انجام آزمایش Free lambda در آزمایشگاه فارابی
آزمایش Free lambda از جمله آزمایشات مهمی است که با هدف تشخیص سطح بالای پروتئین در پلاسمای خون انجام می شود.
در این آزمایش با اندازه گیری میزان سطح پروتئین خون، می توان به وجود بسیاری از ناهنجاری ها و بیماری ها پی برد. بنابراین می توان نتیجه گرفت، آزمایش زنجیره لامبدا از اهمیت ویژه ای در شناسایی سریع بیماری ها برخوردار است.
البته تشخیص بیماری های مربوط به سطح بالای پروتئین در خون، زمانی امکان پذیر است که این آزمایش در مراکز معتبری انجام شود. چرا که برای بررسی دقیق نمونه و ارائه جواب بدون خطای آزمایش، به تجهیزات مدرن و تخصص بالای تکنسین های آزمایشگاهی نیاز دارد.
از این رو پیشنهاد می کنیم برای انجام آزمایش فری لامبدا و اطمینان از صحیح بودن جواب های آن، از خدمات آزمایشگاه تخصصی فارابی استفاده نمایید.
لطفاً ۳ دقیقه ای جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید.
آزمایش Free lambda چیست؟
همانطور که گفتیم آزمایش فری لامبدا برای تشخیص بالا بودن میزان پروتئین پلاسمای خون مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع انجام این آزمایش به منظور کمک به پیش بینی، تشخیص و مانیتور اختلالات دیسکرازی یا همان پلاسماسل ها انجام می گیرد.
پلاسماسل ها وظیفه تولید پروتئین های سبک، با نام های لامبدا و کاپا را بر عهده دارند. این پروتئین ها با اتصال به یکدیگر، ایمونوگلوبین ها را تشکیل و به این ترتیب در برابر عوامل بیگانه مانند ویروس ها و باکتری ها مقابله می کنند.
لازم به ذکر است زنجیره پروتئینی سبک ازنجیره های سنگین ترکیب نشده و به جای آن، وارد جریان خون می شوند. لذا با انجام آزمایش Free lambda می توان سطح کاپا و لامبدای آزاد موجود در خون را اندازه گیری و نسبت پروتئین های ذکر شده را به یکدیگر تخمین زد.
در حالت طبیعی تنها مقادیر ناچیزی از زنجیره سبک پروتئینی در سطح خون وجود دارد. اما در صورت بروز اختلالات پلاسماسل یا گاموپاتی های مونوکلونال، پلاسماسل بیش از حد مجاز تقسیم شده و منجر به ایجاد کلون های متعدد در خون خواهد شد.
این کلون ها باعث از بین رفتن مغز استخوان شده و نتایج نامطلوبی را برای سلامت بدن در پی دارند. بنابراین با انجام آزمایش فری لامبدا می توان از بروز بیماری هایی مربوط به زنجیره پروتئینی تولید شده توسط پلاسماسل جلوگیری نمود.
آزمایش Free lambda چه کاربردی دارد؟
آزمایش فری لامبدا، زمانی درخواست می شود که بیمار علائم مشکوک به اختلال پلاسماسل را داشته باشد.
به عبارتی اگر بیمار دچار علائمی مانند دردهای استخوانی، ضعف، بی حسی، تورم مچ پا، تنگی نفس، ضربان قلب نامنظم، کبودی آسان، تورم زبان و لکه های بنفش در اطراف چشم شود، پزشک آزمایش مذکور را تجویز خواهد نمود.
لازم به ذکر است علائم اختلالات پلاسماسل در بدن هر فرد نسبت به دیگران متفاوت بوده و امکان تشدید این علائم با مرور زمان وجود دارد. لذا در این مواقع می توان با انجام آزمایش Free lambda بیماری را تشخیص و اقدامات درمانی را در اسرع وقت انجام داد.
اختلالات مربوط به زنجیره سبک پروتئین در خون باعث بروز بیماری های مختلفی می شوند. به طور مثال این بیماری در استخوان ها باعث نرم و شکننده شدن استخوان های بدن می شود.
در حالی که وجود اختلال پلاسماسل در خون باعث کم خونی و عفونت های متعدد خواهد شد.
در ضمن بروز این بیماری، کلیه ها را تحت تأثیر قرار داده و افزایش دفع زنجیره های سبک پروتئینی، آسیب های جدی در سیستم دفع ادرار به ویژه کلیه ها را در پی دارد.
از دیگر کاربردهای آزمایش فری لامبدا می توان به تشخیص بیماری های زیر اشاره نمود:
- سندروم فانکونی در بزرگسالان
- آمیلوئیدوز
- گاموپاتی مونوکلونال خوش خیم
- لوسمی لنفوسیتی شدید
- نارسایی کلیه
- کرایو گلوبولینمی
- پرکاری پاراتیروئید
- متاستاز
- مولتیپل میلوما
- روماتیسم مفصلی
- لوپوس اریتماتوی سیستماتیک
- ماکروگلوبولینمی والدنستروم
شرایط لازم برای آزمایش Free lambda
بهتر است بدانید آزمایش فری لامبدا در بخش بیوشیمی آزمایشگاه فارابی انجام شده و تنها به یک میلی لیتر از حجم خون نیاز دارد.
خاطر نشان می شود برای انجام این آزمایش، نیازی به ناشتا بودن و یا انجام اقدامات خاص نخواهید داشت.
تکنسین آزمایشگاهی برای انجام آزمایش Free lambda نمونه خون را با استفاده از سرنگ های مناسب از بیمار دریافت می کند. سپس از ویال های استاندارد جداکننده برای آماده سازی نمونه خون استفاده می نماید.
در مرحله بعد، نمونه را به واحد بیوشیمی منتقل نموده و اقدامات لازم برای آنالیز و تفسیر نمونه را جهت شناسایی مقادیر طبیعی لامبدا و کاپا در سطح خون انجام خواهد داد.
لازم به ذکر است نمونه خون دریافت شده از بیمار، به مدت دو ساعت در دمای اتاق، ۴ روز در دمای ۴ الی ۸ درجه و ۶ ماه در دمای منفی ۲۰ درجه پایداری خواهد داشت.
مقادیر طبیعی در آزمایش Free lambda
به طور کلی مقادیر طبیعی آزمایش زنجیره سبک پروتئینی کاپا و لامبدا عبارت اند از:
- زنجیره سبک کاپا: ۱۳۸ الی ۳۷۵ میلی گرم بر دسی لیتر
- زنجیره سبک لامبدا: ۹۳ الی ۲۴۲ میلی گرم بر دسی لیتر
- نسبت کاپا به لامبدا: ۱۱۷ الی ۲۹۳ میلی گرم بر دسی لیتر
خاطر نشان می سازد افزایش زنجیره سبک لامبدا و کاپا در اختلالات پلاسماسل ها که زنجیره کاپا را در مقادیر بالایی تولید می کنند به وجود می آید.
همچنین افزایش زنجیره لامبدا و کاهش زنجیره کاپا نیز در اختلالاتی که منجر به افزایش تولید زنجیره لامبدا توسط پلاسماسل ها می شود، مشهود است.
در هر صورت، افزایش تولید زنجیره ایمونوگلوبین و نسبت غیر طبیعی کاپا به لامبدا، نشان دهنده زنگ خطری برای سلامت انسان به شمار می رود.
یک پیشنهاد ویژه
تست Free lambda از جمله آزمایش های اختصاصی و مهمی است که در آزمایشگاه فارابی بهترین آزمایشگاه تشخیص طبی در شمال تهران با استفاده از تجهیزات مدرن آزمایشگاهی انجام می گیرد.
در ضمن این آزمایشگاه از حضور بهترین و مجرب ترین پزشکان و تکنسین های آزمایشگاهی برخوردار است.
از این رو تمام آزمایش های بیوشیمی به ویژه آزمایش زنجیره سبک ایمونوگلوبین، با دقت و مهارت بالایی در آزمایشگاه فارابی انجام می شوند. لذا در صورتی که خواهان کسب نتایج سریع و بدون خطا از این آزمایش هستید، پیشنهاد می کنیم با شماره های ذکر شده تماس گرفته و اطلاعات لازم را از مشاوران آزمایشگاه فارابی دریافت نمایید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه