آزمایش اوره

اوره ماده ی زائد حاصل از سوخت و ساز پروتئین ها است که در کبد تولید و از راه کلیه ها دفع می شود. در نتیجه، هرگاه مقدار مصرف (سوخت و ساز) پروتئین افزایش یابد (مثلا در اثر پرخوری و یا خونریزی گوارشی) یا فعالیت کلیه ها دچار اختلال شود و یا خون غلیظ گردد (مثلا در پی اسهال طولانی و شدید) مقدار آن افزایش یابد. لذا از این آزمایش عمدتا برای بررسی وضعیت آب بدن و تا حدی فعالیت کلیه ها استفاده می شود.

آزمایش اوره

آزمایش اوره (نیتروژن اوره خون (BUN)) چیست؟

آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) اطلاعات مهمی را راجع به کارکرد مناسب کلیه‌ها و کبد فراهم می‌کند. این آزمایش مقدار نیتروژن اوره موجود در خون را اندازه‌گیری می‌کند. کبد پس از تجزیه پروتئین‌های مورد استفاده در سلول‌های بدن آمونیاک تولید می‌کند که حاوی نیتروژن است. این نیتروژن با عناصر دیگری مانند کربن، هیدروژن و اکسیژن ترکیب می‌شود و اوره را که فرآورده شیمیایی دفعی است، تشکیل می‌دهد. اوره تشکیل شده از طریق جریان خون از کبد به کلیه‌ها می‌رود. کلیه‌های سالم اوره و فرآورده‌های زائد دیگر را از خون فیلتر می‌کند. فرآورده‌های زائد فیلتر شده از طریق ادرار دفع می‌شوند.

اگر آزمایش اوره نشان دهد که مقدار نیتروژن اوره موجود در خون بیش از مقادیر طبیعی است، احتمال دارد نشانگر عملکرد نامناسب کلیه‌ها یا شاید نشانگر مصرف زیاد پروتئین، دریافت ناکافی مایعات یا سیستم گردش خون ضعیف باشد. اگر آزمایش نیتروژن اوره خون سطوح پائین‌تر از میزان طبیعی را نشان دهد، ممکن است نشانگر آسیب یا بیماری کبدی یا سوء تغذیه باشد. اما احتمالا آزمایش نیتروژن اوره خون اولین اندیکاتور (نشانه) بیماری کبدی نیست، چرا که این آزمایش به عنوان تست تشخیصی برای غربال بیماری کبدی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

بیمار باید حداقل ۲ الی ۳ روز پیش از انجام آزمایش از مصرف غذاهای حاوی گوشت زیاد خودداری نماید.

تست BUN چه چیزهایی به ما می گوید؟

هنگامی که کبد پروتئین ها را تصفیه میکند، نیتروژن اوره را به عنوان محصول زائد دفع میکند.  کلیه ها مسئول تصفیه کردن نیتروژن اوره خون به درون ادرار شما می باشند.  اگر آزمون BUN  سطوح بالاتر از حد نرمال را نشان دهد، کلیه های شما ممکن است به درستی کار نکنند. آزمون BUN نیز می تواند برای تعیین چگونگی اثر درمان دیالیز بعنوان کلیه مصنوعی نیز موثر باشد.

اگر پزشک شما دستور تست BUN برای شما داد، به احتمال زیاد تست کراتینین هم تجویز میکند. هر دو تست می توانند چگونگی عملکرد کلیه های شما را نشان دهند.
طبق انجمن آمریکایی شیمی بالینی، نسبت BUN به کراتینین در خون شما ۱۰:۱ روی۲۰:۱ است (AACC).

۳.۳/۵ - (۳ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + دوازده =