تفسیر آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) | آزمایشگاه فارابی
آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) در واقع یک آزمایش خون ساده است که باعث می شود میزان آنزیم آلکالین فسفاتاز در خون اندازه گیری شود. در واقع ALP نام پروتئینی در بدن است که در تمامی بافت های بدن وجود دارد. البته بیشترین فراوانی این پروتئین در کبد، مجاری صفراوی و استخون است. خاطر نشان می شود که این آنزیم نقش اساسی در عملکرد و کارایی کبد و فرایند تشکیل استخوان دارد. در ادامه مقاله به تفسیر آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) به طور تخصصی می پردازیم.
لطفاً ۳ دقیقه ای جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید.
برای چه آزمایش ALP اهمیت دارد؟
این تست از آنجا حائز اهمیت است که باعث می شود میزان سلامتی کبد مشخص شود. به عبارتی دیگر تست ALP در تشخیص و نظارت بر درمان بیماری های کبدی و استخوان نقش به سزایی دارد به گونه ای که اگر سطح ALP در یک فرد غیر طبیعی باشد، ممکن است نشان دهنده مشکل و نقص در کبد است و تشکیل استخوان است و نیازمند بررسی مجدد و تخصصی تر است.
چه زمانی آزمایش ALP تجویز می شود؟
پزشکان معمولاً این آزمایش را به عنوان یکی از آزمایشات معمول تجویز می کنند. به طور معمول و استاندارد آزمایش آلکالین فسفتاز مکمل آزمایش دیگری به نام پانل کبدی است و این دو آزمایش همراه با هم تجویز می شوند. البته زمانی که در فردی علائم بیماری کبدی یا اختلالات استخوانی وجود داشته باشد این امر باعث می شود تا این آزمایش توسط پزشک متخصص تجویز شود.
این علائم کبدی شامل موار زیر می شوند:
- ضعف، خستگی
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع، استفراغ
- تورم و یا درد شکم
- زردی
- ادرار تیره، مدفوع روشن
- خارش
و علائم استخوانی نیز شامل موارد زیر هستند:
- درد استخوان و یا مفصل
- افزایش شکستگی ها در بدن
- استخوان های تغییر شکل یافته
تا به اینجا به بخشی از تفسیر آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) دست پیدا کرده ایم و شما عزیزان تا حدودی نسبت به این آزمایش آشنایی پیدا کرده اید.
قبل از آزمایش ALP چه اقداماتی لازم است انجام شود؟
این آزمایش برای آنچه انجام شود نیازمند آن نیست که فرد مراجعه کننده حتما پیش از آن ناشتا باشد. ولی لازم است این فرد از خوردن غذای پرچرب قبل از آزمایش خودداری شود و ۵ ساعت ناشتایی رعایت شود.
همچنین،لازم است مصرف هر نوع دارو یا مکمل را به پزشک خود اطلاع دهید. چرا که برخی از داروها می تواند بر روی مقدار ALP تاثیر بگذارند. البته امکان دارد بر روی تفسیر آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) تاثیر خاص خود را بگذارد.
نتیجه آزمایش به چه معنا است؟
نتایج این آزمایش اغلب در کنار آزمایش GGT (گاما گلوتامیل ترانسفراز) و سایر آزمایشهایی که همزمان انجام شدهاند، مانند آزمایشهای پانل کبدی تفسیر میشوند. آزمایشات همچنین با توجه به سابقه بالینی بیمار ارزیابی می شوند. سطوح بالای ALP نشان می دهد که کبد آسیب دیده است یا شرایطی وجود دارد که باعث افزایش فعالیت سلول های استخوانی می شود. اگر تست هایی که بخشی از پانل کبدی هستند بالا باشد، ALP به دلیل آسیب کبدی ایجاد می شود. اگر GGT نیز بالا باشد، ALP به دلیل بیماری کبدی است. از طرف دیگر، اگر آزمایشات کبدی و GGT طبیعی باشد، ALP بالا به دلیل بیماری استخوانی است. اگر علائم و نشانه ها دلیل بالا بودن سطح ALP در خون را مشخص نکنند، ممکن است آزمایشی برای شناسایی ایزوآنزیم افزایش یافته در خون انجام شود. ALP نسبتاً بالا به دلیل لنفوم هوچکین، کولیت اولسراتیو، نارسایی احتقانی قلب یا برخی عفونت های باکتریایی رخ می دهد.
علت افزایش بیش از حد ALP
از جمله عواملی که باعث افزایش شدید ALP در آزمایش خون (بیش از ۴ برابر حد طبیعی) میشوند عبارتند از:
- انسداد مجاری صفراوی خارج کبدی
- سنگهای کیسه صفراوی
- انسدادهای ناشی از بدخیمیها
- آمپول واتر
- کیسه صفرا
- پانکراس
- مجاری صفراوی
- تنگیهای مجاری صفراوی
- کلانژیت اسکلروزان اولیه
- اختلالات آناتومیک مجاری صفراوی
- عفونتها
- کلانژیوپاتی ایدز
- کرم آسکاریس
- فلوکهای کبدی
- انسداد مجاری صفراوی داخل کبدی
- داروها و سموم
- کلانژیت صفراوی اولیه
- کلانژیت اسکلروزان اولیه
- کلستاز داخل کبدی ناشی از بارداری
- تغذیهی وریدی
- سرطانهایی که به کبد متاستاز دادهاند
- کلانژیوپاتی ایسکمیک
- بیماری آنمی داسیشکل
علت افزایش متوسط ALP در بدن
مواردی نیز هستند که می توانند باعث افزایش خفیف آلکالین فسفتاز در آزمایش خون شوند:
- فیزیولوژیک
- سهماهه سوم بارداری
- افزایش فعالیت استخوانی
- دوران رشد
- شکستگی درحال بهبود استخوان
- نرمی استخوان
- بیماری پاژه استخوان
- پرکاری تیروئید
- پرکاری پاراتیروئید
- سارکوم استخوان
- متاستاز به استخوان
- عارضه های خارج کبدی
- پریتونیت
- دیابت شیرین
- تیروئیدیت حاد
- زخم معده
هر کدام از این موارد در تشخیص و تفسیر آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) نقش به سزایی دارد. و برای تفسیر درست نیازمند مراجعه به یک آزمایشگاه متخصص همانند آزمایشگاه فارابی را دارد.
پیشنهاد نهایی برای شما سروران گرامی و ارجمند
اگر پزشک شما دستور به انجام این آزمایش داده است و توصیه کرده است این آزمایش توسط تیمی مجرب و کار آزموده انجام شود تا در تفسیر آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) مشکلی به وجود نیاید پیشنهاد تیم ما مراجعه شما عزیزان به آزمایشگاه فوق تخصصی فارابی برای انجام این آزمایش است. چرا که این آزمایشگاه تمامی آزمایش ها را از جمله تست کبد با دقت بسیار بالا و تحت نظر اساتید و متخصص و مجرب انجام می دهد و درصد خطا در نتیجه آزمایش شما را به کمترین میزان ممکن می رساند. شما عزیزان برای رزرو نوبت و مراجعه خود می توانید از طریق پل های ارتباطی زیر اقدام کنید و خیال خود را بابت نتیجه درست و دقیق نسبت به آزمایش انجام شده آسوده سازید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه