میزان نرمال rbc در آزمایش ادرار | آزمایشگاه فارابی
گلبول های قرمز خون (rbc) از سلول های اصلی تشکیل دهنده خون هستند. به طور معمول ادرار حاوی گلبول های قرمز نیست و در صورتی که در ادرار این گلبول ها مشاهده شوند با نام هماچوری شناخته می شوند.
وجود خون در آزمایش ادرار می تواند نشان دهنده بیماری های کلیوی باشد. از همین رو زمانی که پزشک علائمی همچون درد شکم، سوزش ادرار و خون در ادرار را در بیماران تشخیص می دهد انجام آزمایش rbc را تجویز می نماید.
در این مطلب قصد داریم مطالب جامعی را در مورد نحوه انجام آزمایش rbc ارائه نمائیم و نیز به بررسی میزان نرمال rbc در آزمایش ادرار بپردازیم.
لطفاً در ادامه برای بهره مندی از مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
آزمایش ادرار چیست؟
آزمایش ادرار با هدف ارزیابی سلامت کلیه ها و مجاری ادراری انجام می گیرد. در این آزمایش پارامترهای متعددی مورد بررسی قرار می گیرند که به تشخیص انواع بیماری ها کمک می کنند. بیماری های کلیوی، عفونت ادرار، بیماری کبد و دیابت از جمله بیماری هایی هستند که در این آزمایش مورد بررسی قرار می گیرند.
وجود rbc در آزمایش ادرار یکی از مشخصه های مهم برای ارزیابی سلامت کلیه ها و مجاری ادرار است.
همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم به طور طبیعی ادرار دارای گلبول های قرمز نیست و زمانی که خون در ادرار تشخیص داده شود ممکن است نشان دهنده عفونت یا التهاب در بدن باشد. از همین رو بررسی میزان نرمال rbc در آزمایش ادرار اهمیت پیدا می کند.
نحوه انجام آزمایش ادرار
برای انجام آزمایش ادرار ابتدا بایستی محل خروج ادرار به خوبی تمیز شود و سپس ادرار در ظرف مخصوص آزمایشگاه جمع آوری گردد.
به طور کلی توصیه می شود برای انجام آزمایش ادرار در هنگام صبح به آزمایشگاه ها مراجعه شود، چرا که ادرار در این زمان غلظت بیشتری دارد.
دلایل بررسی rbc در آزمایش ادرار
میزان نرمال rbc در آزمایش ادرار به دلایل زیادی مورد بررسی قرار می گیرد که از جمله آن ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
تشخیص عفونت دستگاه ادرار
عفونت های دستگاه ادرار موجب آسیب و التهاب به دیواره های دستگاه ادرار می شوند و از همین رو rbc وارد ادرار می شود.
التهاب و سنگ کلیه
از علل های شایع تشخیص rbc در ادرار می توان به التهاب یا سنگ کلیه اشاره کرد. زمانی که در کلیه ها سنگ وجود داشته باشد این سنگ ها می توانند در دیواره های دستگاه ادراری خراش ایجاد کنند. این خراش ها منجر به خونریزی شده و در نتیجه rbc را وارد ادرار می کنند.
التهاب کلیه ناشی از بیماری های خود ایمنی ایجاد می شود و از دلایل وجود rbc در ادرار می باشد.
گلبول های قرمز داسی شکل
در این نوع بیماری گلبول های قرمز به شکل غیر طبیعی هستند که این موضوع موجب ورود آن ها به ادرار می شود.
تمرینات ورزشی سنگین
ضمن دلایل فوق تمرینات ورزشی سنگین می تواند منجر به بروز آسیب در دیواره دستگاه ادرار شود و rbc در ادرار مشاهده گردد.
در آزمایش ادرار چه پارامترهایی مورد بررسی قرار می گیرد؟
آزمایش ادرار با توجه به پارامترهایی اعم از ظاهر ادرار و خصوصیات شیمیایی ارزیابی می شود که در ادامه مطلب به بررسی بیشتر هر کدام خواهیم پرداخت.
