معرفی آزمایش ۵HiAA
آزمایش ۵hiaa، آزمایشی است که در آن، میزان هیدروکسی ایندول استیک اسید موجود در ادرار اندازه گیری می شود. این ماده از متابولیت سروتونین که ماده ای عصبی بوده و وظیفه انتقال پیام های عصبی را بر عهده دارد، تولید می شود. لذا با انجام آزمایش ادرار می توان به طبیعی و غیر طبیعی بودن میزان ماده حاصل از تجزیه سروتونین و در نتیجه، وجود برخی از بیمارها در بدن پی برد.
البته لازم است بدانید آزمایش هیدروکسی ایندول استیک اسید از جمله آزمایشات تخصصی بوده و دریافت جواب های صحیح از آن، نیازمند بررسی توسط کادر مجرب و تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی می باشد. بنابراین لازم است برای انجام این آزمایش، از خدمات معتبرترین آزمایشگاه تشخیص طبی در تهران استفاده نمایید.
از این رو پیشنهاد می کنیم با انجام آزمایش مذکور در آزمایشگاه طبی فارابی، جواب های کاملاً درست و بدون خطای آن را در اسرع وقت دریافت نمایید.
لطفا اندک زمانی جهت مطالعه مطلب ذیل با ما همراه باشید.
آشنایی با آزمایش ۵HiAA
همانطور که گفته شد سروتونین ماده ای است که وظیفه انتقال پیام ها میان سلول ها و پایانه های عصبی را برعهده دارد. این ماده به طور عمده توسط مغز و سلول های مخصوص در سیستم تنفس و گوارشی به تولید می رسد. در نتیجه، بدن با کمک سروتونین می تواند تکانه های عصبی و همچنین انقباض رگ های خونی را کنترل نماید.
در ضمن این ماده در چرخه خواب و بیداری و حالات روحی افراد نیز تأثیر بسزایی دارد.
سروتونین پس از استفاده، در کبد تجزیه شده و به صورت ۵HiAA به وسیله ادرار از بدن دفع می شود. لذا وجود مقادیر کم این ماده در ادرار کاملاً طبیعی است. اما در صورتی که میزان هیدروکسی ایندول استیک اسید در ادرار بیش از حد مجاز باشد، احتمال وجود تومور کارسینوئید در بدن بیمار بالا خواهد بود. چرا که این ماده علاوه بر مغز و برخی دستگاه های بدن، تنها توسط تومور کارسینوئید تولید می شود.
این تومورها، توده های غده ای غیر سرطانی و یا سرطانی هستند که در دستگاه گوارش به خصوص آپاندیس و ریه ها، به طور آهسته ای رشد می کنند.
آزمایش ۵HiAA چه زمانی تجویز می شود؟
در صورت ابتلا به علائم زیر، پزشک آزمایش هیدروکسی ایندول استیک اسید را تجویز خواهد نمود:
- افزایش دما و به اصلاح گرگرفتگی در ناحیه صورت و گردن
- گرفتگی شکم و اسهال
- حالت تهوع و استفراغ مداوم
- فشار خون پایین
- کاهش وزن بدون علت
- ضربان نامنظم قلب
- خیس بودن مداوم چشم ها به دلیل ازدیاد اشک
- ناتوانی جنسی به ویژه در مردان
- علائم مشابه با بیماری آسم
طبق آنچه از این گفته ها برداشت می شود علائم مربوط به تومور کارسینوئید، امکان دارد در بسیاری از بیماری های دیگر نیز دیده شود. بنابراین تجربه پزشک در تشخیص مربوط بودن این علائم به تومور کارسینوئید، از اهمیت بالایی برخوردار است.
لازم به ذکر است پزشک برای تشخیص بهتر، در کنار آزمایش ۵HiAA آزمایش های دیگری مانند تست پروتئین تومور و کروموگرانین A را نیز تجویز خواهد نمود.
نحوه انجام آزمایش ۵HiAA
همانطور که اشاره شد ماده هیدروکسی ایندول استیک اسید توسط ادرار از بدن دفع می شود. لذا برای انجام این آزمایش به نمونه ادرار بیمار نیاز خواهد بود. اما با توجه به متفاوت بودن مقادیر سروتونین در ساعات مختلف شبانه روز، نمونه ادرار برای این آزمایش باید به صورت ۲۴ ساعته جمع آوری شود.
در واقع برای جمع آوری ادرار برای آزمایش هیدروکسی ایندول استیک اسید، بهتر است مثانه خود را از ساعات اولیه صبح تخلیه نمایید. سپس نمونه ادرار را تا ۲۴ ساعت آینده جمع آوری کرده و در یک جای خنک و تاریک قرار دهید.
تفسیر نتایج تست ۵HiAA
به طور معمول میزان طبیعی هیدروکسی ایندول استیک اسید در ادرار در طول ۲۴ ساعت، بین ۲ الی ۹ میلی گرم می باشد. البته خاطر نشان می شود، مقادیر این ماده در بدن زنان کمتر از مردان می باشد. لذا در صورت بالا بودن مقادیر هیدروکسی ایندول استیک اسید، می توان به وجود بیماری های زیر پی برد:
- سیستیک فیبروزیس
- تومور کارسینوئید
- تومور غیر کارسینوئید
- سوء جذب
- میگرن و افسردگی
چه عواملی در جواب تست ۵HiAA تداخل دارند؟
به طور کلی مصرف مواد زیر به عنوان عوامل مداخله کننده در آزمایش ۵HiAA شناخته می شوند:
- موز، آناناس و شکلات، حاوی مقادیر بالای سروتونین بوده و بنابراین بر میزان هیدروکسی ایندول استیک اسید ادرار تأثیرگذار هستند. لذا بهتر است تا چند روز قبل از این آزمایش، از مصرف مواد ذکر شده خودداری کنید.
- خار مریم به عنوان یک مکمل گیاهی، تأثیر بالایی بر سطح سروتونین داشته و بنابراین در افزایش کاذب هیدروکسی ایندول استیک اسید نقش دارد.
- داروهای ضد افسردگی خاصی مانند مهارکننده های انتخابی باز جذب سروتونین و مهار کننده های انتخابی باز جذب سروتنونین- اپی نفرین. پیشنهاد می شود قبل از انجام آزمایش، رژیم دارویی خود را با کمک پزشک تنظیم نمایید.
- مهارکننده های مونوآمین اکسیداز که باعث افزایش سطح سروتونین در بدن می شوند. لذا بهتر است قبل از آزمایش هیدروکسی ایندول استیک اسید، مصرف داروهای فوق را موقتاً قطع کنید.
- داروهای ضد فشار خون و ضد روان پریشی که بر دقت اندازه گیری هیدروکسی ایندول استیک اسید تأثیر دارند.
- مکمل های ویتامین B6
- غذاهای حاوی تریپتوفان که به عنوان پیش سازهای سروتونین تلقی می شوند.
- کافئین و الکل که بر متابولیسم مستقیم و غیر مستقیم سروتونین تأثیر می گذارند.
- داروهایی که باعث افزایش سطح هیدروکسی ایندول استیک اسید می شوند، مانند: استانیلید، استوفنتیدین، آسپرین، گلیسیرین گوایاکولات، متوکاربامول، رزپین
- داروهایی که باعث کاهش سطوح می شوند مانند کلروپرومازین، اتیل الکل، هپارین، ایمی رامین، لوودوپا، متیل دوپا، فنوتیازین، پرومتازین و …
یک پیشنهاد ویژه برای شما سروران ارجمند
تست ۵HiAA از جمله آزمایش هایی است که با استفاده از خدمات آزمایشگاه تخصصی فارابی بهترین آزمایشگاه بیوشیمی در تهران می توانید انجام دهید. چرا که این آزمایشگاه به عنوان معتبرترین آزمایشگاه تشخیص طبی در کشور، رزومه درخشانی در انجام آزمایش های مختلف، به ویژه تست هیدروکسی ایندول استیک اسید دارد.
آزمایشگاه طبی فارابی از حضور بهترین و مجرب ترین پزشکان و تکنسین های آزمایشگاهی بهره مند بوده و آزمایشات را با استفاده از تجهیزات به روز دنیا انجام می دهد. به همین دلیل آزمایش های انجام شده در این آزمایشگاه، دارای جواب های کاملاً صحیح و بدون خطا بوده و در تشخیص و درمان سریع بیماری ها تأثیر بسزایی دارند.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه