بهترین زمان برای آزمایش ادرار | آزمایشگاه فارابی

آزمایشگاه فارابی با بهره مندی از پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا


بهترین زمان برای آزمایش ادرار چه زمانی است؟

یکی از آسان‌ترین و در عین حال هم هزینه‌ترین روش‌ها برای بررسی وضعیت بدنی افراد است. ولی مهم‌ترین موضوع بهترین زمان برای آزمایش ادرار است. چون بسیاری از آزمایش‌ها باید به صورت ناشتا انجام شود ولی برای برخی از آن‌ها این شرط اهمیت زیادی در نتیجه ندارد. با انجام آزمایش ادرار می‌توان به نتایج مهمی از وضعیت و سلامت عمومی بدن رسید.
اطلاعاتی که نشان‌دهنده بیماری‌های متابولیک، بیماری‌های کلیوی و یا اختلالاتی در وضعیت خون است. با این نتایج نیز داروها و روش‌های درمانی تأثیرگذار برای بهبود بیماری‌ها تجویز می‌شود. بنابراین هرگونه خطا در آن ممکن است منجر به تشخیص اشتباه بیماری و در نهایت عدم بهبودی برای فرد شود.
معمولاً در آزمایش ادرار لازم است حدود ۳۰ تا ۶۰ سی‌سی ادرار از فرد گرفته شده و به آزمایشگاه ارسال شود. غربال‌گری با کمک کیت‌ها و نوارهای ادراری و در نهایت برسی میکروسکوپی رسوب ادراری انجام می‌شود.

لطفاً جهت مطالعه و بهره مندی از محتوای پیش رو، با ما همراه باشید

زمان‌هایی که آزمایش ادرار گرفته می‌شود

آزمایش ادرار نیز مانند آزمایش خون در ساعات مختلفی گرفته می‌شود. تعیین بهترین زمان برای آزمایش ادرار بستگی به نوع آزمایش دارد. برای تشخیص برخی از بیماری‌ها لازم است هیچ گونه مواد خوراکی و آشامیدنی از چند ساعت قبل از آزمایش به بدن نرسد و به اصطلاح فرد ناشتا باشد.
ولی بسیاری از آزمایش‌ها هم هستند که خوردن و آشامیدن تأثیری در نتیجه آزمایش ندارد. مهم‌ترین ساعات برای گرفتن آزمایش ادرار عبارت‌اند از:

نمونه ناشتا

این نمونه ادرار باید بعد از برخاستن از خواب گرفته شود. برای انجام آزمایش‌هایی که برای غربالگری، حاملگی و یا بررسی پورتئینوری ارتواستانیک لازم است، این نمونه گرفته می‌شود. باید شب قبل مثانه خالی بوده و هشت ساعت از آخرین زمانی که خورده یا نوشیده‌اید گذشته باشد.

نمونه ادرار زمان دار

این آزمایش برای بررسی مواردی مانند کنترل دیابت خون انجام می‌شود. این نوع آزمایش باید ۲۴ ساعت و نیز ۲ ساعت پس از غذا گرفته می‌شود و باید سریعاً به آزمایشگاه منتقل شود. بلافاصله غربالگری‌های لازم روی نمونه انجام می‌گردد ، ولی اگر این امکان وجود نداشته باشد باید نمونه در یخچال نگهداری شود.

بهترین زمان برای آزمایش ادرار | آزمایشگاه فارابی
زمان مناسب برای انجام آزمایش ادرار – آزمایشگاه فارابی

نحوه گرفتن آزمایش ادرار

  1. بعد از اینکه بهترین زمان برای آزمایش ادرار مشخص گردید، این سؤال پیش می‌آید که نحوه گرفتن آزمایش چگونه است. در این قسمت به بررسی این موضوع می‌پردازیم:
  2. نحوه گرفتن آزمایش ۸ ساعته
  3. این آزمایش باید در اول صبحگاه گرفته شود و برای انجام آن باید مراحل زیر را طی کنید:
  4. ابتدا دست‌ها را کاملاً با آب و صابون شسته و تمیز کنید تا هیچ میکروبی روی آن‌ها نباشد. زیرا ممکن است باعث اختلال در نتیجه آزمایش شود.
  5. سپس ناحیه تناسلی را کاملاً با آب و صابون شستشو دهید تا در قسمت‌های خارجی آن اثری از میکروب و یا عفونت نباشد.

در این مرحله باید اول ادرار را در توالت خالی کنید و از ادراری که در وسط تخلیه خارج شده در داخل ظرف مخصوص بریزید.
به هیچ عنوان دست نباید تماسی با قسمت داخلی ظرف داشته باشد. آخر ادرار نیز بید در دستشویی تخلیه شود.
بنابراین بهترین زمان برای جمع‌آوری ادرار در قسمت وسط تخلیه است.
در مورد نوزادان نیز از کیسه‌های سترون شده استفاده می‌شود که متناسب با جنسیت طراحی و کاربرد دارد.
این کیسه را به مدت ۴۵ دقیقه و کمتر در مجرای ادرار قرار می‌دهند تا حدود ۱۰ تا ۱۵ میلی‌لیتر مایع در آن جمع شود.

نحوه گرفتن آزمایش ۱۲ ساعته

در آزمایش‌هایی که زمان دار هستند، ظرف مخصوصی به فرد تحویل داده می‌شود.
حتی ممکن است از مواد نگهدارنده نیز استفاده شود که باید با احتیاط کامل از آن مراقبت کنید.
در ساعت مشخصی مثانه خود را تخلیه و سپس به جمع‌آوری نمونه ادرار بپردازید.
این ادرار باید در مدت زمان ۱۲ ساعت جمع‌آوری و در ساعت مشخص در ظرف آزمایشگاه تخلیه و سریعاً به آزمایشگاه تحویل داده شود.

نحوه گرفتن آزمایش ادرار ۲۴ ساعته

در این روش نیز باید در ساعت مشخصی مثانه تخلیه و سپس به جمع‌آوری ادرار در ۲۴ بپردازید و نمونه را به آزمایشگاه تحویل دهید و در صورت عدم امکان تحویل، نمونه باید در یخچال نگهداری شود.

نهایتاً با بررسی این نمونه‌ها از تمامی جهات از جمله جنبه بصری، شیمیایی و میکروسکوپی نتیجه آن به بیمار ارائه می‌شود. برخی از موارد را باید با توجه به غلظت، رنگ و ظاهر ادرار مشخص کرد و بسیاری را باید بعد از بررسی نهایی و غربالگری درج کرد.
اینکه برای آزمایش ادرار چند ساعت ناشتا بوده و یا نیاز به جمع‌آوری ۱۲ یا ۲۴ ساعته دارید بر عهده پزشک است. زیرا پزشک با بررسی وضعیت جسمی و نیز پرونده پزشکی، آزمایش‌های لازم را تجویز می‌کند.

اینکه نیاز است ناشتا باشید یا خیر نیز بستگی به نوع آزمایش دارد که توسط پزشک تعیین شده است.

بهترین زمان برای آزمایش ادرار | آزمایشگاه فارابی
آزمایش ادرار با دقت بالا و جوابدهی سریع و دقیق – آزمایشگاه فارابی

جمع‌بندی

آزمایش ادرار یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌توان برای تشخیص وضعیت بیماری و سلامت افراد تجویز کرد. در این آزمایش بسیاری از فاکتورها بررسی می‌شوند و نتیجه نهایی برای تشخیص نوع درمان و یا دارو به بیمار و پزشک مرجوع می‌شود. مهم‌ترین نکته بهترین زمان برای آزمایش ادرار است.
زیرا برخی از آزمایش‌ها باید به صورت ناشتا انجام شود و در برخی از آن‌ها نیز این شرط وجود ندارد. ممکن است لازم باشد ادرار به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت جمع‌آوری و جهت تشخیص و غربالگری به آزمایشگاه ارسال شود. تشخیص این موضوع بر عهده پزشک است که با توجه به وضعیت سلامت فرد و نیاز به بررسی پارامترهای لازم این تصمیم را می‌گیرد.
فاکتورهای زیادی در ادرار مورد بررسی قرار می‌گیرند، برخی از علائم بیماری را می‌توان با در نظر گرفتن رنگ، بو و وضعیت ظاهری ادرار مشخص کرد، ولی برخی از بیماری‌ها با آزمایش‌ها و غربالگری تشخیص داده می‌شوند.
قبل از انجام آزمایش ادرار باید نکاتی از جمله تمیز کردن دست و ناحیه تناسلی با مواد شوینده مناسب، جمع‌آوری ادرار در وسط زمان تخلیه و نیز جلوگیری از برخورد دست با قسمت داخلی ظرف مخصوص و …. مدنظر قرار گیرد. زیرا کمک بزرگی به تشخیص بیماری داشته و از اشتباهات زیادی در روند تشخیص بیماری جلوگیری می‌شود.

با تشکر از همراهی شما عزیزان
تحریریه آزمایشگاه فارابی

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۴.۳/۵ - (۶ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − 3 =