ظاهر و رنگ ادرار
رنگ ادرار از علائم نشان دهنده بیماری در بدن می باشد. بسیاری از عوامل همچون داروها، مصرف مکمل ها و کم آبی بدن می توانند منجر به تیره شدن رنگ ادرار شوند.
وجود گلبول های قرمز، سفید و باکتری ها از جمله دلایلی هستند که رنگ ادرار را کدر می کنند. لذا ادرار قرمز رنگ می تواند به دلیل وجود خون در ادرار باشد.
خصوصیات شیمیایی
در جنبه های شیمیایی، ادرار از لحاظ سطح پروتئین، pH، کتون و گلوکز، بیلی روبین، چگالی و نیتریت ارزیابی می شود.
- پروتئین: در صورتی که در آزمایش ادرار پروتئین بیشتر از مقدار طبیعی تشخیص داده شود می تواند نشان دهنده بیماری های کلیوی یا کم آبی بدن باشد.
- pH ادرار: میزان pH به طور طبیعی در بازه ۵/۵ الی ۶/۵ قرار دارد. در صورتی که pH کمتر از این بازه باشد اسیدی و مقدار بالای آن به نشانه قلیایی بودن است. در تشخیص و درمان سنگ های ادراری این مشخصه از اهمیت بالایی برخوردار است.
- کتون و گلوکز: کتون ها از طریق سوخت ناقص چربی ها ایجاد می شوند که در حالت طبیعی در ادرار وجود ندارند. به طور معمول کتون ها زمانی ایجاد می شوند که بدن قند و کربوهیدرات لازم را دریافت نکند. لذا با آزمایش ادرار به تشخیص بیماری کتواسیدوز دیابتی پرداخته می شود.
- بیلی روبین: بیلی روبین رنگدانه زردی است که در صفرا وجود دارد و تشخیص آن در ادرار به معنای مشکلات مجاری صفراوی یا کبدی می باشد.
- وزن ادرار: به طور کلی وزن طبیعی ادرار بایستی بین ۱/۰۰۸ الی ۱/۰۲۰ باشد. در صورتی که این مقدار پایین تر باشد ادرار رقیق است و مقدار بالای آن نشان دهنده ادرار غلیظ می باشد.
- نیتریت: بررسی نیتریت در آزمایش ادرار از راه های تشخیص عفونت مجاری ادراری می باشد.
میزان نرمال rbc در آزمایش ادرار چقدر است؟
به طور کلی میزان نرمال rbc در آزمایش ادرار بین ۰ تا ۵ گلبول قرمز خون است. سطح کمتر از این مقدار در آزمایش ادرار بیماری های جدی را به همراه نخواهد داشت چرا که به طور طبیعی این گلبول ها نبایستی در ادرار باشد.
لذا تشخیص rbc در ادرار ممکن است به دلایل بیماری های کلیوی، سرطان کلیه، عفونت مجاری ادراری، سنگ مثانه، التهاب پروستات یا کم خونی داسی شکل باشد.
در صورت دریافت نتایج غیر طبیعی از این آزمایش لازم است تا با پزشک متخصص مشورت نمائید. پزشک راهکار و درمان های لازم را با توجه به نتایج آزمایش برای بیماران ارائه نموده و حتی ممکن است آزمایشات دیگری را برای بیماران تجویز نماید.
پیشنهاد پایانی به سروران عزیز
شما می توانید برای انجام آزمایش ادرار و خون به آزمایشگاه تخصصی فارابی مراجعه نمائید. در این آزمایشگاه با بهره مندی از مجهزترین تجهیزات و دستگاه ها خدمات آزمایشگاهی برای مراجعه کنندگان انجام می شود.
لذا پرسنل مجرب این آزمایشگاه تمامی راهنمایی های لازم را در خصوص میزان نرمال rbc در آزمایش ادرار برای مراجعه کنندگان ارائه می نمایند.
با مطالعه محتوای RBC در آزمایش خون چیست؟ می توانید اطلاعات کافی را درباره آزمایش خون RBC کسب نمائید.
راه های ارتباطی با ما
آدرس آزمایشگاه
تهران، خیابان شریعتی، نبش ظفر
بدون دیدگاه