسی اصلی در مردان است که مسئول بروز صفات جنسی در مردان می باشد.
اما تستوسترون آزاد چیست؟ تستوسترون آزاد به هورمون هایی گفته می شود که به صورت آزاد در بدن وجود دارند و به پروتئین هایی مانند آلبومین و گلوبولین متصل نشده اند. این تستوسترون می تواند تأثیرات مستقیمی را در سلول ها و بافت های بدن داشته باشد. از همین جهت آزمایش تستوسترون آزاد به منظور بررسی فعالیت های این هورمون در بدن انجام می گیرد.
چرا آزمایش تستوسترون آزاد تجویز می شود؟
زمانی که پزشک علائمی همچون خستگی و افسردگی، ریزش مو، حساس شدن پستان ها، پوکی استخوان و کاهش میل جنسی را در بیماران مشاهده می کند ممکن است که برای تشخیص دقیق آزمایش free testosterone را تجویز نماید.
البته علائم تستوسترون نامتعادل می تواند در زنان متفاوت باشد. این علائم معمولاً شامل بی نظمی عادت ماهیانه، خشکی واژن، رشد موهای زائد بیش از حد در صورت و بدن، کلفت شدن صدا و ریزش موهای سر می باشد.
هدف از انجام آزمایش free testosterone
آزمایش free testosterone برای بررسی موارد زیادی تجویز می گردد که در ادامه مطلب به مهم ترین آن ها اشاره خواهیم نمود.
- تشخیص نقص های هورمونی: هورمون تستوسترون نقش مهمی را در تنظیم عملکرد هورمون های بدن دارد و در مواردی ممکن است که سطح نامتعادل آن نشان دهنده نقص هورمون های دیگری باشد که با انجام این آزمایش مشخص می گردد.
- مشکلات ناباروری: از مهم ترین علل های انجام آزمایش free testosterone در مردان می توان به تشخیص مشکلات ناباروری اشاره کرد. میزان هورمون تستوسترون تأثیرات مستقیمی را در تولید و کیفیت اسپرم در مردان دارد و با انجام آزمایش free testosterone و بررسی میزان اسپرم می توان به علل های ناباروری در مردان پی برد.
- تشخیص نارسایی تستوسترون: خستگی و افسردگی و کاهش شهوت جنسی از علائمی هستند که در مردان می توانند نشان از سطح پایین تستوسترون باشند. در صورتی که پزشک این علائم را در مردان مشاهده می کند برای تشخیص نارسایی تستوسترون ممکن است آزمایش free testosterone را درخواست کند.
- تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان: این آزمایش در زنان برای تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز انجام می گیرد. اگر چه تستوسترون یک هورمون مردانه است اما در خون زنان نیز وجود دارد و در آزمایش برای بررسی بروز صفات جنسی مردانه و تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک بررسی می شود.
نحوه انجام آزمایش تستوسترون آزاد
از آنجا که بیشترین مقدار این هورمون در ساعات صبح در بدن وجود دارد بهتر است که نمونه گیری در این ساعات انجام گیرد. معمولاً بهترین زمان برای انجام این آزمایش بین ساعات ۷ الی ۱۰ صبح است.
پیش از انجام آزمایش free testosterone نیاز به آمادگی های خاصی نمی باشد. فقط توصیه می شود که در صورت مصرف داروهای خاص حتماً پزشک را در اطلاع قرار دهید، زیرا برخی از داروها در نتایج آزمایش تأثیرگذار خواهند بود. همچنین از آنجا که فعالیت های بدنی شدید می تواند منجر به تغییر سطح تستوسترون در بدن شود پیش از آزمایش بهتر است از تمرینات و ورزش های سنگین خودداری کنید.
برای انجام آزمایش free testosterone تکنسین آزمایشگاه از طریق رگ شما نمونه خون را دریافت می کند و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه می فرستد.
سطح نرمال هورمون تستوسترون در آزمایش
برای تفسیر آزمایش free testosterone در آزمایشگاه فارابی باید این نکته را در نظر گرفت که سطح طبیعی این هورمون در همه افراد با توجه به عواملی مانند سطح استرس، وزن افراد و زمان انجام آزمایش می تواند متفاوت باشد.
اما به طور کلی میزان طبیعی این هورمون در مردان و زنان به شرح ذیل است:
- میزان هورمون تستوسترون طبیعی بر حسب ng/dL در مردان:
رده سنی ۲۰ الی ۴۹ سال: بین ۲۴۹ – ۸۳۶ نانو گرم در دسی لیتر
رده سنی بالای ۵۰ سال: ۲۰۰-۹۰۰ نانو گرم در دسی لیتر - میزان هورمون تستوسترون طبیعی بر حسب ng/dL در زنان:
رده سنی ۲۰ الی ۴۹ سال: ۸ – ۴۸ نانو گرم در دسی لیتر
رده سنی ۵۰ سال به بالا: ۲-۴۱ نانو گرم در دسی لیتر
تفسیر آزمایش free testosterone
در صورت تشخیص کمبود میزان تستوسترون در مردان پزشکان ممکن است درمان با تزریق هورمون تستوسترون را تجویز کنند. در برخی موارد بیماری هایی همچون تیروئید و دیابت می توانند از عوامل کاهش میزان تستوسترون باشند که در این موارد درمان عامل اصلی می تواند منجر به بهبود سطح این هورمون شود.
برخی از عواملی همچون نامتعادل بودن هورمون ها، مصرف داروهای خاص و نارسایی تخمدان در بانوان منجر به کمبود هورمون تستوسترون می شوند. در نتیجه درمان این مشکلات به ایجاد تعادل هورمون های تستوسترون کمک خواهد کرد.
با در نظر گرفتن تمامی موارد فوق لازم است تا به پزشکان متخصص برای تفسیر آزمایش free testosterone در آزمایشگاه فارابی مراجعه نمائید.
پزشکان راهنمایی های دقیق تری را برای تشخیص مشکلات و درمان آن به شما ارائه می نمایند. لذا در برخی موارد ممکن است برای تشخیص دقیق تر آزمایشات دیگری را نیز تجویز نمایند.
پیشنهاد ویژه به سروران عزیز
در این مطلب با ذکر مطالب جامع به بررسی تفسیر آزمایش free testosterone در آزمایشگاه فارابی پرداختیم. مرکز تخصصی فارابی بهترین آزمایشگاه برای آزمایش های هورمونی در تهران است که با جوابدهی سریع و دقیق برای انجام آزمایش free testosterone در خدمت شما عزیزان می باشد.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه