انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی
همان طور که می دانید انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی طبق دستورات پزشک انجام می شود.
انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی زمانی انجام میشود سیستم ایمنی بدن به بافت ها و اندام های خود حمله می کند، و برای شناسایی فرد مبتلا به لوپوس از آزمایش آنتی بادی C1Q استفاده میشود.
کاربرد آزمایش c1q در آزمایشگاه فارابی
- این آزمایش برای شناسایی و تشخیص کمبود جزء اول کمپلمان می باشد
- علت این بیماری و تشخیص کمبود کمپلمان کل (CH50) نظیر بیماریهای کمپلکس ایمنی
لطفاً جهت مطالعه مقاله ذیل دقایقی با ما همراه باشید
آزمایش C1Q چیست؟
لوپوس یا اریتماتوز سیستمیک (SLE) نوعی بیماری خود ایمنی است که مولکول های سفید به اشتباه به خود حمله میکنند.
طبق آمار ۴۵ درصد از بیماران SLE به لوپوس مبتلا می شوند.
برای شناسایی فرد مبتلا به لوپوس از آزمایش آنتی بادی C1Q استفاده می شود. این تست گلومرولونفریت پرولیفراتیو غشایی و آرتریت روماتوئید فعال در مبتلایان همراه است.
شایان ذکر است، مکمل علاوه بر نقشی که در دفاع در برابر عفونت ها دارد، از خود ایمنی نیز محافظت می کند. به عنوان مثال، کمبود C1q به شدت با لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) مرتبط است.
در این بررسی، ما در آزمایشگاه فارابی یک مرور کلی در مورد سطوح در گردش C1q در سلامت و بیماری ارائه میکنیم و در مورد اینکه چگونه C1q میتواند هم در برابر عفونتها محافظت کند و هم تحمل را با تنظیم ایمنی تطبیقی حفظ کند، ارائه می دهیم.
علائم و نشانه های لوپوس
تشخیص بیماری لوپوس کمی دشوار است چرا که علائم و نشانه های آن در بیشتر مواقع شبیه علائم بیماری های دیگر است. بارز ترین علامت این بیماری مشکلات پوستی مخصوصا بر روی صورت می باشد شبیه بالهای پروانه است که روی هر دو گونه باز میشود.
هیچ دو مورد لوپوس دقیقاً شبیه هم نیستند. علائم و نشانه ها ممکن است به طور ناگهانی یا به آهستگی نمایان شوند،یا به طور موقت یا دائمی باشند. اکثر افراد مبتلا به لوپوس بیماری خفیفی دارند که با دورههایی به نام شعلهور شدن مشخص میشود، در بعضی اوقات علائم و نشانهها برای مدتی تشدید میشوند، سپس بهبود مییابند یا حتی برای مدتی کاملاً ناپدید میشوند.
شایع ترین علائم و نشانه های لوپوس عبارتند از:
- خستگی
- تب
- درد مفاصل، سفتی و تورم
- بثورات پروانهای شکل روی صورت که گونهها و تیغه بینی را میپوشاند
- ضایعات پوستی که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ظاهر می شوند یا بدتر می شوند
- انگشتان دست و پا که هنگام قرار گرفتن در معرض سرما یا در دوره های استرس زا سفید یا آبی می شوند
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- خشکی چشم
- سردرد، گیجی و از دست دادن حافظه
شرح آزمایش انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی
C1q زیر واحد C1، اولین جزء سیستم مکمل، بخشی از سیستم ایمنی ذاتی بدن است.
C1q شناسایی و به ایمونوگلوبولین کمپلکس شده با آنتی ژن متصل می شود و آبشار کمپلمان را فعال می کند.
سطوح C1q به عنوان شاخصی از مقدار C1 موجود است. آزمایش خون C1q سطوح C1q را برای کمک به تشخیص کمبود ارثی یا اکتسابی C1 اندازه گیری می کند.
کمبود C1 می تواند منجر به ناتوانی بدن در پاکسازی عفونت شود و با افزایش بروز بیماری های کمپلکس ایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، پلی میوزیت (التهاب مزمن عضلات)، گلومرولونفریت (التهاب فیلترهای کلیه) همراه است. پورپورای Henoch-Schönlein (التهاب و خونریزی عروق خونی کوچک) همچنین مشخص شده است که بیماران با سطوح غیر طبیعی ایمونوگلوبولین که با شرایطی مانند هیپوگاماگلوبولینمی و نقص ایمنی ترکیبی شدید مشخص می شود، سطح C1 پایینی دارند.
شرایط نمونه گیری آزمایش C1q در آزمایشگاه فارابی
نمونه گیری در آزمایشگاه فارابی توسط افراد متخصص و دانش آموخته انجام می گیرد. نمونه گیری خون در محیطی کاملاً بهداشتی، توسط بهترین و به روزترین تجهیزات روز دنیا مورد بررسی قرار می گیرد. به همین دلیل نتایج حاصل از این آزمایش در آزمایشگاه فارابی، دقیق و درست خواهند بود.
- قبل از آزمایش خون C1q بهتر است فرد ناشتا باشد
- هنگام نمونه گیری از طریق سرم، حداقل ۵ میلی لیتر خون لازم است
- نمونه خون گرفته شده در ظرفها یا ویال های پلاستیکی بدون هیچ ماده ضد انعقاد نگهداری شود.
نکات مهم در نگهداری نمونه پس از انجام آزمایش
- در این آزمایش سریعاً باید نمونه خون در فریزر نگهداری شود.
- سپس نمونه در دستگاه سانتریفیوژ یخچال دار در دمای ۴ درجه سانتی گراد قرار دهید.
- سرم را به لوله های تمیز انتقال داده و تا زمان آزمایش در فریزر در دمای ۷۰- درجه سانتی گراد نگهداری شود.
- در صورتی که آزمایش در طی ۲۴ ساعت آینده پس از نمونه گیری انجام شود باید نمونه خون در دمای ۲۰- نگهداری شود.
- هنگام آزمایش باید از قبل نمونه خون را از فریزر خارج کنید تا مدتی در دمای اتاق قرار گیرد تا به خوبی ذوب شود و مخلوط شود.
- دقت کنید کف تشکیل نشود.
شرایط تاثیرگذار بر انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی
- خون تام در شرایطی که در سرما نگه داشته شود موجب فعال شدن سیستم کمپلمان شده، پروتئین های آن مصرف می شوند و منجر به کاهش کاذب اجزاء سیستم کمپلمان می گردد.
- ذوب و فریز مکرر نمونه موجب از بین رفتن کمپلمان و کاهش کاذب آن می گردد.
- نمونه سرم همولیز شده، ایکتریک و لیپمیک در نتایج آزمایش ممکن است تداخل نماید.
- نمونه ای در دمای اتاق قرار گیرد، به مرور زمان کمپلمان آن مصرف شده و منجر به نتایج کاهش کاذب می گردد.
تفسیر نتایج آزمایش انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی
انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی برای شناسایی و تشخیص کمبود جزء اول کمپلمان می باشد بررسی بیماران دچار فقدان کمپلمان کل (CH50) نظیر بیماریهای کمپلکس ایمنیC1q مولکول شروع کننده مسیر فعال سازی کلاسیک کمپلمان است.
اولین جزء مکمل (C1) از ۳ زیر واحد تشکیل شده است که به عنوان C1q، C1r و C1s تعیین شده اند. C1q ایمونوگلوبولین کمپلکس شده به آنتی ژن را شناسایی کرده و به آن متصل می شود و آبشار کمپلمان را آغاز می کند. کمبود مادرزادی هر یک از اجزای اولیه مکمل (C1، C2، C4) منجر به ناتوانی در پاکسازی کمپلکسهای ایمنی میشود. کمبود ارثی C1 نادر است.
مانند کمبود شایع تر C2، کمبود C1 با افزایش بروز بیماری کمپلکس ایمنی (لوپوس اریتماتوز سیستمیک، پلی میوزیت، گلومرولونفریت، و پورپورای هنوخ شونلین) مرتبط است. سطوح پایین C1 نیز در بیماران با سطوح غیر طبیعی ایمونوگلوبولین (بروتن و هیپوگاماگلوبولینمی متغیر رایج و نقص ایمنی ترکیبی شدید) گزارش شده است. این به احتمال زیاد به دلیل افزایش کاتابولیسم است.
تست منفی و مثبت انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی
- کاهش سطح C1q
در سرم افراد دچار اختلالات مادرزادی نظیر نقص ارثی C1q، هیپوگاماگلوبینمی، واسکولیت، لوپوس اریتروماتوز سیستمیک و اختلالات اکتسابی نظیر آنژیوادم اکتسابی، سوء تغذیه شدید، انتروپاتی شدید با دست رفتن پروتئین و مصرف کمپلمان وابسته به کمپلکس ایمنی، کرایوگلوبینمی و لنفوپنی، C1q کاهش می یابد.
- افزایش سطح C1q
افزایش اکتسابی C1q در بیماری کالاآزار، عفونتهای مزمن و بیماریهای التهابی خود ایمن نظیر آرتریت روماتوئید مشاهده می شود.
کلام آخر
انجام تست C1Q در آزمایشگاه فارابی از خدمات مهم این مرکز است. آزمایشگاه فارابی از کادری مجرب و متعهد و تجهیزات به روز بهره مند می باشد.
این مجموعه در تلاش است با تأمین سلامت جامعه و اطلاع از علائم بیماری لوپوس (Lupus) چیست؟ گام مهمی در راستای جلب رضایت مراجعین محترم بردارد. کلیه آزمایشات تخصصی در آزمایشگاه فارابی تحت نظارت پزشکان متخصص صورت می گیرد. به همین دلیل آزمایشات عمومی و اختصاصی در این مرکز، بدون کوچک ترین خطایی انجام می شود.
آزمایشگاه فارابی در طول هفته حتی روزهای تعطیل، آماده ارائه خدمات خود به شما عزیزان می باشد. پس از انجام آزمایش در این مجموعه می توانید بدون مراجعه حضوری، جواب آزمایشات خود را در سایت آزمایشگاه فارابی مشاهده نمایید.
با تشکر از همراهی شما عزیزان
تحریریه آزمایشگاه طبی فارابی
راه های ارتباطی با ما
۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه