آلبومین – Albumin در آزمایش خون به چه معناست؟ | آزمایشگاه فارابی
برای اینکه پاسخ سوال آلبومین – Albumin در آزمایش خون به چه معناست؟ را درک کنید، لازم است اطلاعاتی راجع به ساختار خون داشته باشید. یکی از اجزای تشکیل دهنده خون، پلاسما است. این ماده حدود ۵۶ درصد از حجم خون را به خود اختصاص میدهد. ۹۰ درصد پلاسما آب است و ۱۰ درصد آن را املاح به خود اختصاص میدهد. این ۱۰ درصد مجموعهای از پروتئین، قند، چربی و غیره است.
از آلبومین به عنوان یکی از مهمترین پروتئینهای پلاسما خون محسوب میشود. آلبومین در حفظ غشای رگها و بافتها نقش مهمی ایفا میکند. بنابراین از نشت مایعات و مواد مغذی در بافتها و رگها جلوگیری خواهد شد.
این ماده در کبد تولید میشود و وظیفه انتقال و کنترل مواد مغذی در بافتها و عروق را نیز برعهده دارد. بنابراین با افزایش و یا کاهش این ماده ممکن است بیمار با علائم خفیف و شدید و یا اختلالات کبدی و کلیوی مواجه شود.
لطفاً ۳ دقیقه ای جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید.
نقش آلبومین در بدن چیست؟
آلبومین، پروتئینی است که در کبد سنتز و در خون یافت میشود. این ماده بیشترین پروتئین موجود در پلاسما است. پلاسما بخش مایع خون است که سلولها، پروتئین و سایر مواد را در بدن منتقل میکند.
عملکرد اصلی آلبومین، تنظیم فشار خون در بدن با اعمال فشار آنکوتیک در رگهای خونی است. فشار آنکوتیک که با عنوان فشار اسمزی کلوئیدی نیز شناخته میشود.
آلبومین نوعی فشار است که پروتئینها برای جذب و حفظ مایعات در خون و جلوگیری از ورود مایعات به سایر بافتها استفاده میکنند. همچنین آلبومین به حرکت مولکولها و موادی مانند کلسیم و داروها به بدن کمک میکند. همچنین وجود و یا کمبود آلبومین در خون، به پزشکان در تعیین میزان عملکرد کبد و کلیه کمک شایانی میکند.
آزمایش اندازه گیری میزان آلبومین خون در چه مواردی انجام میشود؟
پروتئینهای دریافتی را کبد سالم، به آلبومین تبدیل میکند. زمانی که در عملکرد کبد اختلال ایجاد شود، این روند تبدیل پروتئین، کاهش مییابد و ممکن است به کاهش سطح آلبومین منجر شود. معمولاً در صورت وجود مشکلات متابولیک و یا شرایط زیر آزمایش آلبومین توسط پزشک تجویز میشود:
- کاهش ناگهانی وزن
- تورم در اطراف معده، پاها و چشم
- یرقان که با بوجود آمدن زردی در چشم و پوست مشخص میشود.
- خستگی مزمن
هدف از آزمایش آلبومین خون
یکی از روشهای موثر در تشخیص اختلالات کبدی، تست Albumin است. از این رو پزشک با توصیه به انجام این آزمایش، میتواند موارد زیر را در مورد بیمار خود مورد بررسی قرار داده و تشخیص دهد:
بررسی و غربالگری اختلالات کلیوی و کبدی
با انجام آزمایش آلبومین، بیماریهایی نظیر اختلالات کلیوی، بیماریهای کبدی و دیگر نشانههای موثر در بروز اختلالات کبدی، قابل تشخیص خواهند بود.
تغذیه بیماران
این تست جهت بررسی تغذیه بیماران و همچنین افرادی که شرایط بالینی عادی ندارند، میباشد.
سطح آلبومین
۶۰ درصد پروتئین موجود در خون را آلبومین تشکیل میدهد. این ماده در تامین و حفظ سلامت بدن نقش پررنگی را ایفا میکند. همچنین این پروتئین توسط کبد تولید میشود. به این ترتیب با انجام تست آلبومین، سطح آلبومین خون مورد بررسی قرار میگیرد.
انتقال ویتامینها، داروها و هورمونها
با انجام آزمایش آلبومین متخصص میتواند انتقال ویتامینها، داروها و هورمونها در بدن را مورد بررسی قرار دهد. زیرا آلبومین وظیفه انتقال این مواد در بافتها را داشته و موجب عدم نشت مواد مغذی لازم بافتها از رگهای خونی میشود.
چرا آزمایش آلبومین تجویز میشود؟
اگر کبد به صورت طبیعی عمل کند، پروتئینها را به آلبومین تبدیل خواهد کرد. اما با بروز اختلال در کبد یا بروز بیماریهای کلیوی سطح آلبومین خون به طور قابل توجهی کاهش مییابد. زمانی که بیمار با علائم مشکوک مواجه شود، تست آلبومین توصیه خواهد شد. در ادامه به برخی از اختلالات متابولیک اشاره کردهایم:
کاهش وزن ناگهانی
اگر به طور ناگهانی و در یک بازه زمانی کوتاه بیمار وزن زیادی از دست داده باشد، این امر میتواند نشانه اختلال کبدی و عدم تولید آلبومین کافی در خون باشد.
تورم چشمها و پاها
تورم چشمها و پاها، ناشی از خستگی و فشارهای استرس زا هستند. اما در مواردی که تورم زیر چشم غیرطبیعی باشد، میتواند یکی از نشانههای اختلال کبدی، کلیوی و عدم ثبات سطح آلبومین باشد.
خستگی مزمن
بیمار به طور مرتب از خستگی مفرط رنج میبرد و با وجود استراحت کافی در طول روز احساس کسالت و خستگی میکند. خستگی بدون علت یکی از علائمی است که منجر میشود متخصص انجام تست آلبومین را لازم بداند است.
پوست و داخل چشم زرد رنگ
اگر متخصص در داخل چشم و پوست بیمار، زردی غیر طبیعی ببیند، نسبت به بروز اختلال کبدی مشکوک شده و به انجام تست آلبومین توصیه خواهد کرد.
تورم اطراف معده
یکی از علائم شدید و غیر طبیعی که با اختلالات کبدی بروز خواهد کرد، تورم اطراف معده است که با انجام آزمایش آلبومین میتوان به میزان و شدت اختلال کبدی و یا کلیوی پی برد.
راه درمان آلبومین بالا
در صورت تشخیص بالا بودن سطح آلبومین خون، آزمایشهای تکمیلی برای تعیین مشکل زمینهای تجویز میشوند. درمان آلبومین بالا برای هر فرد متفاوت است و به علت زمینهای آن بستگی دارد. و هیچ درمان خانگی و خود درمانی برای این وضعیت توصیه نمیشود. پزشک ممکن است در کنار تجویز دارو، توصیههای زیر را جهت تسریع روند بهبودی بیان کند:
- پایین آوردن وزن در صورت بالا بودن شاخص توده بدنی
- پرهیز از مصرف از غذاهای پرنمک
- مصرف مقادیر کافی پروتئین
پیشنهاد پایانی به سروران گرامی
چنانچه به دنبال یک آزمایشگاه معتبر و سرشناس در شمال تهران هستید، پیشنهاد ما آزمایشگاه فارابی است. چرا که این آزمایشگاه با دارا بودن تکنسینهای مجرب و دوره دیده، انواع آزمایشات از جمله تست های کبدی را با کمترین درصد خطا ارائه میدهد. برای گرفتن وقت تنها کافی است با شماره تماس مندرج در بخش ذیل تماس حاصل فرمائید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه