تفسیر آزمایش بیلی روبین Bilirubin | آزمایشگاه فارابی

انجام آزمایش بیلی روبین Bilirubin در آزمایشگاه فارابی


تفسیر آزمایش بیلی روبین Bilirubin | آزمایشگاه فارابی

آزمایش بیلی روبین برای اندازه گیری سطح زردی یا یرقان در افراد مورد به کار می‌رود. معمولاً نوزادان به دلیل استرس تولد، دچار سطح بیشتری از بیلی روبین هستند و پوست آنها زرد رنگ است.
برای اینکه بدانید چه بیماری باعث به وجود آمدن زردی در بزرگسالان و یا نوزادان شده است و راه درمان آن چیست، ابتدا لازم است این آزمایش انجام شود.
برای اطلاع بیشتر از تفسیر آزمایش بیلی روبین Bilirubin ما را در این مقاله از وبسایت آزمایشگاه فارابی همراهی نمائید.

لطفاً ۳ دقیقه ای جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید.

بیلی روبین چیست؟

بیلی روبین رنگدانه‌ای زرد رنگ است که در مدفوع و ادرار و خون وجود دارد. تست خون بیلی روبین میزان بیلی‌ روبین در بدن را اندازه گیری می‌کند. Bilirubin در کبد محلول در آب می‌شود و قابلیت دفع از طریق ادرار و مدفوع را پیدا می‌کند. گاهی اوقات پردازش بیلی روبین در کبد انجام نمی‌شود. که می‌تواند به علت دلایلی نظیر افزایش بیش از حد بیلی‌ روبین در بدن، انسداد مجاری صفراوی و کبدی و یا التهاب کبد، لیز گلبول‌های قرمز و … باشد.
هنگامی که به هر دلیلی بدن شما، بیش از حد بیلیروبین داشته باشد، پوست و سفیدی چشم شروع به زرد شدن می‌کند. در این حالت به آن زردی یا یرقان گفته می‌شود.

تفسیر تست بیلی روبین | آزمایشگاه فارابی
تفسیر نتیجه تست بیلی روبین | آزمایشگاه فارابی

تفسیر آزمایش بیلی روبین Bilirubin

  1. بالا رفتن میزان بیلی روبین غیرکونژوگه، می‌تواند به علت آنمی همولیتیک، آنمی داسی شکل، آنمی پرنیشز یا در اثر واکنش به تزریق خون باشد.
  2. افزایش بیلی روبین کونژوگه ممکن است به دلیل انسداد در مجاری صفراوی، آسیب کبد، سیروز کبدی، واکنش‌ دارویی، التهاب کبد و یا در اثر مصرف طولانی مدت الکل باشد.
  3. معمولاً پایین بودن سطح بیلی روبین، از نظر بالینی حائز اهمیت نیست.
  4. سطح بیلی روبین در مردان کمی بالاتر از زنان است.
  5. ورزش شدید می‌تواند موجب افزایش سطح بیلی روبین شود.
  6. Bilirubin در حالت طبیعی در ادرار یافت نمی‌شود. اما بیلیروبین کونژوگه محلول در آب بوده و در صورت افزایش، از طریق ادرار از بدن خارج می‌شود.
  7. وجود بیلی روبین کونژوگه در ادرار نشان دهنده مسدود شدن مجاری صفراوی، هپاتیت یا دیگر اختلالات کبدی است.

هدف از انجام آزمایش

هدف از انجام این آزمایش اندازه گیری سطح بیلی روبین خون است. بیلیروبین یک رنگدانه نارنجی یا زرد است که در صفرا یافت می‌شود. به طور متوسط عمر گلبول‌های قرمز خون ۱۲۰ روز است که پس از شکسته شدن و تجزیه هموگلوبین، بیلی روبین غیرکونژوگه حاصل می‌شود.
روزنه تقریبا ۳۰۰ الی ۲۵۰ میلی گرم Bilirubin در بدن یک انسان سالم تولید می‌شود. از این مقدار ۸۵ درصد آن در نتیجه شکسته شدن گلبول‌های قرمز پیر خون بوده و مابقی توسط مغز استخوان و کبد تولید می‌شود.
بیلی روبین غیر کونژوگه به کبد حمل شده و در کبد به اسید گلوکورونیک متصل شده و به بیلیروبین کونژوگه تبدیل می‌شود. بیلیروبین کونژوگه محلول در آب است. فقط بیلیروبین کونژوگه از طریق کلیه‌ها قابل دفع شدن از بدن می‌باشد.

چه عواملی باعث تداخل در انجام تست بیلی روبین می‌شود؟

  1. اگر نمونه حدوداً به مدت یک ساعت در معرض نور خورشید یا نور اتاق قرار بگیرد، بیلی روبین به طور کاذب کاهش می‌یابد.
  2. طی ۲۴ ساعت قبل از انجام این تست، نباید مواد حاجب رادیوگرافی برای بیمار تجویز شده باشد.
  3. خوردن وعده غذایی پرچرب قبل از آزمایش، ممکن است موجب کاهش بیلی روبین شود.
  4. ناشتا بودن طولانی مدت یا بی‌اشتهایی ممکن است بیلی روبین را به طور کاذب افزایش دهد.
  5. داروهایی نظیر داروهای ضد مالاریا، استرپتومایسین، نووبیوسین، هیستیدین، فنازوپیریدین، ریفامپین، تئوفیلین، تیروزین، آمینوفنول، اپی نفرین و … می‌توانند میزان بیلی روبین را افزایش دهند.

انواع آزمایش بیلی روبین کدامند؟

بیلی روبین کل

در این آزمایش میزان کل بیلی روبین در خون را اندازه گیری می‌کند. بیلی روبین کل از دو نوع بیلی روبین مستقیم و غیرمستقیم تشکیل شده است.

بیلی روبین مستقیم

این آزمایش میزان بیلیروبین مستقیم در خون را اندازه گیری می‌کند. بیلی روبین مستقیم در کبد پردازش می‌شود و از طریق صفرا دفع می‌شود.

نقش بیلی روبین در بدن چیست؟

بیلی روبین Bilirubin محصول زائد گلبول‌های قرمز منقضی شده است. معمولاً بدن شما آن را از طریق روده‌های شما دفع می‌کند. با این حال، در راه خروج ممکن است فوایدی را به همراه داشته باشد.
تحقیقات نشان می‌دهد که ممکن است به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کند که به محافظت در برابر بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کند.
با این حال، مقدار زیاد آن می‌تواند سمی باشد. اگر در خون انباشته شود، می‌تواند باعث ایجاد احساس بیماری در شما شود. همچنین می‌تواند اعصاب زیر پوست شما را تحریک کرده و باعث خارش شود.

انواع آزمایش بیلی روبین کدامند؟ | آزمایشگاه فارابی
انواع آزمایش بیلی روبین | آزمایشگاه فارابی

تست بیلی روبین برای تشخیص کدام بیماری انجام می‌شود؟

آزمایش بیلیروبین برای تشخیص یا رد بیماری‌های زیر انجام می‌شود:

  1. زردی: یک وضعیت پزشکی است که باعث زرد شدن پوست و سفیدی چشم می‌شود. به طور معمول زردی ناشی از افزایش سطح بیلی روبین در خون است.
  2. اختلالات کبدی: آسیب‌های کبدی می‌توانند باعث افزایش سطح بیلی روبین در خون شوند.
  3. اختلالات خونی: اختلالات خونی مانند همولیز می‌توانند باعث افزایش سطح بیلی روبین در خون شوند.
  4. انسداد مجاری صفراوی: مسدود شدن مجاری صفراوی می‌تواند موجب افزایش سطح بیلیروبین در خون شود.

آزمایش بیلی روبین در بارداری چگونه انجام می‌شود؟

معمولاً آزمایش بیلی روبین در بارداری به عنوان بخشی از آزمایشات غربالگری سه ماهه دوم انجام می‌شود. این آزمایش برای تشخیص انسداد مجاری صفراوی در جنین انجام می‌شود.

پیشنهاد پایانی به سروران گرامی

در آزمایش بیلی روبین، مقداری از خون فرد گرفته می‌شود و به اندازه گیری سطح بیلیروبین و تفسیر آزمایش بیلی روبین Bilirubin می‌پردازند. نتایج آزمایش را باید به پزشک خود نشان دهید.
ناگفته نماند که آزمایشگاه تشخیص پزشکی فارابی دارای پزشکان متخصص می‌باشد و می‌توانید راهنمایی لازم را بیابید. توجه کنید که اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید حتماً در حین آزمایش به آزمایشگاه اطلاع دهید تا اطلاعات لازم در این باره را ثبت کند.

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 + شانزده =