Pct در آزمایش خون چیست؟| آزمایشگاه فارابی

شرایط آزمایش pct خون چگونه است _ آزمایشگاه فارابی


Pct در آزمایش خون چیست؟| آزمایشگاه فارابی

Pct در آزمایش خون چیست؟ به منظور تشخیص وجود عفونت باکتریایی (سیستمیک) در افراد مختلف انجام می شود. پی سی تی در واقع تعیین کننده میزان پروکلسیتونین در خون است.
زمانی که بدن یک فرد دچار عفونت می شود، این هورمون توسط بافت های مختلف بدن تولید می شود و به این ترتیب پزشکان با اندازه گیری آن به بررسی شدت عفونت، نوع عفونت و نوع بیماری موجود در بدن می پردازند.
پوست، ریه، مغز، مجاری اداری و دستگاه گوارش مهم ترین بخش های بدن هستند که ممکن است دچار عفونت شدید شوند.

لطفا اندک زمانی جهت مطالعه محتوای پیش رو با ما همراه باشید

در حالت معمول میزان پروکلسیتونین چقدر است؟

در حالت معمول مقدار پروکلسیتونین زیر ۵ نانوگرم بر میلی متر است. اگر میزان پروکلسیتونین بسیار بیش از این مقدار باشد، Pct در آزمایش خون احتمال بیماری سپسیس را تعیین می کند.
بیماری سپسیس شدیدترین حالت واکنش بدن به عفونت است که اگر به موقع تشخیص داده نشود، منجر به قطع عضو و یا مرگ افراد می شود. عفونت ناشی از جراحی، ضربه و یا پیوند اعضا از جمله مواردی است که برای تعیین آن ها این آزمایش انجام می شود.

البته استفاده از این آزمایش تنها به موارد یاد شده ختم نمی شود. بلکه تشخیص ذات الریه، مننژیت، عفونت موجود در بدن افراد مسن و نوزادانی که تازه متولد شده اند نیز استفاده می شود.
افرادی با سن بالا، ابتلا به بیماری های مزمن از جمله دیابت، بیماری های کلیوی و ریوی، سرطان، داشتن سیستم ایمنی ضعیف، بیماران مبتلا به ایدز از جمله افرادی هستند که احتمال ابتلا به عفونت شدید در آن ها بسیار زیاد است.

Pct در آزمایش خون چیست؟ | آزمایشگاه فارابی
میزان پروکلسیتونین خون چگونه مشخص می شود _ آزمایشگاه فارابی

آزمایش Pct به چه منظور انجام می شود؟

Pct در آزمایش خون در موارد متعددی به پزشک کمک می کند تا بتواند بهترین نتیجه گیری از آزمایش تعیین عفونت را داشته باشد و نوع درمان بیمار را تعیین کند.
پزشک با استفاده از این آزمایش می تواند انواع بیماری های عفونت باکتریایی و یا سپسیس، عفونت های ادراری، شدت عفونت در سپسیس و میزان اثربخشی انواع آنتی بیوتیک ها را تشخیص دهد.
پزشک زمانی این آزمایش را برای فرد تعیین می کند که به وجود یک عفونت شدید و گسترده در بدن شک داشته باشد. میزان Pct در موارد زیر به تشخیص پزشک کمک می کند:

  1. اگر میزان Pct بین ۰ تا ۰.۰۵ میکروگرم در لیتر باشد: میزان Pct نرمال است.
  2. اگر میزان Pct کمتر از ۰.۵ میکروگرم در لیتر باشد: احتمال ابتلا به عفونت موضوعی بسیار کم است.
  3. اگر میزان Pct بین ۰.۵ تا ۲ میکروگرم در لیتر باشد: احتمال ابتلا به عفونت موضعی وجود دارد.
  4. اگر میزان Pct بین ۲ تا ۱۰ میکروگرم در لیتر باشد: به احتمال زیاد بیمار به سپسیس مبتلا شده است.
  5. اگر میزان Pct بالاتر از ۱۰ میکروگرم در لیتر باشد: فرد قطعا به بیماری سپسیس مبتلا شده است.

آزمایش Pct چگونه انجام می شود؟

برای تعیین Pct در آزمایش خون، آزمایشگاه یا بیمارستان نیاز به ۳.۵ میلی لیتر نمونه خون دارد که نمونه گیری توسط متصدی آزمایشگاه انجام می شود.
این آزمایش همانند دیگر آزمایشات نمونه گیری خون، اثر خاصی روی بدن ندارد.اما توصیه می شود پس از خون گیری تا چند ساعت دست خود را زیاد حرکت ندهید و از آن استفاده نکنید.

بالا بودن Pct در خون نشانه چیست؟

همانطور که در بخش های قبل به این موضوع اشاره کردیم، ممکن است میزان Pct در آزمایش خون زیاد باشد، اما فرد به سپسیس مبتلا نشده باشد.
عوامل متعددی که میزان اکسیژن موجود در خون را کاهش می دهند، باعث افزایش Pct موجود در خون می شوند. ایست قلبی، ذات الریه و آسم شاید هیچ عفونتی در بدن شما ایجاد نکرده باشند، اما باعث افزایش میزان Pct در خون می شوند.
پس به این ترتیب نمی توان به طور قطع گفت که میزان Pct بالا نشان دهنده عفونت شدید است. به همین خاطر پس از انجام  این آزمایش و تعیین بالا بودن مقدار آن، پزشک آزمایش های دیگری را نیز برای بیمار تجویز می کند.

پایین بودن Pct در خون نشانه چیست؟

در صورتی که Pct در آزمایش خون نشان داده نشده باشد یا مقدار آن کم باشد، به احتمال زیاد فرد به عفونت های ویروسی دچار شده است. به همین خاطر پزشک در این موارد از تجویز آنتی بیوتیک اجتناب می کند.

Pct در آزمایش خون چیست؟ | آزمایشگاه فارابی
Pct پایین در خون نشانگر چیست؟ آزمایشگاه فارابی

چه عواملی در تعیین جواب آزمایش Pct موثر است؟

تا حداکثر ۴ ساعت پس از نمونه گیری، بررسی خون به منظور تعیین Pct در آزمایش خون باید انجام شود. شرایط آزمایشگاه در تعیین میزان Pct بسیار موثر است.
به همین خاطر پزشکان به تمامی بیماران خود توصیه می کنند آزمایشات را در یک آزمایشگاه معتبر انجام دهند.
آزمایشگاه طبی فارابی تهران فضایی است که در آن می توانید انواع آزمایشات را در سریع ترین زمان ممکن و با دقیق ترین جواب ها انجام دهید.

البته به این نکته هم باید توجه داشته باشید که همیشه Pct بالا نشان دهنده بیماری سپسیس نیست.
در مواردی از قبیل آسیب شدید به بافت های بدن، دیالیز، مصرف بیش از حد بیوتین، شکستگی های شدید استخوانی در چند ناحیه، سوختگی های شدید، سرطان، شوک قلبی و عمل های جراحی سنگین از جمله عواملی هستند که ممکن است میزان Pct را بالا نشان دهند، در حالی که فرد مبتلا به سپسیس نیست.

کلام پایانی

در این مطلب با Pct در آزمایش خون و استفاده از آن در تعیین شدت عفونت باکتریایی آشنا شدید. این آزمایش می تواند اولین قدم برای تعیین عفونت در بدن بیمار باشد.
این آزمایش به تنهایی تعیین کننده نیست و آزمایشات دیگری نیز در ادامه روند تشخیص بیماری توسط پزشک تجویز می شود. اهمیت آزمایشگاه تشخیص طبی نیز  از اهمیت بالایی برخوردار است. به دلیل اینکه انجام آزمایشات سریع و دقیق به شدت می تواند در تشخیص انواع بیماری ها و شدت آن ها تاثیرگذار باشد.

آزمایشگاه طبی فارابی تهران با بهره گیری از جدیدترین تجهیزات مطابق با تکنولوژی روز دنیا و همچنین یاری کادر مجرب خود امکان تشخیص دقیق بیماری ها و یا سلامت افراد را به ارمغان آورده است.
این امکان برای مراجعان عزیز فراهم شده است تا بتوانند جواب آزمایش خود را درب منزل تحویل بگیرند. برای اطلاعات بیشتر در خصوص انجام انواع آزمایشات طبی می توانید با شماره های ارائه شده تماس حاصل نمایید.

با تشکر از همراهی شما عزیزان
تحریریه آزمایشگاه طبی فارابی

راه های ارتباطی با ما

۰۲۱۲۲۲۲۹۸۶۲

آدرس آزمایشگاه

تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر

۴.۳/۵ - (۶ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 3 =