انجام آزمایش هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک در آزمایشگاه فارابی
این آزمایش میزان هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) را در خون اندازه گیری میکند. ACTH هورمونی است که سبب تحریک تولید کورتیزول میشود. کورتیزول، هورمون استروئیدی مهمی برای تنظیم متابولیسم قند، پروتئین و چربی، با سرکوب پاسخ سیستم ایمنی بدن و حفظ فشار خون است. به طور طبیعی، سطح ACTH هنگامی که کورتیزول کم است، افزایش مییابد و هنگامی که کورتیزول زیاد است، کاهش مییابد.
تغییرات سطح ACTH از طریق انجام آزمایش هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک به گونهای است که بیشترین سطح آن بین ساعتهای ۶ تا ۸ صبح، و کمترین سطح آن بین ساعتهای ۶ تا ۱۱ بعد از ظهر اتفاق میافتد. اغلب بیماریهایی که بر تولید ACTH و کورتیزول اثر میگذارند، این تغییرات روزانه را مختل میکنند.
علل تجویز آزمایش
- تعیین حد کافی درمان جایگزین در هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (غده فوقکلیه)
- تعیین اختلال عملکرد قشر آدرنال
- افتراق افزایش سطح ACTH به همراه کاهش سطح کورتیزول از کاهش سطح ACTH به همراه افزایش سطح کورتیزول
این آزمایش برای کمک به تشخیص بیماریهای غده فوقکلیه و هیپوفیز مانند سندرم کوشینگ، بیماری کوشینگ، بیماری آدیسون، تومورهای آدرنال و تومورهای هیپوفی، و هنگامی که فرد علائم مرتبط با تولید زیاد یا کمبود کورتیزول دارد، و یا زمانی که پزشک مشکوک به عدمتعادل هورمونی است که میتواند باعث ایجاد مشکل در غدد هیپوفیز یا آدرنال شود، تجویز میشود.
دلایل احتمالی افزایش
شرایطی که باعث افزایش تست میشود:
- بیماری آدیسون (کمکاری اولیه قشر آدرنال)
- بیماری کوشینگ (هیپر پلازی آدرنال)
- افسردگی
- قاعدگی
- دیابت غیر وابسته به انسولین
- حاملگی
- سپسیس
شرایطی که باعث کاهش تست می شود:
- تومور آدرنال
- حالاتی که در آنها تولید بیش از حد و یا دسترسی به مقادیر بالای کورتیزول اتفاق می افتد نیز میتوانند باعث کاهش سطح ACTH شوند.