قسمتهای مختلف آزمایشگاه طبی - فارابی

قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی

آزمایشگاه‌های تشخیص طبی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌اند که هر کدام برای تشخیص و بررسی بیماری‌های خاصی فعالیت می‌کنند. قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی از حساسیت‌های مختلفی برخوردار هستند که بسته به نوع بیماری و تأثیری که در سلامت عمومی فرد دارد مورد توجه قرار می‌گیرند. این بخش‌ها را می‌توان به موارد زیر تقسیم‌بندی کرد:

لطفاً جهت مطالعه و بهره مندی از محتوای پیش رو، با ما همراه باشید

بخش ایمونولوژی و سرولوژی

یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین بخش‌های هر آزمایشگاه است که در حوزه‌های زیر فعال است:

هورمون شناسی

بیماری‌های عفونی که می‌توان به مواردی از جمله بیماری اچ آی وی، اچ سی وی و … اشاره کرد.

  1. بیماری‌های خود ایمنی و التهابی
  2. بررسی سطح سرمی داروها
  3. بررسی و تشخیص شاخص هایتوموری
  4. در بخش سرولوژی آزمایش‌های مربوط به سی آر پی، آر اف و نیز بی اچ سی جی انجام می‌شود

میکروب شناسی

از قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی می‌توان به بخشی اشاره کرد که بیماران مشکوک به مشکلات عفونی به آن قسمت مراجعه می‌کنند. در این بخش ابتدا از بیمار نمونه‌گیری شده و نمونه‌ها در فضای آزمایشگاه کشت می‌شوند.
در این بخش نوع بیماری از طریق انجام تست‌های حساس به آنتی‌بیوتیک و یا میکروارگانیسم تشخیص داده می‌شود. بیماری‌های عفونی وسعت زیادی دارند و برای تشخیص نوع آن‌ها نیاز به دقت و وسواس زیادی می‌باشد.
بنابراین تجربه و تخصص افراد مشغول در این بخش و نیز حساسیت دستگاه‌های مربوط به تشخیص اهمیت بالایی دارد. در این قسمت از آزمایشگاه همچنین مقاومت بدن بیمار در برابر داروها و آنتی‌بیوتیک‌ها نیز بررسی می‌شود.

قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی | آزمایشگاه فارابی
آشنایی با قسمت‌های مختلف آزمایشگاه – آزمایشگاه فارابی

بخش هماتولوژی

این بخش به مشکلات مربوط به خون بیمار و بافت‌های آن می‌پردازد. این بخش از آزمایشگاه تشخیص طبی نیز از حساسیت بالایی برخوردار بوده و کلیه اجزای خون را مورد بررسی قرار داده و در تشخیص بسیاری از بیماری‌ها نقش مهمی دارد.
این آزمایش‌ها شامل شمارش سلول‌ها و پلاکت‌های خون، تست‌هایی که مربوط به خون‌شناسی تخصصی است و نیز تست‌هایی که برای سیستم انعقاد خون با استفاده از فاکتورهای انعقادی است،  می‌شود. هرچه تجهیزات مدرن‌تر و پیشرفته‌تر باشد، تشخیص با دقت بیشتر و در زمان کمتر انجام می‌شود.

انگل‌شناسی و تجزیه ادرار

بیشتر مشکلات و بیماری‌ها از طریق بررسی و تجزیه پارامترهای مربوط به ادرار تشخیص داده می‌شوند. بنابراین یکی از قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی است که مورد توجه زیادی قرار می‌گیرد. پارامترهای شیمیایی ادرار از جمله بررسی میزان گلوکز، پروتئین، بیلی روبین و … و نیز بررسی میکروسکوپی این فاکتورها در این بخش از آزمایشگاه انجام می‌شود.
با انجام آزمایش‌های مربوط به تجزیه ادرار و انگل‌شناسی می‌توان از وجود بیماری‌های عفونی، بیماری‌های کلیوی و سلولی و … اطلاع و درمان مناسب را تعیین کرد. در این بخش قسمتی نیز با عنوان پارازیتولوژی وجود دارد که با بررسی و تشخیص بیماری‌ها از طریق تجزیه مدفوع انجام می‌شود. پارازیت‌هایی مانند کرم‌ها و یا انگل‌ها را در این بخش تشخیص می‌دهند.

بیوشیمی

این بخش از قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی به انجام تست روی تمام مایعات بدن می‌پردازد. در بخش بیوشیمی می‌توان آزمایش‌هایی از جمله بررسی و تعیین مایع مغزی نخاعی، پلاسمای خون، ادرار و … انجام می‌شود و نتایج آن در اختیار بیمار و پزشک جهت تعیین روش درمانی قرار می‌گیرد. این آزمایش‌ها برای تعیین سطح قند خون، اوره، کراتین، کلسترول، تری گلیسیرید، اسیداوریک، پروتئین و … کاربرد دارد.

هورمون شناسی

هورمون شناسی بیشتر به بررسی وضعیت هورمون‌های بدن در خانم‌ها در دوران بارداری  و مواردی از این قبیل می‌شود. آزمایش‌های مربوط به غربالگری دوران بارداری، آزمایش غربالگری نوزاد، بررسی سطح ویتامین‌ها و نیز تومورمارکرهای تخصصی و … در این بخش از آزمایشگاه انجام می‌شود.

پاتولوژی

یکی از قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی مربوط به انجام تست‌ها پاتولوژی است. به این صورت که کلیه آزمایش‌های مربوط به تشخیص نوع بافت، تشخیص بدخیمی و … در این بخش انجام و در اختیار پزشکان پاتولوژیست قرار داده می‌شود.

مولکولی

این قسمت از آزمایشگاه تشخیص طبی به بررسی مولکولی و نیز بیماری‌های ژنتیک قبل از تولد می‌پردازد. از دیگر مواردی که در بخش مولکولی مورد بررسی قرار می‌گیرد، عوامل ویروسی و عفونی است که با توجه به شاخصه‌های کنترل کمی و کیفی تخصصی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

سیتولوژی

در این قسمت از آزمایشگاه به انجام تست پاپ اسمیر، آزمایش اگزوم و دیگر فاکتورهای بیماری‌های ژنتیکی پرداخته می‌شود. در این بخش از پنل‌های تخصصی استفاده می‌شود و دقت در انجام این آزمایش‌ها بسیار مهم است.

سیتوژنتیک

یکی از قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی که با انجام آزمایش‌های کاریوتایپ روی نمونه‌های خون، آمینوسنتز و بررسی پرزهای جفتی و … به تشخیص بیماری‌های مربوط می‌پردازد، بخش سیتوژنتیک است. در این بخش باید شرایط ایزوله رعایت شود و کلیه آزمایش‌ها تحت شرایط خاص انجام شود تا نتیجه به دست آمده مورد تأیید باشد.

قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی | آزمایشگاه فارابی
تشخیص و بررسی دقیق بیماری‌ها در قسمت‌های مختلف آزمایشگاه – آزمایشگاه فارابی

جمع بندی

آزمایشگاه‌های تشخیص طبی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که در هریک از قسمت‌های مختلف آزمایشگاه تشخیص طبی به بررسی فاکتورها و شاخصه‌های خاصی پرداخته می‌شود.

قسمت‌های مختلف آزمایشگاه به بررسی تمامی فاکتورهایی می‌پردازد که از طریق نمونه‌گیری از بخش‌های مختلف بدن در اختیار آزمایش‌کننده قرار گرفته است.
بسیاری از نتایج را باید از طریق آزمایش خون، آنالیز ادرار و مدفوع و یا سایر بافت‌ها و مایعات بدن بدست آورد.
نکته مهمی که در این میان مطرح می‌شود، تخصص و تجربه پرسنلی است که در هر یک از این بخش‌ها فعالیت می‌کنند.
از طرفی دستگاه‌هایی که در آزمایشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، هرچه به روزتر و پیشرفته‌تر باشد، دقت آزمایش‌ها نیز بالاتر و نتیجه در کمترین زمان ممکن به بیمار ارائه می‌شود.
همچنین تشخیص بیماری با بالاترین دقت انجام و راه‌حل‌های درمانی به سرعت آغاز می‌شوند.
بنابراین قبل از انجام آزمایش از این دو فاکتور مهم مطمئن شوید. آزمایشگاه فارابی به عنوان یکی از مراکزی که با گرد هم آوردن پرسنل متخصص و مجرب در تمامی قسمت‌ها و بهره‌مندی از مدرن‌ترین تجهیزات در خدمت مراجعین عزیز می‌باشد.

با تشکر از همراهی شما عزیزان
تحریریه آزمایشگاه فارابی

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + ده =