آزمایش nipt در چند هفتگی انجام می شود؟ | آزمایشگاه فارابی

انجام ازمایش nipt در مرکز تخصصی - آزمایشگاه فارابی


تست nipt در چند هفتگی انجام می گیرد؟ 

از آنجا که سلامت مادر و جنین در طول دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است، از همین رو آزمایشاتی برای اطمینان از سلامت جنین در بارداری انجام می گیرند. یکی از این آزمایشات، آزمایش nipt است که پیش از تولد برای تشخیص ناهنجاری های کروموزومی در جنین درخواست می شود و با انجام این آزمایش شایع ترین ناهنجاری ها اعم از سندرم داون، سندرم پاتو و ادوارد و همچنین تعیین جنسیت مشخص می گردد.
در واقع در این آزمایش DNA جنین موجود در خون مادر بررسی می شود و از طریق آن احتمال وجود اختلالات تعیین می شوند.
اما سوالی که ممکن است در رابطه با این آزمایش برای تمام مادران باردار ایجاد شود، این است که آزمایش nipt در چند هفتگی انجام می شود؟ برای دریافت پاسخ این سوال مطالعه مطالب پیش رو مادران را راهنمایی خواهد نمود.

در ادامه لطفاً جهت بهره مندی از مطالب پیش رو با ما همراه باشید.

آزمایش سل فری یا nipt

برای انجام این آزمایش همچون آزمایش های خون ساده، نمونه خون مادر از طریق سرنگ گرفته می شود و با کمک از DNA های جنین موجود در خون مادر به محاسبات تعداد کروموزوم های جنین پرداخته می شود. این آزمایش در واقع نوعی غربالگری است که تشخیص دقیقی را ارائه نمی کند و فقط احتمال ابتلا به اختلالات ژنتیکی را نشان می دهد. لازم به ذکر است عمر DNA در خون مادر بسیار کوتاه است و پس از گذشت دو ساعت از تولد در خون مادر وجود نخواهد داشت، به همین دلیل سابقه های بارداری پیشین اختلالی را در این تست ایجاد نخواهند کرد.

برای آشنایی بیشتر به محتوای آزمایش NIPT چیست؟ مراجعه نمائید.

دلایل انجام آزمایش nipt

با انجام این آزمایش احتمال وجود عارضه های کروموزومی همچون بیماری های سندرم داون، سندروم پاتو و سندرم ادوارد قابل تشخیص هستند. همچنین علاوه بر این موارد در صورتی که با انجام سونوگرافی جنسیت جنین قابل تشخیص نباشد می توان از آزمایش سل فری برای تشخیص جنسیت جنین استفاده نمود.

زمان مناسب برای انجام آزمایش nipt | آزمایشگاه فارابی
تشخیص ناهنجاری های کروموزومی با آزمایش nipt – آزمایشگاه فارابی

مزایای تست nipt

  1. از مزایای انجام این آزمایش می توان به غیر تهاجمی بودن آن اشاره نمود، زیرا برای انجام تست nipt فقط نیاز به نمونه گیری خون مادر در چند میلی لیتر خواهد بود و احتمال آسیب رسیدن یا سقط جنین بسیار کم است.
  2. با توجه به اینکه DNA جنین در خون مادر پس از گذشت دو ساعت از تولد از بین می رود، اختلالی به دلیل بارداری های قبلی در این آزمایش ایجاد نمی شود.
  3. حساسیت این آزمایش بسیار بالا است و مطالعات در خصوص آن بر روی تعداد نفرات زیادی انجام شده است.
  4. این آزمایش در هفته دهم بارداری قابل انجام است و موجب می شود تا با تشخیص زود هنگام تصمیم گیری سریعی برای درمان صورت بگیرد.
  5. نتایج این تست تا گذشت دو هفته از نمونه گیری خون قابل دسترس است و از همین رو در مقایسه با سایر آزمایشات همچون آمنیوسنتز و CVS زمان جوابدهی سریع تری دارد.
  6. در این تست تعیین جنسیت به طور دقیق در حدود هفته های دهم بارداری بدون انجام سونوگرافی قابل تشخیص می باشد.
  7. چنانچه نتایج این تست منفی شود، نیازی به انجام آزمایش های دیگر نخواهد بود.
  8. در برخی موارد که غربالگری سه ماهه اول انجام نمی گیرد و یا از موعد آن می گذرد می توان این آزمایش را انجام داد.

زمان مناسب برای انجام تست nipt

در پاسخ به سوال آزمایش nipt در چند هفتگی انجام می شود؟ باید بگوییم که این آزمایش می تواند از بین هفته دهم الی سیزدهم بارداری انجام شود. از آنجا که DNA جنین در خون مادر پیش از هفته های دهم بارداری قابل تشخیص نخواهد بود انجام تست زودتر از زمان مقرر می تواند با خطا مواجه شود.
لازم به ذکر است که انجام این آزمایش برای مادران اختیاری است و با دریافت نتایج مشکوک غربالگری سه ماهه اول ممکن است پزشک این آزمایش را تجویز نماید.
لذا تست nipt برای مادرانی که دارای شرایط ذیل هستند از اهمیت بیشتری برخوردار است:

  1. مادران بارداری که بالای ۳۵ سال سن دارند.
  2. سابقه بارداری و یا فرزند مبتلا به تریزومی کروموزوم های شایع وجود داشته باشد.
  3. عدم انجام تست های غربالگری تا هفته های ۲۲ بارداری
  4. مادران بارداری که از انجام تست های آمنیوسنتز و CVS واهمه دارند.
  5. مادرانی که سابقه پارگی کیسه آب دارند.
  6. وجود سابقه آنوپلوئیدی در خانواده
  7. مادرانی که سابقه سقط جنین دارند.

میزان دقت تست سل فری

بر اساس نظریه های موجود تست nipt از حساسیت بالایی در تشخیص بیماری های ژنتیکی به خصوص سندرم داون برخوردار است. در تشخیص نارساهای دیگری همچون سندرم ادوارد حساسیت این آزمایش کمتر است اما با اینصورت هم دقت آن قابل قبول می باشد.
لذا باید به این نکته اشاره نمائیم که این آزمایش یک نوع تست تشخیصی به شمار نمی رود و ممکن است نتایج آن با توجه به عواملی دچار اشتباه شود. از جمله مواردی که می توانند دقت این آزمایش را کاهش دهند عبارتند از:

  1. بارداری های چندقلو
  2. شرایط بارداری با یک تخمک اهدائی
  3. شاخص توده بدنی بیشتر از ۳۰
  4. انجام تست پیش از هفته های دهم بارداری
  5. مصرف داروهای رقیق کننده خون
انجام تست nipt در دوران بارداری | آزمایشگاه فارابی
انجام تست های غربالگری دوران بارداری در مرکز تخصصی – آزمایشگاه فارابی

تفاوت های آزمایش nipt و آمنیوسنتز

آزمایش های nipt و آمنیوسنتز از جمله تست های غربالگری مهم در دوران بارداری برای تشخیص ناهنجاری های کروموزومی و اختلالات ژنتیکی هستند که تفاوت هایی را با هم دارند.
در آزمایش سل فری با نمونه گیری از خون DNA جنین در خون مادر تجزیه می شود تا ناهنجاری های کروموزومی مشخص شوند.
به طور کلی گفته می شود که تست nipt ایمن تر است، زیرا خطراتی را برای جنین به همراه ندارد و اغلب برای مادران باردار با خطر ناهنجاری های کروموزومی درخواست می شود.
در مقابل آزمایش آمنیوسنتز یک روش تهاجمی است که برای انجام آن مقداری از مایع آمنیوتیک اطراف کیسه آمنیوتیک جنین برداشته می شود تا ناهنجاری ها و اختلالات موجود بررسی شوند. این آزمایش اغلب برای مادران بارداری که نتایج غیر طبیعی nipt را داشته اند تجویز می شود.

پیشنهاد ویژه به شما عزیزان

با مطالعه این مطلب امید داریم پاسخ سوال آزمایش nipt در چند هفتگی انجام می شود؟ را یافته باشید. شما می توانید برای انجام آزمایش nipt به مرکز تخصصی و معتبر فارابی مراجعه نمائید. این آزمایشگاه با دارا بودن تکنولوژی های به روز و نوین خدمات آزمایشگاهی را توسط پرسنل مجرب خود ارائه می نماید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت می توانید با شماره های ذیل تماس حاصل فرمائید.

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۴.۳/۵ - (۳ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − 5 =